cropped shot of bearded man hugging and supporting young sad woman

Επιλόχειoς Κατάθλιψη: Δεν απειλεί μόνο τις γυναίκες – Πόσο κλονίζει τους άνδρες

Οι πιο συνήθεις ασθενείς με επιλόχειο κατάθλιψη είναι οι νέες μαμάδες, ωστόσο νεότερα ερευνητικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι κλονίζεται και ο ψυχικός κόσμος των αντρών αντιστοίχως

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), περίπου μια στις 8 γυναίκες θα περάσουν από το στάδιο της επιλοχείου κατάθλιψης, με τα καταθλιπτικά συμπτώματα όμως να επηρεάζουν και τους νέους μπαμπάδες σύμφωνα με νεότερη ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και ταυτόχρονα, με αρνητικές συνέπειες για τον κάθε γονιό αλλά και το νέο τους μωρό.

«Η περιγεννητική φροντίδα επικεντρώνεται στη μητέρα και δεν συμπεριλαμβάνει συνήθως τον σύντροφο, οπότε θεωρήσαμε απαραίτητο να εστιάσουμε εκεί. Άλλωστε, η ψυχική υγεία και των δύο γονέων επηρεάζει τη σχέση τους με το νεογέννητο, αλλά και την ίδια την υγεία του νεογέννητου» επισημαίνει μια εκ των συγγραφέων της μελέτης, δρ. Kara Smythe, μαιευτήρας και γυναικολόγος στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Φροντίδας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL).

Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτές τις συσχετίσεις, οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) εξέτασαν 23 παλαιότερες μελέτες αξιοποιώντας στοιχεία περισσότερων από 29.000 ζευγαριών. Διαπίστωσαν ότι περίπου τρία στα 100 ζευγάρια παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης μερικούς μήνες μετά τον τοκετό, όταν το παιδί τους ήταν 3 έως 12 μηνών.

Σε περίπου δύο στα 100 ζευγάρια, και οι δύο γονείς είχαν κατάθλιψη πριν από τη γέννηση του παιδιού και πρώιμη επιλόχειο κατάθλιψη, δηλαδή έως και 12 εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Το περιβάλλον ωστόσο έπαιζε σημαντικό ρόλο, καθώς διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προγεννητική ή επιλόχειο διαταραχή της διάθεσης όσες μητέρες είχαν δεχθεί πίεση από στρεσογόνους παράγοντες στην αρχή της ζωής τους, περιορισμένη υποστήριξη από τον κοινωνικό περίγυρο και έκθεση σε βία από τον σύντροφό τους.

Όσον αφορά τους πατεράδες, ο αυξημένος κίνδυνος περιγεννητικής διαταραχής της διάθεσης σχετιζόταν με τα χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης, την ανεργία, τη χαμηλή κοινωνική υποστήριξη και τα προβλήματα στον γάμο.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι όταν μια μητέρα έχει κατάθλιψη, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει κατάθλιψη και ο πατέρας. Το περιγεννητικό άγχος του πατέρα συνδέεται με την κατάθλιψη της μητέρας και ο κίνδυνος άγχους για τους νέους πατεράδες αυξάνεται περισσότερο από τρεις φορές όταν οι μητέρες έχουν κατάθλιψη» επισήμανε η δρ. Kara Smythe.

Η ανασκόπηση περιελάμβανε μελέτες από 15 χώρες, χρησιμοποιώντας διαφορετικά ερευνητικά εργαλεία, ένας από τους περιορισμούς της μελέτης.

Σύμφωνα με προηγούμενο ερευνητικό υλικό, όσοι γονείς είχαν ιστορικό διαταραχών της διάθεσης, είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ψυχικών διαταραχών για τη μητέρα ή/και τον πατέρα. Μια άλλη μελέτη απέδειξε ότι το περίπου το 10% των πατέρων βίωσαν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους και περίπου το 9% κατά το πρώτο έτος μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Πηγή: ygeiamou.gr

(5)