Λέγεται ότι οι λέξεις έχουν “δύναμη” ενίοτε (κατευναστική, ιαματική, θεραπευτική, ηρεμιστική). Το 50% της θετικής επενέργειας (που μας ενδιαφέρει στο παρόν άρθρο)των λέξεων προέρχεται από το άτομο που τις αρθρώνει και τις εκφέρει (πομπός) και το άλλο μισό από το άτομο που τις ακούει (δέκτης). Ωστόσο, στο παρόν άρθρο δεν θέλουμε να σας μιλήσουμε για την αμφίδρομη επικοινωνία σας με τους άλλους.
Στο σημερινό άρθρο θέλουμε να σας παρουσιάσουμε μερικές φράσεις που μπορούν να σας “γαληνέψουν”, να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε ευεξία, ανάταση, ανακούφιση…μεταρσίωση (εξύψωση του πνεύματος & της ψυχής). Πέντε εκφράσεις, πέντε “βήματα” προς της ψυχοσυναισθηματική ισορροπία, ενδελέχεια (αδιάλειπτη φροντίδα), αταραξία, πραότητα, γαλήνη. Πέντε φράσεις “κλειδιά” με τα οποίες μπορείτε να ξεκλειδώσετε τις ερμητικά κλειστές και αγκυλωμένες σκέψεις σας και να διανοίξετε νέους ορίζοντες θέασης της πραγματικότητας, ούτως ώστε ατενίζετε με μεγαλύτερη αισιοδοξία(optimism) τη ζωή.
Υπάρχουν φράσεις, τις οποίες μπορείτε να απευθύνετε στον εαυτό σας για να αντλείτε δύναμη και θάρρος κάθε μέρα, για να αισθάνεστε κινητοποιημένοι, ικανοί και ακμαίοι για να μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που συσσωρεύονται, που δυσκολεύουν τη ζωή και αρκετά συχνά στερούν μικρές και καθημερινές ανάσες ευτυχίας, ακόμα και την υγεία. Ξεκινάμε λοιπόν…
1) Είμαι καλά
Είναι πιθανό αυτό να μοιάζει αντιφατικό και οξύμωρο. Πώς μπορώ να πω και κυρίως να πείσω τον εαυτό μου ότι «είμαι καλά» αν αυτό δεν είναι αλήθεια; Πώς μπορώ να εκφράσω κάτι θετικό, να διακατέχομαι από κατάφαση, συγκατάβαση και αποδοχή στο κάλεσμα της ζωής για μέθεξη στις χαρές της, στα δέλεαρ της, στη σαγήνη της, στην έλξη της, στη γοητεία του ανυστερόβουλου και ανιδιοτελούς δούναι της. Πώς θα καταφέρω να πάψω να αισθάνομαι απογοήτευση, άγχος ή οδύνη; Είναι απαραίτητο να συμπληρώσουμε τη φράση «είμαι καλά» λέγοντας… «.και μπορώ να το αντιμετωπίσω.
Οι θετικές σκέψεις είναι θεμελιώδες και αναπόσπαστο στοιχείο στην καθημερινότητά μας. Θετική σκέψη δεν σημαίνει άρνηση των προβλημάτων μας ή παράβλεψη των δυσκολιών μας. Δεν σημαίνω ότι εθελοτυφλώ ή ότι είμαι αιθεροβάμων, ότι έχω άγνοια της πραγματικότητας ή ότι στρουθοκαμηλίζω. Πρόκειται απλώς για έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με κινητοποίηση και ενέργεια.
Αν βλέπω τα πράγματα με αρνητικό τρόπο και το επιβεβαιώνω αυτό λέγοντας «δεν αξίζω», περιέρχομαι σε ακόμα πιο δεινή θέση ή με παρόμοιες, απαισιόδοξες, δυσοίωνες, “καταστροφολογικές” σκέψεις, το μόνο πράγμα που καταφέρνω είναι να παγιδέψω τον εαυτό μου σε περισσότερο πόνο, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζω. Επομένως είναι πάντα καλύτερο να παίρνετε μια βαθιά ανάσα και να λέτε στον εαυτό σας «είμαι καλά και θα το αντιμετωπίσω αυτό».
