Κοιμηθείτε με μέτρο!

Η έλλειψη ύπνου και οι υπερβολικές ώρες ύπνου συνδέονται με χρόνιες παθήσεις.

Μια νέα έρευνα από της Αμερικανικής Εταιρίας Μελέτης του Ύπνου φαίνεται πως συνδέει την έλλειψη ύπνου (έξι ώρες ή λιγότερο) και τις υπερβολικές ώρες ύπνου (δέκα ή παραπάνω ώρες 10) με χρόνιες ασθένειες όπως είναι η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης, το άγχος και η παχυσαρκία.

Η μελέτη αφορά ενήλικες από 45 ετών και πάνω. Σύφμωνα με τον Dr. M. Safwan Badr «είναι σημαντικό για τους ενήλικες να κοιμούνται για επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, προκειμένου να έχουν τα θετικά οφέλη του ύπνου, αλλά αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις».

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Οκτωβρίου στο περιοδικό SLEEP, τα άτομα που κοιμούνταν λίγο, ανέφεραν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικών και διαβήτη καθώς και παχυσαρκίας, σε σχέση με όσους κοιμούνταν επαρκείς ώρες. Το ίδιο ίσχυε και για όσους κοιμούνταν υπερβολικά και οι συσχετισμοί με τη στεφανιαία νόσο, το εγκεφαλικό και το διαβήτη ήταν ακόμα πιο έντονοι.

“Το να κοιμόμαστε παραπάνω δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη ποιότητα ύπνου. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τόσο οι ώρες ύπνου, όσο και η ποιότητα του ύπνου μπορεί να επηρεάσουν την υγείας μας», λέει ο Badr. “Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής δεν σταματά μόνο στη δίαιτα και την άσκηση, αλλά το πώς και το πότε κοιμόμαστε είναι επίσης σημαντικό»..”

Πηγή: www.sciencedaily.com

(33124)