Η αμφίδρομη σχέση κατάθλιψης και άνοιας

Η κατάθλιψη και η εξασθένιση της μνήμης μπορεί να συνδέονται στενά στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα έρευνα

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η σχέση της κατάθλιψης και της έκπτωσης της μνήμης είναι αμφίδρομη, με τα καταθλιπτικά συμπτώματα να προηγούνται της μείωσης της μνήμης και τη μείωση της μνήμης να συνδέεται με τα επακόλουθα καταθλιπτικά συμπτώματα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Dorina Cadar, από το University College του Λονδίνου.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας της μνήμης καθώς το άτομο μεγαλώνει, πρόσθεσε.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση δεδομένων από τη συνεχιζόμενη βρετανική διαχρονική μελέτη γήρανσης, στο πλαίσιο της οποίας οι άνθρωποι παρακολουθούνται μέσω ερωτηματολογίων κάθε δύο χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 16 ετών για σχεδόν 8.300 ηλικιωμένους μέσης ηλικίας 64 ετών.

Σε αντίθεση με τη διαπίστωση ότι η μνήμη και η κατάθλιψη είναι στενά συνδεδεμένες, η έρευνα δεν έδειξε ισχυρή σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και ενός άλλου δείκτη της υγείας του εγκεφάλου, της λεκτικής ευχέρειας.

Η Cadar, η οποία είναι ερευνήτρια άνοιας στο UCL, δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μάχη με την κατάθλιψη θα μπορούσε να επηρεάσει τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου.

«Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις δομές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, ο οποίος είναι κρίσιμος για το σχηματισμό και την ανάκτηση της μνήμης», εξήγησε.

«Το χρόνιο στρες και τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, που σχετίζονται με την κατάθλιψη, μπορούν να βλάψουν τους νευρώνες σε αυτές τις περιοχές».

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι η κατάθλιψη διαταράσσει την ισορροπία της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, καθώς και την ικανότητα του εγκεφάλου να επιδιορθώνει και να αναδιοργανώνει ζωτικές συνδέσεις.

Τα προβλήματα μνήμης μπορεί επίσης να συνδέονται με την τάση μηρυκασμού που προκαλεί η κατάθλιψη, δηλαδή τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις γύρω από συγκεκριμένα θέματα ή την προσκόλληση σε αρνητικά συναισθήματα.

Από την άλλη πλευρά, όταν το άτομο παλεύει διαρκώς να αντιμετωπίσει τα κενά μνήμης, αισθάνεται ανασφάλεια, απογοήτευση και άλλα συναισθήματα που μπορεί να αποτελέσουν εναύσματα για καταθλιπτικά επεισόδια. Τα προβλήματα μνήμης μπορεί επίσης να οδηγήσουν κάποιον σε μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση.

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης των αλλαγών στη μνήμη των ηλικιωμένων με αυξανόμενα καταθλιπτικά συμπτώματα, ώστε να εντοπίζεται έγκαιρα η απώλεια μνήμης και να προλαμβάνεται η περαιτέρω επιδείνωση της κατάθλιψης», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jiamin Yin, από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, στη Νέα Υόρκη.

Έτσι, εάν και όταν εμφανιστούν καταθλιπτικά συμπτώματα, είναι «κρίσιμο» να αντιμετωπιστούν για να αποτραπούν οι άνθρωποι «από το να αναπτύξουν κατάθλιψη και δυσλειτουργία της μνήμης», δήλωσε η Yin.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

πηγή: onmed.gr

(12)