Δοκιμάστε το. Πείτε φωναχτά και δυνατά «είμαι καλά». Πείτε το με πίστη & ενθουσιασμό . Αμέσως θα προσέξετε μια εσωτερική δύναμη να αναβλύζει από μέσα σας που θα σας δώσει την απαραίτητη ώθηση να λύσετε τα προβλήματα. Ίσως τα πράγματα γύρω σας να μην βαίνουν καλά, όμως είστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσετε. Γιατί δεν δοκιμάζετε;
2) Μπορώ να το κάνω
Μην ξεχνάτε ποτέ να μιλάτε σε “πρώτο” πρόσωπο. Υπεύθυνοι “διαχειριστές” της ζωή σας είστε εσείς και πρέπει να αναλάβετε την επίλυση των προβλημάτων σας για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τον κόσμο. Αν δεν βρείτε την κινητοποίηση μέσα σας, κανένας δεν μπορεί να σας βοηθήσει, κανένας δεν μπορεί να σας βοηθήσει τόσο όσο εσείς τον εαυτό σας. Μην εστιάζετε στους περιορισμούς και μην ψάχνετε για δικαιολογίες του τύπου: «δεν θα το καταφέρω αυτό επειδή είναι ήδη πολύ αργά για να αλλάξουν τα πράγματα», «υπάρχουν άλλοι πιο ικανοί από μένα, γιατί να το διακινδυνεύσω;»…
Μην ενδίδετε σε αυτές τις σκέψεις ηττοπάθειας, μεμψιμοιρίας και μοιρολατρικής αντιμετώπισης των καταστάσεων, στάση που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Αντικρίστε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και πείσετε τον εαυτό σας ότι έχετε μέσα σας τη εκείνο το απόθεμα “Εσωτερικής Δύναμης” που σας εξοπλίζει με θάρρος, αποφασιστικότητα και πυγμή για να καταπολεμήσετε και να εξουδετερώσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα ή οποιοδήποτε άλλο κίνδυνο. Η νοητική – καταφατική στάση «μπορώ» περιλαμβάνει μία από τις φράσεις που θεραπεύουν και είναι κάτι που θα πρέπει να λέτε κάθε μέρα στον εαυτό σας.
3) Το αξίζω
Ο κάθε άνθρωπος οφείλει να διεκδικεί ωφέλιμο και ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό του. Για να ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του, για να αποφορτίζει το πνεύμα του, για να κατευνάζει την οργή και τις εσωτερικές του εντάσεις, για να επουλώνει τις “πληγές” του και για να προγραμματίζει και να σχεδιάζει ακάθεκτα και με νηφαλιότητα τα επόμενα βήματα στην πρόοδο, στην ευημερία, στην εξέλιξη. Είναι απαραίτητο να απολαμβάνετε αυτά που αγαπάτε, που σας βελτιώνουν τη διάθεση, που σας βοηθούν να παίρνεται ανάσες ανακούφισης και χαλάρωσης από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Διεκδικήστε λίγο προσωπικό χρόνο; Πιθανότατα ανήκετε σε εκείνους τους ανθρώπους που πάντοτε κάνουν τα πάντα για όλους τους άλλους, που διακατέχονται από αίσθημα αυτοθυσίας και αυταπάρνησης που έχουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες των άλλων και θέτουν σε δεύτερη μοίρα τις δικές τους . Ενέχει βέβαια ο κίνδυνος στο τέλος να ανακαλύψετε ότι έχετε εξαντλήσει όλη σας την ενέργεια και τότε ξαφνικά να συνειδητοποιήσετε ότι οι άλλοι όχι απλά είναι αγνώμονες και δεν αναγνωρίζουν την προσφορά σας αλλά δεν θυμούνται καν όλα όσα έχετε κάνει για εκείνους.
Διατηρείτε τις ισορροπίες στη ζωή σας. Ασχοληθείτε με τους άλλους, φροντίστε τους, νοιαστείτε για τους άλλους, όμως αφήστε και εκείνους να σας το ανταποδώσουν , να σας δείξουν την ευγνωμοσύνη τους και να σας δείξουν ότι εκτιμούν τις προσπάθειές σας με το να αποτελείται καμιά φορά και εσείς προτεραιότητα για αυτούς. Και γιατί όχι; Το αξίζετε!
4) Θα περάσει
Ίσως αυτή τη στιγμή να είστε αντιμέτωποι με ένα κυκεώνα προβλημάτων που δεν σας επιτρέπει να ζήσετε τη ζωή σας στο έπακρο και να αδράξτε τις ευκαιρίες που σας αξίζουν. Είναι οι αρνητικές σκέψεις που σας έχει γίνει έμμονη ιδέα, σας προκαλούν πολύ άγχος και νιώθετε ήδη ασφυξία, πνιγηρά να αναπνέετε με δυσκολία, να νιώθετε ότι ο αέρας δεν σαν φτάνει, να πανικοβάλλεστε, να απελπίζεστε. Έχετε προσέξει ότι κουράζεστε περισσότερο, όταν αρνητικές σκέψεις σας κατακλύζουν και δεν αφήνουν το νου σας ούτε στιγμή… Έχετε αρχίσει ακόμα και να έχετε πάλι ημικρανίες ή να νιώθετε ακόμα έντονο αίσθημα… συναισθηματικού κενού, υπαρξιακού αδιεξόδου, ματαίωσης!
