ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓO: Κλαίω χωρίς λόγο, τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση: Το να ξεσπάει κανείς σε κλάματα πότε-πότε, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι πάσχει από κατάθλιψη. Για να διαγνωστεί η κατάθλιψη θα πρέπει να συντρέχουν και άλλα συνοδευτικά συμπτώματα.

Αν κάτι τέτοιο πράγματι συμβαίνει, τότε το άτομο θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αναζητήσει ψυχοθεραπεία. Αν όμως το κλάμα παραμένει ένα μεμονωμένο γεγονός, τότε είναι βέβαιο ότι αποτελεί την εκδήλωση μίας υποβόσκουσας έντασης που δεν έχει ακόμη συμβολοποιηθεί, για αυτό και βιώνεται από το άτομο ως «κλάμα χωρίς λόγο».  

Ένας τρόπος να μορφοποιηθεί αυτή η διάχυτη ένταση και να αποκτήσει νόημα για το άτομο, είναι να τεθεί από το ίδιο το άτομο στον εαυτό του το ερώτημα: «Τι ακριβώς κλαίω;», «Ποια ανεπίλυτη σύγκρουση, ποια απώλεια (παρελθούσα ή επικείμενη) πυροδοτεί την θλίψη μου;».

Καθώς προσανατολίζει την σκέψη του προς αυτή την κατεύθυνση, το άτομο αρχίζει να καταλαβαίνει ότι το κλάμα του δεν είναι χωρίς λόγο, και ότι επομένως μπορεί να κινητοποιηθεί ώστε να απαλύνει όσο είναι δυνατόν τα πραγματικά αίτια της θλίψης του.

 

Η Μάρω Μπέλλου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. Κατά την κλινική της πρακτική ακολουθεί την αυτοσχεδιαστική μέθοδο. Έχει λάβει ειδίκευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, έχει εμβαθύνει με διατριβή στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στην Ψυχανάλυση. 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο: «Ο γκατζετ-Eros: ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας» από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: http://www.marobellou.gr/el/)

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διευθ.: Αχιλλέως 29 & Λ. Βουλιαγμένης 65Β Γλυφάδα.

Τηλ.: 210 – 96 32 860

(6218)