Το πώς έχουμε συνηθίσει να διαχειριζόμαστε το στρες παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο πόσο ευάλωτοι είμαστε στην κατάθλιψη.
Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό τρόπο να χειρίζεται το άγχος του. Το πώς έχουμε συνηθίσει να διαχειριζόμαστε το στρες παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο πόσο ευάλωτοι είμαστε στην κατάθλιψη. Στην μάχη για την πρόληψη, η καλύτερη διαχείριση του στρες είναι ένα βασικό βήμα ενάντια στη θλίψη και την κατάθλιψη.
Αντιμετωπίζοντας το στρες
Το άγχος είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση και καθημερινό κομμάτι της ζωής μας. Ο άνθρωπος από τα πρώτα βήματα του στη γη, χρειαζόταν αυτό το συναίσθημα για να προστατευτεί από επικείμενους κινδύνους. Αυτό που μας απειλεί δεν είναι το ίδιο το άγχος, αλλά ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε.
Εμείς και η σχέση μας με το αίσθημα του ελέγχου
Μια βασική παραδοχή για την σωστή διαχείριση του άγχους είναι ότι δεν μπορούμε ελέγξουμε τα πάντα. Οι άνθρωποι που τείνουν να έχουν αυξημένο άγχος, είναι εξοικειωμένοι με μια αντίληψη ότι τα πάντα εξαρτώνται από εκείνους και ότι κανείς άλλος εκτός από αυτούς δεν πρέπει ή δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνη. Παράλληλα, το άγχος τροφοδοτείται όταν είμαστε πολύ συνηθισμένοι να λειτουργούμε με πολύ υψηλές προσδοκίες και να μην είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές επιλογές.
Προγραμματισμός και διαχείριση χρόνου
Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το στρες από τη ζωή μας, όμως μπορούμε να δράσουμε προληπτικά μέσω της σωστής διαχείρισης του χρόνου.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι οι ακόλουθες:
• Κρατήστε ένα γραπτό πλάνο των καθημερινών δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα χρονοδιάγραμμα για το τι έχετε να κάνετε. Κάντε πλάνο ακόμα και αν σκέφτεστε ότι δεν θα το τηρήσετε.
• Επιδιώξετε τις «μικρές νίκες». Ακόμα και αν δεν είναι τελικά εφικτό να ακολουθήσετε το αρχικό πλάνο, εστιάστε στο να επιτύχετε έστω και κάποιους από τους στόχους της ημέρας. Οι «μικρές νίκες» θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε το αίσθημα του ελέγχου μέσα στη μέρα και να παρακάμψετε την διαρκή αυτολογοκρισία.
• Επανεξετάστε. Στο τέλος της μέρας κάντε έναν απολογισμό του τι πήγε καλά και τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Δείτε τα προβλήματα ως προκλήσεις Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να προλάβουμε πάντα το άγχος. Κάνοντας παράπονα για τις «αναποδιές» και τις δυσκολίες ή να αναβάλλουμε τη λύση τους δεν βοηθά στην διαχείριση του. Αντίθετα, είναι σημαντικό να αναμένουμε τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρία για δράση.
Υπάρχουν μερικά απλά βήματα για την επίλυση ενός προβλήματος
1. Αναγνωρίστε ποια κατάσταση/πρόβλημα/εκκρεμότητα είναι η πηγής του άγχους.
2. Κάντε μια λίστα με όλες τις πιθανές λύσεις, ακόμα και αυτές που σας αρέσουν λιγότερο.
3. Ξεχωρίστε τις λύσεις που είναι περισσότερες εφικτές ή περισσότερο επιθυμητές από εσάς.
4. Φτιάξτε ένα πλάνο που θα περιλαμβάνει μικρούς και εφικτούς στόχους.
5. Εφαρμόστε το πλάνο και αξιολογήστε το.