Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιθανότερο να καπνίζουν και μάλιστα να είναι και εξαρτημένοι από αυτή την βλαβερή συνήθεια – Πώς εξηγούν οι επιστήμονες αυτή την σχέση και ποια χαρακτηριστικά αποδίδουν στους εξαρτημένους από το τσιγάρο
Μια διεθνής μελέτη υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με την σύνδεση ανάμεσα στα συμπτώματα κατάθλιψης και την εξάρτηση από το τσιγάρο.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Addiction, υποστηρίζουν την σημασία της κατανόησης των λόγων πίσω από την εξάρτηση από το τσιγάρο για την καλύτερη στήριξη των καπνιστών με κατάθλιψη ώστε να το κόψουν και πιθανώς να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της ψυχικής αυτής διαταραχής.
Έχει αναφερθεί εκτενώς σε επιστημονικές αναλύσεις ότι το κάπνισμα είναι πιο συχνό μεταξύ ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτό τον συσχετισμό, όμως, παραμένει ασαφής.
Μέχρι τώρα, οι μελέτες σχετικά με τον συσχετισμό ανάμεσα στην εξάρτηση από το κάπνισμα και την κατάθλιψη είναι σπάνιες. Η παρούσα μελέτη, λοιπόν, επικεντρώθηκε στους διαφορετικούς παράγοντες κινήτρων για το κάπνισμα που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.
Η μελέτη βασίστηκε σε περισσότερους από 1.400 δίδυμα αδέλφια της Φινλανδίας, οι οποίοι ήταν καπνιστές και παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το κάπνισμα και την κατάθλιψη, απαντώντας σε ερωτηματολόγια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι καπνιστές που ήταν πιο εξαρτημένοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη. Από τα διαφορετικά κίνητρα σχετικά με το κάπνισμα που εξετάστηκαν, αυτά που σχετίζονταν με υψηλά επίπεδα στέρησης και αυτόματης συμπεριφοράς καπνίσματος, καθώς και καπνίσματος για τη ρύθμιση μιας συναισθηματικής κατάστασης βρέθηκε ότι συνδέονταν πιο ισχυρά με την κατάθλιψη.
«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη δεν καπνίζουν λόγω της γεύσης του τσιγάρου. Αντίθετα, φαίνεται πως η κατάθλιψη σχετίζεται εκ προοιμίου με κίνητρα εξάρτησης και με τη ρύθμιση της διάθεσης», αναφέρει ο ερευνητής και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Maarit Piirtola.
Το μοναδικό αυτό περιβάλλον μελέτης διδύμων -και μάλιστα πανομοιότυπων- έδωσε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να βγάλουν εκτός των παραμέτρων τις οικογενειακές επιρροές, όπως την κοινή γενετική ευαλωτότητα, εξετάζοντας τον συσχετισμό ανάμεσα στην κατάθλιψη και την εξάρτηση από το κάπνισμα.
Συμπερασματικά, παρόλο που η μελέτη παρέχει ισχυρά στοιχεία για την σχέση ανάμεσα στην εξάρτηση από το κάπνισμα και τα συμπτώματα κατάθλιψης, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι επρόκειτο για διατομεακή ανάλυση, «επομένως δεν μπορέσαμε να δείξουμε τι συμβαίνει πρώτα: η εξάρτηση από το κάπνισμα ή η κατάθλιψη στους τακτικούς καπνιστές», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Πηγή: ygeiamou.gr