Ηλεκτρονικό τσιγάρο (nicotine-free : χωρίς νικοτίνη) και αγγειακη λειτουργία

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυκλοφορεί  στην αγορά ως μια εναλλακτική λύση για τους καπνιστές.

Ωστόσο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι επιβλαβές για τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος – ακόμη και όταν ο ατμός είναι εντελώς απαλλαγμένος από νικοτίνη – σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν προ λίγων ημερών online στο Radiology  (20/8/2019) .

Λίγα λόγια για τη μελέτη :

Για να μελετήσουν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του , οι ερευνητές πραγματοποίησαν εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας σε 31 υγιείς, μη καπνιστές ενήλικες ( μέση ηλικία τα 24 έτη ) πριν και μετά από τη χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου χωρίς νικοτίνη. Συγκρίνοντας τα δεδομένα πριν και μετά την μαγνητική τομογραφία, το αποτέλεσμα ηταν η μείωση της ροής του αίματος και η εξασθένιση της ενδοθηλιακής λειτουργίας στη μηριαία αρτηρία . 

Σχολιασμός από τους συγγραφείς 

Ενώ το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να είναι σχετικά αβλαβές, η διαδικασία εξάτμισης μπορεί να μετατρέψει τα μόρια – κυρίως προπυλενογλυκόλη και γλυκερόλη – σε τοξικές ουσίες”, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Felix W. Wehrli, PhD, καθηγητής του τμήματος Radiological Science and Biophysics . “Πέρα από τις βλαβερές συνέπειες της νικοτίνης, έχουμε δείξει ότι το vaping (ατμισμα) έχει μια οξεία , άμεση επίδραση στη αγγειακή λειτουργία του σώματος και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιβλαβείς συνέπειες”.

Συμπερασματικά 

Η εισπνοή αερολυματος του ηλεκτρονικου τσιγάρου , ακόμη και εάν αυτο δεν περιέχει νικοτίνη , προκάλεσε παροδική ενδοθηλιακη δυσλειτουργία σε υγιής μη καπνιστές . Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην αγγειακη λειτουργία . 

Πηγή: mediteam.gr

(112)