Απάντηση: Συμβιώνοντας με ένα άτομο που έχει κατάθλιψη είναι απαραίτητο να μάθουμε περισσότερα για τη διαταραχή και να βρούμε εποικοδομητικούς τρόπους να προσφέρουμε τη στήριξή μας.
Αρχικά, είναι σημαντική η προτροπή μας στο να αναζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό. Μπορεί να εκλαμβάνει την κατάθλιψη ως «αδυναμία» ή «ανικανότητα».
Χρειάζεται να αποφύγουμε να συμμεριστούμε αυτό το στίγμα και το συνοδό αίσθημα ντροπής και να τον/την ενθαρρύνουμε να παραμείνει στη θεραπεία ή να ακολουθήσει τη φαρμακευτική αγωγή που συστήνεται.
Η συναισθηματική στήριξη εμπεριέχει την αποδοχή του συντρόφου μας και αφήνει χώρο για συμπόνοια, ρεαλισμό και ανάπτυξη. Χωρίς επίκριση ή περιφρόνηση, είμαστε εκεί για να ακούσουμε και να κατανοήσουμε…
Είμαστε δίπλα του για να δείξουμε πως νοιαζόμαστε χωρίς να πιέζουμε. Για να ρωτήσουμε τι χρειάζεται από μας αντί να τον υπερπροστατεύουμε. Με σεβασμό προς το πρόσωπό του, τον ενθαρρύνουμε να μιλήσει και να μοιραστεί πως νιώθει.
Η Τσώλα Δήμητρα – Ψυχολόγος είναι Ψυχοθεραπεύτρια & Συνεργάτης του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου – Πολυχώρου Animus Corpus
(*Περισσότερες πληροφορίες για τις παροχές υπηρεσιών του Animus Corpus, καθώς και για το βιογραφικό της Ψυχολόγου, στην ιστοσελίδα www.animuscorpus.gr)
Στοιχεία επικοινωνίας:
διευθ.: Βασιλίσσης Σοφίας 54, Ιλίσια (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)
τηλ. επικοινωνίας: 210 72 22 214