Εποχική κατάθλιψη: Συμβουλές για να την καταπολεμήσετε

Η εποχική κατάθλιψη, για άτομα που δεν αντιμετωπίζουν γενικά κατάθλιψη, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Έτσι θα μπορέσετε να τη διαχειριστείτε.

Η εποχική κατάθλιψη μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για άτομα που δεν αντιμετωπίζουν κατάθλιψη γενικότερα. Μπορεί να είναι εντελώς πρωτόγνωρο αίσθημα, μπορεί όμως και να σας κάνει να νιώθετε ότι μένετε πίσω στην καθημερινή σας ζωή. Δεν διαφέρει σε τίποτα από την κανονική κατάθλιψη όσον αφορά το πώς εκφράζεται, αλλά η αιτία της φαίνεται να βρίσκεται στο ότι αλλάζει ο καιρός, υπάρχει λιγότερος ήλιος και η μέρα διαρκεί λιγότερο. Αυτό, σε πολλούς ανθρώπους, μπορεί να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα άγχους και απόγνωσης.

Πώς θα τη διαχειριστούμε, όμως; Ορίστε μερικές αρκετά πρακτικές συμβουλές.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η θεραπεία με φως είναι μια επιλογή

Κυκλοφορούν ορισμένες λάμπες στην αγορά που μιμούνται το φως του ήλιου, και έχει φανεί ότι μπορούν όντως να βοηθήσουν ως έναν βαθμό στην ανακούφιση από την εποχική κατάθλιψη. Επίσης, υπάρχουν “ξυπνητήρια φωτός”, που μας ξυπνούν αυξάνοντας σταδιακά το φως τους, όπως η ανατολή του ήλιου.

Τα αντικαταθλιπτικά πάντα μπορούν να βοηθήσουν

Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας, μιλήστε με έναν ειδικό για την πιθανότητα να σας γράψει φάρμακα για λίγο καιρό. Αν δεν υποφέρετε από καταθλιπτικά επεισόδια την υπόλοιπη διάρκεια του χρόνου, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να τα λαμβάνετε σταθερά.

Δώστε προσοχή στην κοινωνική σας ζωή

Είναι πολύ εύκολο να μείνουμε κλεισμένοι σπίτι και να μη θέλουμε να δούμε κανέναν, αλλά ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να διώξουμε καταθλιπτικές σκέψεις από το μυαλό μας είναι να βρεθούμε με άλλους ανθρώπους. Κανονίστε μια βόλτα με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και προσπαθήστε να πείσετε τον εαυτό σας να βγει από το σπίτι.https://62b19ed29ed5770740a76f8bd1f05d57.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Κρατήστε ένα σταθερό πρόγραμμα

Η ρουτίνα είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της κατάθλιψης. Η υγιής ρουτίνα, δηλαδή. Φροντίστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα, να μην προσπερνάτε γεύματα και να τηρείτε την προσωπική σας υγιεινή. Είναι τα πιο απλά, δεδομένα πράγματα που αν συνεχίζουμε (έστω και με λίγη πίεση κάποιες φορές) να κάνουμε, δεν θα αφήνουμε την κατάθλιψη να πιάνει για τα καλά τα ηνία.

Η γυμναστική βοηθά πολύ

Ενδορφίνες, από τη μία, αλλά και η αίσθηση ότι κάναμε κάτι καλό για τον εαυτό μας. Και ένας σχετικά πιο άδειος εγκέφαλος από πριν, επειδή για δέκα, είκοσι, σαράντα λεπτά συγκεντρωθήκαμε στις ασκήσεις και σε τίποτα άλλο.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Οποιαδήποτε κατάχρηση δεν θα σας βοηθήσει, και μακροπρόθεσμα θα κάνει το πρόβλημα χειρότερο.

Κρατήστε ημερολόγιο

Είναι μια συνήθεια που μπορεί να βοηθήσει πολύ. Πέραν του ότι βοηθά στο να διατηρείτε μια ρουτίνα το βράδυ, είναι ένας καλός τρόπος να βγάζετε από μέσα σας όσα σας απασχολούν, ή να γράφετε εκεί θετικά πράγματα που έγιναν μέσα στην ημέρα, για να τα θυμίζετε στον εαυτό σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταλάβετε καλύτερα τα μοτίβα σας και τι επηρεάζει τη διάθεσή σας.

Πηγή: iatronet.gr

(10)