Closeup photo of amazing short hairdo lady looking up empty space deep thinking creative person arm on chin wear casual green turtleneck isolated yellow color background

Η παθιασμένη ιδιότητα που μας φέρνει πιο κοντά στην ευτυχία

«Δεν έχω ιδιαίτερα ταλέντα. Είμαι μόνο παθιασμένα περίεργος»  Η φράση αποδίδεται στον Άλμπερτ Αινστάιν και οι επιστήμονες μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε γιατί είναι καλό να ρωτάμε διαρκώς «γιατί». Πόσο πιο κοντά μας φέρνει στην αυτογνωσία και την ευτυχία η περιέργεια

Να ρωτάτε όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορείτε και θα δείτε τη ζωή σας να αλλάζει! Η περιέργεια αποτελεί βασικό συστατικό της ευτυχίας και μπορούμε να μάθουμε πώς να καλλιεργούμε αυτή τη δεξιότητα.

Αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές του Κέντρου Healthy Mind στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin – Madison, ότι δηλαδή η περιέργεια είναι μια δεξιότητα που πρέπει να εξασκούμε συχνά και συστηματικά ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο και να οδηγηθούμε στην ευεξία.

Ίσως οι προτροπές τους να μας ξενίζουν επειδή ταυτίζουμε την περιέργεια με την αδιακρισία και με τις θεμελιακές ερωτήσεις «τι», «πώς», «γιατί» θεωρούμε ότι χώνουμε τη μύτη μας εκεί που δεν μας επιτρέπεται.

Φαίνεται όμως ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η αρχική φύση της περιέργειας δεν είναι νοσηρή. Όλοι γεννιόμαστε με μια εγγενή περιέργεια. Είναι στο DNA μας. Όντας περίεργοι για τον κόσμο γύρω μας που διαρκώς αλλάζει και μεταβάλλεται, κατορθώνουμε να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε εντός του.

Το γνώρισμα της περιέργειας δεν περιορίζεται μόνο στα παιδιά. Ψυχολόγοι και νευροεπιστήμονες παγκοσμίως έχουν διαπιστώσει ότι η περιέργεια είναι η κινητήριος δύναμη για την εξερεύνηση του κόσμου και καθοριστικός παράγοντας για την υγιή ανάπτυξη και μάθηση. Η επιστήμη αποφαίνεται ότι η ικανοποίηση της περιέργειας σχετίζεται με μεγαλύτερη ψυχική ευεξία και σθένος, ευτυχία και αίσθηση νοήματος στη ζωή, καθώς και λιγότερα ποσοστά κατάθλιψης και αρνητικών συναισθημάτων.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι περίεργοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο έξυπνοι, πιο δημιουργικοί και πιο επιτυχημένοι. Η περιέργεια θεωρείται «πνευματικός μυς» που ατροφεί χωρίς τακτική άσκηση.

Είναι καλό να ρωτάμε γιατί

Οι επιστήμονες πλέον μελετούν με μεγάλο ενδιαφέρον τον ρόλο της περιέργειας στην αλλαγή της συμπεριφοράς και των αλληλεπιδράσεων με άλλους ανθρώπους. Η διάθεση για εξερεύνηση και η περιέργεια απαιτούν να αναρωτιόμαστε διαρκώς, να κάνουμε συνεχώς ερωτήσεις, να ρωτάμε «γιατί».

Ας υποθέσουμε ότι διαπληκτιζόμαστε με ένα άλλο πρόσωπο. Ας αναρωτηθούμε πόσο θα βοηθούσε στην επίλυση της σύγκρουσης η προσπάθειά μας να βρούμε τους λόγους που εξηγούν τη συμπεριφορά και τις προκαταλήψεις του άλλου ατόμου. Όταν θέτουμε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις (δηλαδή ερωτήσεις που δεν παίρνουν ως απάντηση ένα μονολεκτικό ναι ή όχι) αμφισβητώντας τις σκέψεις και τις προκαταλήψεις μας, κατακτάμε την αυτογνωσία.

Η περιέργειά μας για τον τρόπο που σκέφτεται ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας μπορεί να μας βοηθήσει να τον καταλάβουμε, να τον δικαιολογήσουμε και να αποσοβήσουμε μια σύγκρουση. Ας αναρωτηθούμε ποιοι παράγοντες στην καθημερινότητά του επηρεάζουν την αντίδρασή του, με ποιο τρόποι διαφέρουν οι εμπειρίες του από τις δικές μας, γιατί αντιδρά με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο, αλλά και πώς οι δικές μας εμπειρίες επηρεάζουν την αντίληψή μας για την κατάσταση. Πολλές ερωτήσεις, πολλά «γιατί», πολλή περιέργεια…

Όταν είμαστε σε θέση να δούμε τα πράγματα από τη σκοπιά των άλλων, να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν και άλλες οπτικές γωνίες,  καλλιεργούμε την ικανότητα της ενσυναίσθησης, έναν σπόρο από τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η συμπόνια.

Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι η περιέργεια μπορεί επίσης να βελτιστοποιήσει τη μάθηση και να ενισχύσει τη μνήμη μέσω της ενεργοποίησης των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο κύκλωμα της ανταμοιβής.

Οι νευροεπιστήμονες υποστηρίζουν ότι χάρη στην πλαστικότητα του εγκεφάλου μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να γίνει περισσότερο περίεργος. Μάλιστα για τους νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου Wisconsin Madison πρακτικές όπως ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεχομένως εμείς να μην χρειαζόμαστε και πολύ βοήθεια καθώς οι περισσότεροι έχουμε την περιέργεια στο τσεπάκι μας!

Όποια και αν ειναι η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουμε και θα μας φέρει σε επαφή με τον εσώτερο εαυτό και τις σκέψεις μας – αλλά και με εκείνες των ανθρώπων γύρω μας – το μυστικό είναι να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, όχι όμως με επικριτική διάθεση ή σκεπτόμενοι «όλα ή τίποτα». Αντιθέτως ας αποδεχθούμε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές πιθανότητες και εξηγήσεις για τις συμπεριφορές των άλλων (και τη δική μας) και ας συνεχίσουμε να ρωτάμε «γιατί». Θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ευτυχία.

Πηγή: ygeiamou.gr

Photo: Shutterstock

(50)