Σταματήστε μια στιγμή και σκεφτείτε, αναπνεύστε, καθίστε για λίγο…
Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας το γεγονός ότι όλα περνούν (τα πάντα ρει και ουδέν μένει), ότι η ζωή είναι ρευστή και ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο. Ότι οι στιγμές ευτυχίες δεν διαιωνίζονται στο διηνεκές. Ότι την σκυτάλη στη διαδοχή των συναισθημάτων παίρνει η λύπη, η οδύνη, η απογοήτευση. Όσο μένετε προσκολλημένοι στα πράγματα, τόσο πιο πολύ υποφέρετε. Το καλύτερο σε αυτήν την περίπτωση είναι να είστε συγκαταβατικοί, να αντιπαρέρχεστε δυσμενείς καταστάσεις, ανθρώπους. Να είστε συγκαταβατικοί και μειλίχιοι. Άνθρωποι πράοι, ήρεμοι, διαλλακτικοί, με κατανόηση και λογική. Αν παραδείγματος χάριν, κάτι στη σχέση με τον/την σύντροφό σας σας ενοχλεί κάτι ή εντοπίζετε κάποια θολά και στρεβλά σημεία, τότε μιλήστε του/της.
Οι μάταιες αντιδικίες και συγκρούσεις είναι ατελέσφορες και συνήθως περιπλέκουν τα πράγματα ακόμα περισσότερο. Υπάρχει κάτι που δεν πηγαίνει καλά στην εργασία σας, προσπαθήστε να το αντιμετωπίσετε, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να συσσωρεύετε έγνοιες και να τελείται υπό το κράτος του φόβου και της ανασφάλειας. Μην κρατάτε τα πάντα μέσα σας!
Η ζωή τρέχει με ταχύτητες φωτός… και το σημαντικότερο είναι να έχετε επίγνωση του εδώ και του τώρα, να συνειδητοποιείτε ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Επομένως όλα είναι εφήμερα και σχετικά. Θα πρέπει να βρίσκετε κάποιες προσωπικές στιγμές χαλάρωσης και να επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας τις παρακάτω φράσεις που θεραπεύουν «θα περάσει, όλα θα περάσουν», «είμαι δυνατός/-ή θα τα καταφέρω».
Επίσης, επειδή και από την ιστορία μπορούμε να αντλήσουμε μαθήματα ζωής καθώς όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν, ας αν ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τη φράση απο την Οδύσσεια, η οποία ειπώθηκε από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, ότι: “Θαρσείν χρή ταχ’ αύριον έσετ΄ άμεινον” (Πρέπει να έχετε θάρρος ίσως αύριο να είναι καλύτερα) στους Έλληνες που πολιορκούσαν την Τροία, όταν αυτοί ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους, με αποτέλεσμα να εμψυχωθούν και να την καταλάβουν με τον Δούρειο Ίππο.
5) Να μην ξεχνώ να αγαπώ
Η αγάπη θεραπεύει, περιβάλλει, προστατεύει και ταυτόχρονα απελευθερώνει. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε τη λέξη «αγάπη» ως μέσο θεραπείας, δεν πρόκειται μόνο για την αγάπη που αφιερώνετε στους ανθρώπους γύρω σας και που αποτελούν μέρος της ζωής σας.
Μιλάμε και για την αγάπη προς τον εαυτό σας, την αγάπη που θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σας και θα τονώσει τον αυτοσεβασμό σας. Που σας ωθεί καθημερινά να αναζητάτε την ευτυχία, που σας κάνει να αισθάνεστε καλά για τον εαυτό σας και την οποία αναμφίβολα αξίζετε. Αγαπήστε το σώμα σας, αγαπήστε αυτό που είστε, το χαρακτήρα σας, την προσωπικότητά σας. Όταν έχετε κάποιο πρόβλημα, συνειδητοποιήστε ότι είστε το ικανότερο και καταλληλότερο άτομο για να βρει τη λύση. Να έχετε αυτοπεποίθηση, επειδή αγαπάτε τον εαυτό σας, επειδή γνωρίζετε τον εαυτό σας και ξέρετε ότι έχετε προτερήματα.
Αν κάποιος δεν αγαπάει τον εαυτό του, είναι πολύ δύσκολο να προσφέρει αγάπη στους άλλους. Επομένως μην ξεχνάτε ποτέ αυτή τη σημαντική λέξη.
Εξάλλου και ο Νομπελίστας Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ, μας συμβουλεύει, ότι:
«Δεν πρέπει να γυρνάς την πλάτη σου σε έναν επαπειλούμενο κίνδυνο και να προσπαθείς να ξεφύγεις απ’ αυτόν. Αν το κάνεις, θα διπλασιάσεις τον κίνδυνο. Αλλά αν τον αντιμετωπίσεις εγκαίρως, θα τον μειώσεις στο μισό. Ποτέ μην τρέχεις να γλιτώσεις από κάτι. Ποτέ!»
του Λάσκαρη Κωνσταντίνου