ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος που παθαίνει κρίση πανικού είναι να επικεντρωθεί στην αναπνοή.
Να προσπαθήσει να «ρυθμίσει» την αναπνοή του αναπνέοντας αργά, καθώς λόγω της κρίσης πανικού και των συμπτωμάτων του τη συνοδεύουν, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη με αποτέλεσμα να υπάρχει υπεραερισμός και να προκαλείται ζάλη ή αίσθημα λιποθυμίας.
Η κρίση πανικού εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, συνοδεύεται από αρνητικές σκέψεις. Οι σκέψεις αυτές δημιουργούνται κυρίως λόγω του άγχους, του φόβου, της ανησυχίας και στη συνέχεια ακολουθούν τα σωματικά συμπτώματα που είναι εξαιρετικά έντονα.
Κάποιες φορές υπάρχει φόβος ότι θα πάθει κάτι κακό ή ότι θα τρελαθεί ή ότι θα πάθει εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο. Σημαντικό είναι ο άνθρωπος που παθαίνει κρίση πανικού, να σκεφτεί ότι δε μπορεί να πάθει κάτι κακό από την κρίση πανικού.
Ουσιαστικά…
ο τρόπος που ερμηνεύει τα συμπτώματα είναι αυτός που προκαλεί το άγχος, το φόβο, τις αρνητικές σκέψεις και τα σωματικά συμπτώματα.
Τέλος, είναι βοηθητικό να περπατήσει ή να καθίσει (αναλόγως με τα συμπτώματα) και να κάνει ασκήσεις χαλάρωσης.
Το άρθρο υπογράφει η Σαββίνα Αναστασίου – Ψυχολόγος & Επιστημονική Υπεύθυνη του Animus Corpus.
(*Περισσότερες πληροφορίες για τις παροχές υπηρεσιών του Animus Corpus, καθώς και για το βιογραφικό της Ψυχολόγου, στην ιστοσελίδα www.animuscorpus.gr)
Στοιχεία επικοινωνίας:
διευθ.: Βασιλίσσης Σοφίας 54, Ιλίσια (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)
τηλ. επικοινωνίας: 210 72 22 214