Κορωνοϊός: Μελέτη ανατρέπει όσα ξέρουμε για την προέλευση της πανδημίας

Ομάδα επιστημόνων από το Cambridge πιστεύει ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε πολύ πιο νότια της Ουχάν και πολύ νωρίτερα από όπο ξέρουμε μέχρι σήμερα

 
Ο κορωνοϊός είναι πιθανόν να ξεκίνησε πολύ πιο νότια από την κεντρική κινεζική πόλη Ουχάν, ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Cambridge.

Οι ερευνητές που επιχειρούν να ιχνηλατήσουν την προέλευση του ιού ανέλυσαν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων με έναν ιδιαίτερο αλγόριθμο. Αυτός ήταν που τους οδήγησε στη χρονική στιγμή μεταξύ 13 Σεπτεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου.

«Ο ιός μπορεί να μεταλλάχθηκε στην τελική και σημερινή μορφή του πολύ νωρίτερα από όσο υποθέταμε. Ίσως, μάλιστα, έμεινε σε κάποια νυχτερίδα ή κάποιο άλλο ζώο για μεγάλο διάστημα, ακόμα και μήνες, χωρίς να διασπαρεί», δήλωσε ο γενετιστής του Πανεπιστημίου του Cambridge Πήτερ Φόστερ«Τότε, άρχισε να μολύνει και να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Κάπου κοντά στις 13 Σεπτεμβρίου».

 
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα στοιχεία, χρησιμοποιώντας ένα φυλογενετικό δίκτυο – έναν μαθηματικό αλγόριθμο που μπορεί να χαρτογραφήσει την παγκόσμια κίνηση των οργανισμών μέσω της μετάλλαξης των γονιδίων τους. Προσπαθούν ακόμη και σήμερα να εντοπίσουν τον «ασθενή μηδέν». Ελπίζουν να λάβουν στήριξη από επιστήμονες της Κίνας. «Ουσιαστικά ανακατασκευάζουμε το δίκτυο της πρώτης σημαντικής εξάπλωσης μεταξύ των ανθρώπων», δήλωσε ο Φόστερ.

Η συγκεκριμένη ομάδα απασχόλησε τη δημοσιότητα με μία μελέτη σχετικά με την εξελικτική πορεία του ιού. Δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα διαπιστώνοντας ότι, τα περισσότερα από τα στελέχη του ιού που ελήφθησαν δειγματοληπτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, ήταν γενετικά πιο κοντά σε έναν ιό νυχτερίδας από τα στελέχη εκείνα που επικρατούσαν στον ιό ασθενών από την Ανατολική Ασία.

 
Η προέλευση του ιού έχει αναδειχθεί σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε επανειλημμένα τον κορωνοϊό «Κινέζικο ιό», ενώ το Πεκίνο προώθησε μια θεωρία συνωμοσίας ότι ο ιός δημιουργήθηκε και εισήχθη στην Κίνα από τον αμερικανικό στρατό. Αυτή την εβδομάδα, το Fox News και το CNN ανέφεραν ότι ο ιός θα μπορούσε να προέρχεται από το εργαστήριο βιοασφάλειας της Ουχάν, αναφέροντας ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η θεωρία ότι ο ιός ξεκίνησε από ένα εργαστήριο έχει προ πολλού απορριφθεί από τους κορυφαίους επιστήμονες. Όλα τα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν μια φυσική προέλευση. Η τρέχουσα μελέτη του Cambridge θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως στο θέμα.

Οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Αμερικής δεν φαίνεται να έχουν ακόμα καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το πως ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται από την επαρχία Ουχάν της Κίνας, δήλωσε αξιωματούχος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ο πρόεδρος Τραμπ αρκέστηκε να πει ότι η ομάδα που ασχολείται με το ζήτημα αυτό «κάνει μια πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα αυτής της φρικτής κατάστασης».

Ασφαλώς, το ενδιαφέρον για την κατάληξη αυτής αλλά και άλλων ερευνών παραμένει έντονο.
 
Πηγή: protothema.gr

(36)