Η ζέστη ως σύμμαχος στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wiskonsin στις Ηνωμένες Πολιτείες έβσλαν μια ομάδα εθελοντών σε ένα θάλαμο που χρησιμοποιεί υπέρυθρη θερμότητα η οποία αύξανε τη θερμοκρασία του σώματος (εκτός από το κεφάλι) σχεδόν μέχρι τους 38,5C. Με άλλα λόγια δηλαδή οι συμμετέχοντες στην ουσία είχαν πυρετό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι ασθενείς με κατάθλιψη που πέρασαν δυόμισι ώρες σε ένα θερμαινόμενο θάλαμο ανέφεραν σημαντική πτώση στα συμπτώματα της κατάθλιψης.Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στη θερμοκρασία του σώματος, τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της διάθεσης.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι συμμετέχοντες που υποβληθηκαν σε θεραπεία θερμότητας ανέφεραν μείωση κατά 50% των συμπτωμάτων κατάθλιψης μέσα σε μια εβδομάδα από την εφαρμογή της θεραπείας η οποία διήρκεσε για έξι εβδομάδες.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη που εμπλέκονται στην κατάθλιψη παίζουν επίσης ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Έτσι, όταν ενεργοποιούνται με τη ζέστη, βελτιώνουν και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

(29887)