Κάντε έξυπνα ηλιοθεραπεία: Ανακαλύψτε πώς

Συμβουλές για κάνετε σωστά ηλιοθεραπεία, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα που δεν επιβαρύνει το δέρμα σας

Φίλος ή εχθρός; Ο ήλιος είναι και τα δύο.

Το μαύρισμα ουσιαστικά είναι ο μηχανισμός προστασίας του ίδιου του δέρματος απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τον ήλιο που είναι απαραίτητος για την σύνθεση της πολύτιμης βιταμίνης D, ιδιαίτερα για μικρά παιδιά και τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Δεν ξεχνάμε ακόμη ότι η έκθεση στον ήλιο είναι πολύτιμη για την καλή ψυχική υγεία και ευεξία.

Επομένως «σωστή ηλιοθεραπεία για να αποκομίσουμε τα οφέλη του ήλιου και να συνθέσει ο οργανισμός την βιταμίνη D σημαίνει ότι θα έχουμε πάει (και φύγει) από την παραλία μέχρι τις 10. 30 π.μ.» τονίζει η δερματολόγος – αφροδισιολόγος Δρ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου.

Είναι λάθος πρακτική να πηγαίνουμε στην παραλία τις μεσημεριανές ώρες δεδομένου ότι στις 12.00 η ηλιακή ακτινοβολία UVB βρίσκεται στην κορύφωσή της. Η UVB σημειώνει απότομη άνοδο στις 12.00 και ακολουθεί εξίσου απότομη πτώση. Η UVA από την άλλη μεριά έχει την ίδια ένταση σχεδόν όλη τη μέρα. Σημειώνει μια μικρή άνοδο στις 12.00.

Όπως μας εξηγεί η Δρ. Λαμπρινοπούλου «η UVA ακτινοβολία έχει επίσης ‘κατηγορηθεί’ για την πρόκληση καρκίνου του δέρματος και φωτογήρανση, πλην όμως μας είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D, γι’ αυτό και μένουμε στη θάλασσα μέχρι τις 10.30 π.μ. καθώς και μετά τις 4 μ.μ. για τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πηγαίνουμε μετά τις 5 μ.μ.».

Οι γυναίκες σε κλιμακτήριο ή εμμηνόπαυση συστήνεται να εκτίθενται στον ήλιο για μισή ώρα καθημερινά μετά τις 5 μ.μ., χωρίς αντιηλιακό, με σκοπό τη σύνθεση της βιταμίνης D.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Έλληνες ξέρουμε να χρησιμοποιούμε τα αντιηλιακά με τον πιο σωστό τρόπο συγκρινόμενοι με τους άλλους Ευρωπαίους, γεγονός που έχει θεωρηθεί ότι έχει σαν αποτέλεσμα να μην συνθέτει ο οργανισμός μας επαρκή βιταμίνη D, γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου.

Να σημειώσουμε τέλος ότι ο ήλιος είναι πραγματικός φίλος για τους πάσχοντες από ορισμένες παθήσεις όπως η ακμή, η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση, εφόσον εκτίθενται στον ήλιο τις σωστές ώρες. Η έκθεση στον ήλιο ρίχνει την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού γι’ αυτό και θεωρείται ευεργετική για τις περιπτώσεις ατοπικής δερματίτιδας και ψωρίασης. Όσο για την περίπτωση της ακμής δρα μειώνοντας τον πληθυσμό του P.acnes (Προπιονιβακτήριο της ακμής).

Υπάρχουν όμως και παθήσεις που επιδεινώνονται από την έκθεση στον ήλιο με πιο χαρακτηριστική τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, όπου συστήνεται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο.

Ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουμε να απολαύσουμε τον ήλιο με ασφάλεια!

Πηγή: ygeiamou.gr

(13)