Καλοκαιρινή μελαγχολία – 8 τρόποι για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

Χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την καλοκαιρινή κατάθλιψη και να διαφυλάξετε την ψυχική σας υγεία

Η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί να είναι δύσκολη. Η διαρκής ανάγκη να παραμείνετε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας ενώ ταυτόχρονα πασχίζετε να «χωρέσετε» στο πρόγραμμά σας φίλους, διακοπές και διασκέδαση ενδέχεται να σας κάνει να παραμελήσετε κάτι πολύ σημαντικό: τον εαυτό σας! Ταυτόχρονα, η καθημερινή τριβή με τα social media, όπου εκτίθεστε διαρκώς στις «ιδανικές» ζωές των άλλων είναι πιθανόν να σας βάλει ασυναίσθητα στην διαδικασία σύγκρισης της δικής σας καθημερινότητας με τα μη ρεαλιστικά πρότυπα των media, αυξάνοντας κατακόρυφα τις προσδοκίες σας από την καλοκαιρινή σεζόν. Το παραπάνω μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο στρες αλλά και τεράστια απογοήτευση, όταν η πραγματικότητα έρθει να διαψεύσει τα σχέδια και τις προσδοκίες που έχετε δημιουργήσει μέσα στο μυαλό σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι την περίοδο του καλοκαιριού έρχονται αντιμέτωπη με την καλοκαιρινή μελαγχολία ή κατάθλιψη, η οποία εμπίπτει στις εποχιακές συναισθηματικές διαταραχές (Seasonal Αffective Disorder ή SAD). Αν και το SAD εμφανίζεται συνήθως τους χειμερινούς μήνες, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που παρουσιάζουν καταθλιπτικά επεισόδια και κατά τους μήνες του καλοκαιριού. Η αιτία μπορεί να έχει τις ρίζες της σε βιολογικούς ή σωματικούς παράγοντες, στη ζέστη, σε οικονομικές ανησυχίες ή σε οποιοδήποτε άλλο προσωπικό ζήτημα.

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που χρήζει αξιολόγησης και θεραπείας από ψυχίατρο και τα συμπτώματά της δεν πρέπει να αγνοούνται. Εκτός από τις συμβουλές του γιατρού σας, ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να νικήσετε τα summer blues και να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα, ξεπερνώντας την καλοκαιρινή μελαγχολία.

Κοιμηθείτε αρκετά

Μία από τις βασικές αιτίες που πυροδοτούν τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ο ανεπαρκής ή ακανόνιστος ύπνος. Προσπαθήστε λοιπόν να βάλετε την ρουτίνα του ύπνου σας σε «σειρά». Κοιμηθείτε κάθε βράδυ την ίδια ώρα και ορίστε το ξυπνητήρι σας συγκεκριμένη ώρα επίσης. Ακόμη, αποφύγετε την έκθεση σε ηλεκτρονικές συσκευές μία ώρα πριν τον βραδινό σας ύπνο και προσπαθήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε ασκήσεις διαλογισμού αντί για scrolling στο κινητό σας.

Αυτοφροντίδα

Κατά καιρούς είναι πολύ σημαντικό -και καθόλου εγωιστικό- να βάζετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα. Εάν αισθάνεστε ότι η καλοκαιρινή μελαγχολία σας κατακλύζει, κάνετε πράγματα που σας ικανοποιούν και προάγουν την ατομική σας ευεξία. Πηγαίνετε μία βόλτα, κάντε το αγαπημένο σας χόμπι, μαγειρέψτε (ή παραγγείλετε) το αγαπημένο σας φαγητό και γενικότερα περιποιηθείτε τον εαυτό σας με όποιον τρόπο σας ευχαριστεί.

Φροντίστε τη διατροφή σας

Η σωστή διατροφή όπως και η επαρκής ενυδάτωση μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία σας. Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε καλά λιπαρά, υδατάνθρακες, βιταμίνες και πρωτεΐνες για βελτιωμένη διάθεση. Ακόμη, ενυδατωθείτε επαρκώς για να αποφύγετε το συναίσθημα εξάντλησης και κόπωσης που μπορεί να πυροδοτήσει το στρες και την ανησυχία σας. Μία καλή συμβουλή είναι να οργανώσετε το εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής σας από το Σαββατοκύριακο και να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, για να μπορείτε να ενυδατώνεστε όπου και αν βρίσκεστε.

Τακτοποιήστε το χώρο σας

Το σπίτι και γενικότερα το περιβάλλον που ζείτε μπορούν να επηρεάσουν το πώς αισθάνεστε. Ένα φορτωμένο και ακατάστατο δωμάτιο ενδέχεται να σας προκαλέσει αισθήματα κόπωσης και εξάντλησης. Οργανώστε λοιπόν το χώρο σας, δωρίστε οτιδήποτε δεν χρειάζεστε και πετάξτε ή ανακυκλώστε τα άχρηστα αντικείμενα. Ένα τακτοποιημένο και οργανωμένο σπίτι ενδεχομένως είναι ό,τι χρειάζεστε για να αποκτήστε κίνητρο και έμπνευση στην καθημερινότητά σας.

Μην απομονώνεστε

Ίσως είναι μία φυσική και αυθόρμητη αντίδραση να εξαφανίζεστε από τους κοινωνικούς σας κύκλους κάθε φορά που αντιμετωπίζετε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Μπορεί να νιώθετε πως θέλετε να περνάτε χρόνο μόνο με τον εαυτό σας, όμως αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει εμπόδια στις σχέσεις σας με άτομα που νοιάζονται για εσάς. Απευθυνθείτε σε φίλους και συγγενείς που εμπιστεύεστε και εκφράστε πώς νιώθετε. Αυτή η ενέργεια θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο ανάλαφροι ενώ θα ενισχύσετε το μεταξύ σας δέσιμο.

Γυμναστείτε

Η σωματική άσκηση, εκτός από τα γνωστά οφέλη για το σώμα, μπορεί να βελτιώσει και την ψυχική σας ευεξία. Συγκεκριμένα, η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες που ενεργοποιούν την ευτυχία στον εγκέφαλό σας. Είναι βέβαιο ότι θα νιώσετε χαρά και ικανοποίηση μετά από μία κοπιαστική προπόνηση, συνεπώς είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να καταπολεμήσετε την καλοκαιρινή μελαγχολία.

Αποφύγετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εάν η εποχιακή κατάθλιψη σας βασανίζει, είναι υγιές να κάνετε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όλους τους ανθρώπους που δημοσιεύουν τις υπέροχες διακοπές και τα αψεγάδιαστα καλοκαιρινά τους σώματα. Μια αποτοξίνωση από αυτή την επιφανειακή κουλτούρα που είναι πιθανό να σας κάνει να αισθάνεσθε άσχημα για τον εαυτό σας είναι απαραίτητη.

Μάθετε κάτι καινούριο

Αν πάντα θέλατε να μάθετε γαλλικά ή να παρακολουθήσετε μαθήματα κιθάρας, τώρα είναι η ιδανική στιγμή! Έχετε άφθονο χρόνο και μαθαίνοντας κάτι νέο θα κρατήσετε το μυαλό σας απασχολημένο ενώ ταυτόχρονα θα αποκτήσετε μια υπέροχη δεξιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, μην διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως πεσμένη διάθεση, θλίψη, ευερεθιστότητα, αδυναμία, απελπισία, διαταραχές ύπνου και συγκεκριμένα μοτίβα διατροφής για 2 εβδομάδες ή περισσότερο.

Πηγή: notospress.gr

(28)