ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό εξαρτάται από την σοβαρότητα και την επιμονή των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Πολλοί άνθρωποι με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη μπορούν να την ξεπεράσουν με την ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση βοηθά το άτομο να διερευνήσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκαλούν ή επιδεινώνουν την κατάθλιψή του.
Ωστόσο, ορισμένες φορές για την πλήρη ανάρρωση της σοβαρής και επίμονης κατάθλιψης, μπορεί να είναι απαραίτητος ο συνδυασμός ψυχολογικής θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης με οξεία έναρξη (που εκδηλώνεται μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες), την ανακούφιση των χρόνιων καταθλιπτικών συμπτωμάτων (που διαρκούν περισσότερο από δύο χρόνια), καθώς και την πρόληψη της υποτροπής (επαναλαμβανόμενα επεισόδια).
Επιπλέον, στην κατάθλιψη είναι συχνή η παρουσία φυτικών συμπτωμάτων (που σχετίζονται με το αυτόνομο νευρικό σύστημα), όπως η διαταραχή του ύπνου (κυρίως αφύπνιση πολύ νωρίς το πρωί), η διαταραχή της όρεξης (που συνοδεύεται από αυξομείωση του βάρους), η κόπωση, η ελάττωση της σεξουαλικής διάθεσης, η επιβράδυνση της σκέψης, του λόγου και των κινήσεων, καθώς και ο εκνευρισμός ή η διέγερση (ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα).
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μειώνουν αυτά τα συμπτώματα, επαναφέροντας την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη, νοραδρεναλίνη, ντοπαμίνη), ωστόσο δεν προσφέρουν τη «μαγική» λύση. Βοηθούν το άτομο να αισθανθεί καλύτερα ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να επιλύσει τα προβλήματα που συμβάλλουν στην κατάθλιψή του, και να θέσει ρεαλιστικούς στόχους που θα το οδηγήσουν στη βελτίωση της ψυχικής του υγείας.
Η Τσώλα Δήμητρα – Ψυχολόγος είναι Ψυχοθεραπεύτρια & Συνεργάτης του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου – Πολυχώρου Animus Corpus
(*Περισσότερες πληροφορίες για τις παροχές υπηρεσιών του Animus Corpus, καθώς και για το βιογραφικό της Ψυχολόγου, στην ιστοσελίδα www.animuscorpus.gr)
Στοιχεία επικοινωνίας:
διευθ.: Βασιλίσσης Σοφίας 54, Ιλίσια (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)