Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές αξιοποίησαν αυτοματοποιημένα μηνύματα και πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο να αναλύσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των αντικαπνιστικών μηνυμάτων και το κατά πόσο οι αναγνώστες έδειχναν να ανταποκρίνονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όταν οι καπνιστές αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες αναφορικά με το πώς να κόψουν το κάπνισμα, τείνουν να επικεντρώνονται περισσότερο σε δημοσιεύσεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και τα κατοικίδιά τους, που αποτελούν τους παθητικούς δέκτες αυτής της βλαβερής συνήθειας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται περισσότερο στα μηνύματα που αφορούν στο κατά πόσο βλάπτονται από το κάπνισμα τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και τα κατοικίδιά τους. Τα αντικαπνιστικά μηνύματα που ενδιαφέρουν προσωπικά τους καπνιστές έδειξαν ότι είναι ικανά να τους οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Hong Xue, βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού Πανεπιστημίου George Mason.

Τα ίδια ερευνητικά ευρήματα υποστηρίζουν, επιπλέον, ότι παρόμοιο ενδιαφέρον έδειχναν οι καπνιστές για νεότερες πληροφορίες αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι χημικές ουσίες, καθώς και ότι οι μεγαλύτερες καμπάνιες, δηλαδή οι κυβερνητικές και εκείνες των μη κερδοσκοπικών εταιρειών έδειχναν να είναι αποτελεσματικότερες από τις μικρότερου βεληνεκούς καμπάνιες. Επιπροσθέτως, οι χρήστες του Facebook ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή εάν τα αντικαπνιστικά μηνύματα συμπεριλάμβαναν κι ένα βίντεο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι κοινωνικές πλατφόρμες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πολύ δυνατό πεδίο μετάδοσης των αντικαπνιστικών μηνυμάτων. «Οι αντικαπνιστικές καμπάνιες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα ερευνητικά ευρήματα ώστε να βελτιώσουν την μεταδοτικότητα των μηνυμάτων τους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο δρ. Xue.

Πηγή: ygeiamou.gr

PHOTO: SHUTTERSTOCK