Η ζάχαρη επηρεάζει την ψυχική μας υγεία

Μελέτη ομάδας κλινικών ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Κάνσας που ανέλυσε ένα ευρύ φάσμα μελετών σχετικά με τις σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων, αναφέρει πως τα πρόσθετα σάκχαρα, που βρίσκουμε κατά κόρον στα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, ενδεχομένως να ευθύνονται για μεταβολικές, φλεγμονώδεις και νευροβιολογικές διεργασίες που συνδέονται με την εποχική κατάθλιψη.

Οι ερευνητές μάλιστα παρομοιάζουν την υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων με την κατάχρηση αλκοόλ. «Τα σάκχαρα, τα οποία έχουν παρεμφερή φύση με το αλκοόλ, πρέπει να αποφεύγονται από τα άτομα με κατάθλιψη και να αντικαθίστανται από μια υγιεινή διατροφή. Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και σε σημαντικό βαθμό την ψυχική υγεία».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αποτέλεσμα μιας διατροφής υψηλής σε σάκχαρα είναι η εσωτερική φλεγμονή, κάτι που σχετίζεται με την ψυχική υγεία και τα καταθλιπτικά επεισόδια.

«Ένας μεγάλος αριθμών ασθενών με κατάθλιψη έχει υψηλά επίπεδα συστημικής φλεγμονής», εξηγεί ο Stephen Ilardi, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου. «Όταν σκεφτόμαστε φλεγμονώδεις νόσους, το μυαλό μας πηγαίνει σε παθήσεις όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα – ασθένειες με υψηλό επίπεδο συστημικής φλεγμονής. Δεν κατατάσσουμε την κατάθλιψη στην κατηγορία αυτή, αλλά αποδεικνύεται ότι πραγματικά είναι τέτοια, για το μισό τουλάχιστον του πληθυσμού με κατάθλιψη. Επιπλέον, γνωρίζουμε πως οι φλεγμονώδεις ορμόνες μπορούν να ωθήσουν τον εγκέφαλο σε κατάσταση έντονης κατάθλιψης. Έτσι, ένας ερεθισμένος εγκέφαλος είναι συνήθως ένας εγκέφαλος σε κατάθλιψη και τα πρόσθετα σάκχαρα έχουν μια προ-φλεγμονώδη επίδραση στο σώμα και τον εγκέφαλο».

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν επιπλέον συσχετισμό της κατανάλωσης σακχάρων με παθογόνους μικροοργανισμούς στο ανθρώπινο σώμα. «Πέρα από τους ωφέλιμους, υπάρχουν κάποιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί, καθαρά παρασιτικοί, οι οποίοι ωφελούνται από την παρουσία των σακχάρων και δύνανται να παράγουν χημικές ουσίες που προκαλούν άγχος, στρες και κατάθλιψη», εξηγεί ο ερευνητής.

Σύμφωνα με τον δρ Ilardi, μια διατροφή, πλούσια σε φυτικά τρόφιμα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα θα εξασφάλιζε βέλτιστο ψυχολογικό όφελος. Όσον αφορά τη ζάχαρη, συνιστά προσοχή σε όλη τη διάρκεια του έτους -όχι μόνο κατά τις γιορτές-, και ημερήσια κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων όχι πάνω από 25 γραμμάρια, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Πηγή: iatrikanews.gr

(60)