Η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης επιβαρύνει την αρνητική διάθεση

Ο καφές, το τσάι ή σόδα και τα ενεργειακά ποτά μας τονώνουν προσωρινά, ωστόσο μπορεί να έχουν και αρνητικές επιπτώσεις.

Υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, της αϋπνίας και τους άγχους.

Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ καφεΐνης και κατάθλιψης. Για παράδειγμα, μια έρευνα βρήκε ότι ανάμεσα σε υγιείς φοιτητές, όσοι έκαναν μέτρια ή σοβαρή κατανάλωση καφέ είχαν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης σε σχέση με όσους έκαναν περιορισμένη χρήση.

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι όσοι κατανάλωναν υψηλές ποσότητες καφεΐνης είχαν την τάση να έχουν και χαμηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση. Πολλές άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη τείνουν να καταναλώνουν σχετικά υψηλές ποσότητες καφεΐνης.

Επιπρόσθετα, η πρόσληψη καφεΐνης έχει σχετιστεί θετικά με το βαθμό της ψυχικής ασθένειας στους ψυχιατρικούς ασθενείς και ειδικά σε σχέση με την διαταραχή πανικού και την κατάθλιψη. Ο συνδυασμός καφεΐνης και επεξεργασμένης ζάχαρης φαίνεται να είναι ακόμα πιο επιβαρυντικός. Πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια δυνατή συσχέτιση μεταξύ αυτού του συνδυασμού και της κατάθλιψης.

Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μελέτες, 21 γυναίκες και 2 άνδρες ανταποκρίθηκαν σε μια έρευνα που ζητούσε εθελοντές «που νιώθουν συχνά κουρασμένοι και δεν ξέρουν γιατί». Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια δίαιτα χωρίς καφεΐνη και ζάχαρη για μια εβδομάδα. Όσοι από αυτούς δήλωσαν ότι είχαν σημαντική βελτίωση έλαβαν καφεΐνη ή ενεργειακά ποτά για τις επόμενες έξι μέρες. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης την περίοδο που λάμβαναν την καφεΐνη και τη ζάχαρη.

Ο λόγος φαίνεται να είναι ότι η καφεΐνη μειώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και όταν συνδυάζεται με την ζάχαρη προκαλεί αστάθεια στα επίπεδα του σακχάρου, γεγονός που στρεσάρει τον εγκέφαλο. Αυτό που φαίνεται ότι πρέπει να συγκρατήσει κανείς είναι ότι ένας άνθρωπος που είναι ήδη επιβαρυμένος από την κατάθλιψη ή το άγχος είναι σημαντικό να αποφύγει την καφεΐνη.

Πηγή: www.mindboygreen.com

(5999)