Κατάθλιψη: Πιο αποτελεσματική η άσκηση από τα φάρμακα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως, δηλαδή 970 εκατομμύρια, ζουν με κάποια ψυχική διαταραχή

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, κόστος που προβλέπεται να φτάσει τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Στην Αυστραλία, ένας στους πέντε ανθρώπους ηλικίας 16-85 ετών, αντιμετώπισε κάποια ψυχική διαταραχή τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, η άσκηση μπορεί να αποτελέσει βασική προσέγγιση για τη διαχείριση της κατάθλιψης, καθώς είναι 1,5 φορά πιο αποτελεσματική από τη συμβουλευτική ή τα φάρμακα.

Η νέα ανασκόπηση είναι η πιο ολοκληρωμένη που έχει γίνει μέχρι σήμερα, καθώς περιλαμβάνει 97 ανασκοπήσεις, 1.039 μελέτες και 128.119 συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, η σωματική δραστηριότητα είναι πολύ αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και της δυσφορίας.

Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι η άσκηση επί 12 εβδομάδες ή και λιγότερο, ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων ψυχικών διαταραχών, αναδεικνύοντας την ταχύτητα με την οποία μπορεί να επιφέρει αλλαγές.

Τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν μεταξύ ατόμων με κατάθλιψη, εγκύων και γυναικών μετά τον τοκετό, υγιών ατόμων και ατόμων που διαγνώστηκαν με HIV ή νεφρική ασθένεια.

Ο επικεφαλής ερευνητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, Δρ. Μπεν Σινγκ, υποστηρίζει ότι η σωματική δραστηριότητα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την καλύτερη διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού πασχόντων από ψυχικές ασθένειες.

Παρά το γεγονός ότι έχει αναγνωριστεί η συμβολή της άσκησης στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, δεν έχει υιοθετηθεί ως θεραπεία πρώτης επιλογής, λέει ο Δρ. Σινγκ.

Η ανασκόπηση δείχνει ότι οι παρεμβάσεις σωματικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους σε όλους τους κλινικούς πληθυσμούς, με ορισμένες ομάδες να παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερα σημάδια βελτίωσης.

Η άσκηση υψηλότερης έντασης προκάλεσε μεγαλύτερες βελτιώσεις στην κατάθλιψη και το άγχος.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι όλες οι μορφές σωματικής δραστηριότητας ήταν ευεργετικές, συμπεριλαμβανομένης της αερόβιας άσκησης όπως το περπάτημα, της προπόνησης με αντιστάσεις, του Pilates και της γιόγκα. Είναι σημαντικό ότι η έρευνα δείχνει ότι δεν χρειάζεται να κάνει κανείς πολλή άσκηση για να υπάρξει θετική αλλαγή στην ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Κάρολ Μέιερ, η μελέτη είναι η πρώτη που αξιολογεί τα αποτελέσματα όλων των τύπων σωματικής δραστηριότητας στην κατάθλιψη, το άγχος και την ψυχολογική δυσφορία σε όλους τους πληθυσμούς ενηλίκων. Η ανασκόπηση αυτών των μελετών στο σύνολό τους είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κατανοήσουν πιο εύκολα οι γιατροί το σύνολο των στοιχείων που υποστηρίζουν τη σωματική δραστηριότητα στη διαχείριση των διαταραχών της ψυχικής υγείας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine.

Πηγή: onmed.gr

(26)