Η καθημερινή συνήθεια που λειτουργεί ως φυσικό αγχολυτικό και παυσίπονο

Ένα ζεστό μπάνιο δεν είναι μόνο χαλάρωση. Τα οφέλη του για τη σωματική και ψυχική υγεία είναι πολλά, κάτι που εξηγείται εν μέρει και από την μακραίωνή υιοθέτησή του ως θεραπευτικής μεθόδου και εργαλείου ευεξίας από διάφορους λαούς

Έρευνες έχουν δείξει πως ένα ζεστό μπάνιο καθημερινά βελτιώνει την υγεία της καρδιάς ενώ είναι εξίσου αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων. Όμως την καθημερινή συνήθεια συνοδεύουν σημαντικές αγχολυτικές και παυσίπονες ιδιότητες. Οι ειδικοί εξηγούν:

Η θερμότητα ως ενίσχυση της καλής υγείας και διάθεσης

Η θερμότητα του ζεστού μπάνιου, όπως εξηγεί ο Δρ Bobby Buka, Αμερικανός δερματολόγος, προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών, όπως συμβαίνει κατά την έκθεσή μας στο ηλιακό φως. Η βύθιση στο θερμό νερό καταλήγει θεραπευτική και αναζωογονητική επειδή η ροή του αίματος στο δέρμα αυξάνεται.

Ένας δεύτερος τρόπος που το μπάνιο συμβάλλει στη διάθεση και τη χαλάρωση είναι η επίδρασή του στην αναπνοή. Η υψηλή θερμοκρασία του νερού και η πίεση στο στήθος αυξάνουν τη χωρητικότητα των πνευμόνων και την πρόσληψη οξυγόνου. Μελέτη έδειξε αυτή η «παθητική θερμότητα» που εκλύεται κατά την παραμονή μας σε θερμούς χώρους όπως οι σάουνες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, όπως επίσης να βελτιώσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Τέλος, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το ζεστό μπάνιο μιας ώρας προκάλεσε καύση θερμίδων στους δεκατέσσερις συμμετέχοντες ίση με αυτή από το περπάτημα 30 λεπτών (περίπου 140), και μείωση κατά 10% περισσότερο στις μέγιστες τιμές του σακχάρου του αίματος που σημειώνονται μετά από ένα γεύμα σε σχέση με την ποδηλασία μιας ώρας. Αυτό συμβαίνει επειδή το ζεστό νερό αυξάνει τους χτύπους της καρδιάς. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προφυλάσσουν από ασθένειες και λοιμώξεις.

Η παυσίπονη δράση

Στην ιαπωνική παράδοση, το νερό των θερμών πηγών συνδέεται με καλύτερη κυκλοφορία του αίματοςηρεμία του νευρικού συστήματος και ανακούφιση από τον έντονο πόνο.

«Το άγχος προκαλεί συστολή των μυών του σώματος την οποία το ζεστό μπάνιο ανατρέπει», εξηγεί ο Δρ Mark Khorsandi, χειρουργός στο Χιούστον, προτείνοντας τις διατάσεις και τις ασκήσεις στο νερό ως ένα είδος γυμναστικής για την ανακούφιση της δυσφορίας στους μύες, τις αρθρώσεις και τα οστά.

Τέλος, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης μπορούν να αξιοποιήσουν τα μοναδικά οφέλη του ζεστού μπάνιου στην ψυχική υγεία για να μειώσουν τη θλίψη και μελαγχολία που συνοδεύουν τους ασθενείς με χρόνιο πόνο.

Πηγή: ygeiamou.gr

(7)