ευτυχία δεν είναι κάτι που έρχεται τυχαία ή αυτόματα. Αντιθέτως, μπορούμε να την προσεγγίσουμε, μέσα από τις συνήθειές μας και τη στάση μας απέναντι στη ζωή. Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε την ευημερία μας, βασισμένοι σε έρευνες που αποκαλύπτουν τι λειτουργεί στην πραγματικότητα για την ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.

Πώς θα ενισχύσετε την ευτυχία το 2025;

 

Φροντίστε τις φιλίες σας όπως μια ερωτική σχέση 

Η φιλία είναι σημαντική για την ψυχική υγεία σε όλες τις ηλικίες, αλλά γίνεται ακόμα πιο σημαντική στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με μελέτες. Αν και είναι φυσιολογικό να περιορίζουμε τον κοινωνικό μας κύκλο με τα χρόνια και να περνάμε χρόνο με ανθρώπους που γνωρίζουμε καλά, έρευνες δείχνουν ότι η διατήρηση αληθινών και ανοιχτών φιλιών μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Σε αντίθεση με τις οικογενειακές σχέσεις, οι φιλίες δεν βασίζονται σε υποχρεώσεις και για τον λόγο αυτό, συνήθως είναι πιο ευχάριστες και λιγότερο αγχωτικές. Επιπλέον, η ύπαρξη ποιοτικών φιλικών σχέσεων έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ψυχική υγεία και βελτιώνει τη λειτουργία του μυαλού και του σώματος, ακόμα και όταν μεγαλώνουμε. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν σταθερά ότι οι φιλίες είναι εξίσου σημαντικές με τους οικογενειακούς δεσμούς στην πρόβλεψη της ευημερίας κατά την ενηλικίωση και τη γήρανση.

Εμβαθύνετε στη «συγχρονισμένη χαρά» ή «confelicity»

Ο όρος «confelicity» αναφέρεται στη χαρά που μοιραζόμαστε με τους άλλους, και μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με τη συμπόνια για την ενίσχυση των σχέσεών μας. Έρευνες δείχνουν ότι η ενθουσιώδης υποστήριξη των επιτυχιών των φίλων μας και η ειλικρινής χαρά για τις επιτυχίες τους είναι βασικά συστατικά για τη διατήρηση υγιών και δυνατών σχέσεων. Αντίθετα, η παθητική ή αδιάφορη αντίδραση στις επιτυχίες των άλλων μπορεί να βλάψει τις σχέσεις.

Δοκιμάστε τον εθελοντισμό

Μέσω των αλτρουιστικών πράξεων, μπορούμε να ενισχύσουμε την ευημερία μας, καθώς δεν κάνουμε το καλό μόνο για τους άλλους αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Μια παλιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η εθελοντική εργασία μπορεί να μειώσει τον χρόνιο πόνο, να βελτιώσει την κατάθλιψη και να ενισχύσει τη γενικότερη ευεξία μας. Ο εθελοντισμός θεωρείται μάλιστα από μερικούς υγειονομικούς φορείς ως μια μορφή «κοινωνικής συνταγογράφησης», μιας και ενισχύει τις θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και βελτιώνει τη ζωή των συμμετεχόντων.

Εξερευνήστε τις ρίζες σας

Πόσα γνωρίζετε για το γενεαλογικό σας δέντρο; Η σύνδεση με τους προγόνους μας και η κατανόηση της οικογενειακής μας ιστορίας έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ψυχική μας υγεία. Η Δρ. Susan M Moore, ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne της Μελβούρνης, διαπίστωσε ότι όσοι γνωρίζουν περισσότερα για την οικογενειακή τους ιστορία βιώνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευημερία. Αυτό συμβαίνει διότι η κατανόηση των προκλήσεων του παρελθόντος προσφέρει έμπνευση και ενδυναμώνει τη νέα γενιά. Παράλληλα, η έρευνα του γενεαλογικού δέντρου μπορεί να καλλιεργήσει μια αίσθηση ελέγχου στη ζωή, βαθύτερη κατανόηση της θέσης μας στον κόσμο και ευγνωμοσύνη για τις θυσίες του παρελθόντος που έθεσαν τις βάσεις για το σήμερα.

Γράψτε μια λίστα ευγνωμοσύνης

Η ιδέα του να εκτιμούμε όσα έχουμε είναι μια παλιά και σοφή συμβουλή και, μάλιστα, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η απλή πρακτική μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Το να γράφουμε καθημερινά τρία καλά πράγματα που συνέβησαν στη ζωή μας, ακόμα και αν αυτά φαίνονται μικρά ή ασήμαντα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και ενισχύει τη θετική μας στάση απέναντι στη ζωή.

Κανονίστε εξορμήσεις που σας συναρπάζουν

Θα μπορούσε η προσδοκία της διασκέδασης να είναι τόσο ικανοποιητική όσο και η ίδια η δραστηριότητα; Πειράματα που έγιναν σε αρουραίους από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Richmond έδειξαν ότι η προσδοκία για ανταμοιβή δημιουργεί θετικά συναισθήματα και ενισχύει τη διάθεση. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους: αν προγραμματίζουμε και περιμένουμε θετικές δραστηριότητες, όπως μια βόλτα ή μια συνάντηση με φίλους, μπορεί να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι και χαρούμενοι στην καθημερινότητά μας.

Μην κάνετε απολύτως τίποτα 

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το κυνήγι της ευτυχίας μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση. Η υπερβολική προσδοκία για χαρά μπορεί να προκαλέσει αίσθημα απογοήτευσης όταν αυτή τελικά δεν έρχεται. Έρευνες δείχνουν ότι η επιθυμία για απόλυτη ευτυχία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος και απομόνωση. Η αποδοχή των αλλαγών της ζωής και η αποφυγή της συνεχούς προσπάθειας για την επίτευξη της απόλυτης ευτυχίας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ηρεμία και ευτυχία.

Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης

Αν κι ένα φλιτζάνι καφέ ενισχύσει τη συγκέντρωση και την ενεργητικότητα, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να διαταράξει τον ύπνο και να ενισχύσει το άγχος. Γι’ αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να περιορίζουμε την καφεΐνη σε 400mg την ημέρα, που αντιστοιχεί περίπου σε δύο με τρία φλιτζάνια καφέ, για να αποφύγουμε αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας. Με αυτόν τον τρόπο, αποκομίζουμε και τα οφέλη από την κατανάλωσή του, όπως του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Photo: Shutterstock

πηγή: ygeiamou.gr