Καταναλωτισμός και κατάθλιψη

Η τάση για συνεχή κατανάλωση μπορεί να μας προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα.

Ο καταναλωτισμός είναι κεντρικό κομμάτι της ζωής του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Ωστόσο, η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι η τάση για συνεχή κατανάλωση μπορεί να μας προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Northwestern, οι άνθρωποι που δίνουν μεγάλη αξία στον πλούτο, το κοινωνικό στάτους και τα υλικά αγαθά μπορεί στην πραγματικότητα να έχει συχνότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και να είναι λιγότερο κοινωνικοί.

Με άλλα λόγια, όσοι επιχειρούν να δοκιμάσουν να «αγοράσουν» την ευτυχία με την μορφή υλικών αποκτημάτων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσουν ένα αντίθετο συναίσθημα. Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας Galen Bodenhausen, τα ευρήματα αυτά δεν αφορούν μόνο όσους έχουν ακόρεστη «δίψα» να ψωνίζουν, αλλά αφορά και όσους από εμάς βομβαρδιζόμαστε με μηνύματα που πυροδοτούν την ανάγκη μας να αποκτήσουμε περισσότερα: “Βρήκαμε ότι όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις που ενεργοποιούν την καταναλωτική μας διάθεση, έχουμε μια αυξημένη τάση να εμφανίζουμε τα ίδια δυσλειτουργικά μοτίβα και κυρίως κακή διάθεση και αντικοινωνική συμπεριφορά».

Σε ένα πείραμα που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Psychological Science , οι μισοί συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε ουδέτερα ερεθίσματα (που δεν είχαν εικόνες προϊόντων) και οι άλλοι μισοί σε εικόνες με προϊόντα που διαφημίζονται πολύ συχνά. Όσοι εκτέθηκαν σε εικόνες με τα πολυδιαφημισμένα υλικά αγαθά βαθμολόγησαν τον εαυτό τους ως πιο θλιμμένους και αγχωμένους και με λιγότερη διάθεση να εμπλακούν σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Τα καλά νέα, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι μπορούμε εύκολα να αντιστρέψουμε τις αρνητικές ψυχικές επιπτώσεις του καταναλωτισμού, αποφεύγοντας την υπερέκθεση στην προβολή των υλικών αγαθών (όπως για παράδειγμα μειώνοντας το χρόνο που αφιερώνουμε μπροστά στην τηλεόραση).

Πηγή: http://www.popsci.com/

(16746)