ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ: Δεν έχω δύναμη να σηκωθώ από το κρεβάτι… έχω κατάθλιψη;

AΠΑΝΤΗΣΗ: Η διάγνωση της κατάθλιψης με βάση ένα μεμονωμένο σύμπτωμα είναι τις περισσότερες φορές εσφαλμένη. Για να διαγνωστεί η κατάθλιψη θα πρέπει να συντρέχει ένας ορισμένος αριθμός παράλληλων συμπτωμάτων τα οποία παραπέμπουν σε μία ευρύτερη ψυχοκινητική επιβράδυνση του ατόμου, που δεν ευχαριστιέται πια με την ζωή του και όλη αυτή η διάθεση έχει φέρει αλλαγές στην προηγούμενη λειτουργικότητα του.

Μία ασφαλής διάγνωση της κατάθλιψης έχει ως προϋπόθεση το άτομο να νιώθει ένα υπαρξιακό κενό, αδιάκοπη λύπη, αβάσταχτη μοναξιά, έλλειψη ενεργητικότητας να κάνει οτιδήποτε.

Είναι έντονη η ανηδονία, δηλαδή, δεν μπορεί να αντλήσει ικανοποίηση από δραστηριότητες, ανθρώπους και καταστάσεις που πριν του ήταν ευχάριστα, όπως για παράδειγμα μια επαγγελματική δραστηριότητα, οι οικογενειακές και κοινωνικές δραστηριότητες κ.ά.

Δεν υπάρχει επιθυμία για τίποτα, το ενδιαφέρον για καθετί είναι απόν και αποφεύγει να πάρει πρωτοβουλίες. Υπάρχει μία διάχυτη αίσθηση ενοχής, οι πράξεις και οι σκέψεις είναι μία συνεχής πηγή απογοήτευσης και αυτομομφής.

Το άτομο βιώνει τον εαυτό του ανάξιο και ανεπαρκή σε πράγματα που του είναι σημαντικά, όπως η ευφυΐα, η επιτυχία, η υγεία και η ισχύς. Η εικόνα που έχει ένας άνθρωπος με κατάθλιψη για τον εαυτό του χαρακτηρίζεται από τα πέντε «α» (και όλα στερητικά): απόγνωση, απελπισία, ανημπόρια, αβοηθησία και ανεπάρκεια.

Η Μάρω Μπέλλου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. Κατά την κλινική της πρακτική ακολουθεί την αυτοσχεδιαστική μέθοδο. Έχει λάβει ειδίκευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, έχει εμβαθύνει με διατριβή στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στην Ψυχανάλυση. 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο: «Ο γκατζετ-Eros: ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας» από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: http://www.marobellou.gr/el/)

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διευθ.: Αχιλλέως 29 & Λ. Βουλιαγμένης 65Β Γλυφάδα.

Τηλ.: 210 – 96 32 860

(1740)