Κάνε σεξ για να παραμείνεις νέα!

Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, η σεξουαλική επαφή με συχνότητα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης στις γυναίκες, ακόμα κι αν αυτές δεν την απολαμβάνουν πραγματικά.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η τακτική σεξουαλική επαφή αυξάνει το μήκος των τελομερών στις γυναίκες. Τα τελομερή είναι το τελευταίο άκρο των χρωμοσωμάτων και είναι υπεύθυνα για την διατήρηση της ακεραιότητας του DNA μας. Με την αύξηση της ηλικίας τα τελομερή γίνονται όλο και πιο κοντά. Το μεγαλύτερο μήκος τελομερών σχετιζεται με επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης, μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και καλύτερη γενική υγεία.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει παράγοντες που ενισχύουν την απώλεια του μήκους των τελομερών όπως είναι το οξειδωτικό στρες, η κακή διατροφή και το κάπνισμα, καθώς και παράγοντες που διορθώνουν το μήκος, όπως είναι το ένζυμο τελομεράση. Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης ένας παράγοντας που διορθώνει το μήκος των τελομερών στις γυναίκες ενδέχεται να είναι και η τακτική σεξουαλική επαφή.

Για τους σκοπούς της μελέτης ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέτασαν τη φυσική οικειότητα, την υποστήριξη από τον σύντροφο, τη γενική ικανοποίηση από τη σχέση καθώς και τα επίπεδα του στρες σε 129 μητέρες που διατηρούσαν μακροχρόνιες σχέσεις με τους συντρόφους τους. Παράλληλα οι συμμετέχουσες έδωσαν δείγμα αίματος για το καθορισμό του μήκους των τελομερών τους. Η μελέτη διεξήχθη συνολικά μέσα σε μια εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα λοιπόν αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες που είχαν σεξουαλικές επαφές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν σημαντικά μεγαλύτερο μήκος τελομερών. Η ικανοποίηση από τη σχέση, το στρες και η υποστήριξη του συντρόφου δε βρέθηκαν να επηρεάζουν το μήκος των τελομερών.

Επίσης οι γυναίκες που έκαναν τακτικό σεξ είχαν μεγαλύτερο μήκος τελομερών ανεξάρτητα από τα εάν το απολάμβαναν ή όχι. Τα ευρήματα δημοσιευτήκαν στο Psychoneuroendocrinology. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το μεγαλύτερο μήκος τελομερών με την επιβράδυνση της γήρανσης, την καλύτερη υγεία και τη μακροζωία.

Ο συγγραφέας της παρούσας μελέτης αναφέρει ότι…

«τα κοντά τελομερή μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών και πρόωρης θνησιμότητας. Θεωρεί μάλιστα ότι η ευεργετική επίδραση που φαίνεται να έχει η εβδομαδιαία σεξουαλική επαφή στο μήκος των τελομερών των γυναικών μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα έχει βρεθεί ότι μειώνει το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα».

Αξίζει ωστοσο να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα ξεκάθαρα ευρήματα και στην περίπτωση των ανδρών. Η τακτική σεξουαλική επαφή, δηλαδή, στους άνδρες δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής να σχετίζεται θετικά με το μήκος των τελομερών και την επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης.

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας  είναι Χειρουργός  Ουρολόγος – Ανδρολόγος. Η κύρια ενασχόληση του αφορά την ανδρολογία με ιδιαίτερο αντικείμενο την στυτική δυσλειτουργία, την υπογονιμότητα και την χειρουργική του ουρογεννητικού. Ο ιατρός  αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου της L΄ Aquila στην Ιταλία και ολοκλήρωσε την ειδίκευση του στην ουρολογία στην ουρολογική κλινική του ογκολογικού νοσοκομείου των Αθηνών ο “Άγιος Σάββας”. 

(Αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού μπορείτε να δείτε εδώ: www.andrologia.gr

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ανδρολογικό Ινστιτούτο – Κηφισίας 180 – 182, Νέο Ψυχικό

210 6749349, 210 6743711

 

 

(823)