Η Selena Gomez αποκαλύπτει τη συνήθεια που τη βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Τι έχει όμως να πει η επιστήμη;
Μετά την διάγνωσή της με διπολική διαταραχή το 2018, η διάσημη τραγουδίστρια και ηθοποιός, Selena Gomez, φαίνεται να έχει βρει τις δικές της μεθόδους για να παραμένει καλά.
Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Vanity Fair ισχυρίστηκε ότι καταφεύγει σε δικούς της μηχανισμούς «θεραπείας» έτσι ώστε να φροντίσει τον εαυτό της. Για να αντιμετωπίσει λοιπόν τα προβλήματα ψυχικής υγείας χρησιμοποιεί κρύο νερό και θερμαντικά σώματα εσωτερικών χώρων.
Η σταρ, η οποία έχει υποφέρει από κατάθλιψη, άγχος και κρίσεις πανικού, ομολόγησε ότι βρίσκει ότι «το κρύο νερό και τα θερμαντικά σώματα καταπραϋντικά». Κι αυτό, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, υποστηρίζεται από την επιστήμη.
Selena Gomez: Το απροσδόκητο hack της σταρ κατά της κατάθλιψης- Τι έχουν δείξει οι έρευνες
Η έρευνα έχει δείξει ότι η θερμοκρασία, είτε πρόκειται για μια παγωμένη βουτιά σε κρύο νερό είτε για ένα χαλαρωτικό ζεστό μπάνιο, μπορεί να είναι το κλειδί για την τόνωση της διάθεσής μας.
Το κρύο ντους δύο φορές την εβδομάδα βρέθηκε ότι μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε παλαιότερη μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Commonwealth.
Η έκθεση στο κρύο θεωρείται ότι ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα και αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, η οποία πυροδοτεί την απελευθέρωση νοραδρεναλίνης. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στη διάθεση.
Άλλες μελέτες έχουν επίσης βρει μια απότομη αύξηση της ντοπαμίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας» μετά από την έκθεση. Οι αντικαταθλιπτικές επιδράσεις της έκθεσης στο κρύο νερό θα μπορούσαν, εν μέρει, να προκαλούνται από τους υποδοχείς στο δέρμα, σημειώνει έρευνα του 2014 σχετική με την υδροθεραπεία. Αυτοί οι θερμοϋποδοχείς – που ανιχνεύουν τη ζέστη και το κρύο – στέλνουν στον εγκέφαλο σήματα και μπορούν να ενεργοποιήσουν ένα ανακουφιστικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Αλλά δεν είναι μόνο το κρύο νερό που η Selena Gomez βρίσκει καταπραϋντικό. Είναι, όπως είπαμε, και η ζέστη.
Σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα, το ζέσταμα του σώματος μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη διάθεση. Χαρακτηριστικά, μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin στις ΗΠΑ, εξέτασε αυτή τη θεωρία σε 24 ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη. Οι ερευνητές θέρμαναν σπείρες και τις τοποθέτησαν γύρω από τους ασθενείς αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματός τους στους 38,3 βαθμούς. Στη συνέχεια, έκλεισαν τη θερμότητα και άφησαν τους ασθενείς να κρυώσουν για μια ώρα.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι το 60% των ασθενών ανταποκρίθηκε στη θεραπεία και το 40% πληρούσε τα κριτήρια για ύφεση της κατάθλιψης μετά από μία μόνο συνεδρία.
Αν και η σχέση μεταξύ θερμότητας και κατάθλιψης δεν είναι πλήρως κατανοητή, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ζέστη χαλαρώνει το σώμα και επιβραδύνει τις αρνητικές σκέψεις.
Εν ολίγοις, η επιστήμη φαίνεται να είναι υπέρ των μεθόδων της Gomez. Ωστόσο, κάθε άτομο που πάσχει από οποιαδήποτε διαταραχή ψυχικής υγείας, θα πρέπει να συμβουλεύεται πάντα τον θεράποντα ιατρό του για ασφαλή και αποτελεσματική καθοδήγηση.
* Πηγή: VITA