ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ: Δεν έχω όρεξη για σεξ. Φταίει η κατάθλιψη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ελάττωση της σεξουαλικής διάθεσης είναι συχνό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Κι από την άλλη κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν αρνητική επίδραση στη λίμπιντο.

Άλλοι παράγοντες που μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία αφορούν σε ορμονικές μεταπτώσεις – όπως η μείωση των οιστρογόνων ή τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, στην άγνοια που οφείλεται σε ανεπαρκή σεξουαλική εκπαίδευση ή στην κούραση λόγω οικογενειακών ή επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Από τη στιγμή που εγκαθίσταται το σεξουαλικό άγχος, πλήττεται η αυτοπεποίθηση του ατόμου κι αυτό μπορεί με τη σειρά του να επιδεινώσει την κατάσταση. Ο σύντροφος που “δεν έχει όρεξη” νιώθει ενοχές και απομακρύνεται ενώ η άλλη πλευρά βιώνει ένα αίσθημα απόρριψης.

Πολλές φορές η σεξουαλική επιθυμία αποδυναμώνεται από αρνητικές πεποιθήσεις όπως ότι ο σύντροφός μας δεν ενδιαφέρεται για τα συναισθήματά μας ή ότι δεν ελκύεται πια από την εξωτερική μας εμφάνιση. Οι εικασίες και οι παρερμηνείες εμποδίζουν τη σχέση.

Η έλλειψη επικοινωνίας γίνεται ο εχθρός του ζευγαριού και παρεμβαίνει στην ερωτική του ζωή. Όσο πιο ειλικρινής είναι η επικοινωνία ανάμεσα στους δυο συντρόφους τόσο περισσότερο το ζευγάρι θα συντονίζεται ψυχολογικά και θα συμβιώνει σεξουαλικά.

 

Δήμητρα Τσώλα Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια. Συνεργάτης του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου – Πολυχώρου Animus Corpus

*Περισσότερες πληροφορίες για τις παροχές υπηρεσιών του Animus Corpus, καθώς και για το βιογραφικό της Ψυχολόγου, στην ιστοσελίδα www.animuscorpus.gr

(680)