Επιθετικό παιδί: Τέσσερις λύσεις που το τιθασεύουν

Πολλά παιδιά, προσχολικής συνήθως ηλικίας, κάθε φορά που θυμώνουν μοιάζουν με ταύρους σε υαλοπωλείο. Οι ψυχολόγοι Τζέρυ Γουάικοφ και Μπάρμπαρα Γιούνελ, εξηγούν πώς μπορούμε να τιθασεύσουμε την επιθετική συμπεριφορά του παιδιού μας…

Αρχικά ας δούμε πώς μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση του προβλήματος. Οι δυο ψυχολόγοι προτείνουν:

Εποπτεύετε το παιχνίδι του παιδιού σας: Για να εμποδίσετε το παιδί σας να μάθει την επιθετική συμπεριφορά από τους συνομηλίκους του, παρακολουθήστε στενά τους τρόπους που αλληλεπιδρά με τους φίλους του καθώς και το πόσο φροντίζουν τα παιχνίδια τους. Μην αφήσετε την επιθετικότητα να γίνει αιτία τραυματισμού ή ζημιών. Επίσης, αντιμετωπίστε την άσχημη συμπεριφορά των φίλων του παιδιού σας με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπίζατε και την άσχημη συμπεριφορά του ίδιου.

Μην γίνεστε πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς: Να μεταχειρίζεστε τα πράγματα σας με τον τρόπο που θα θέλατε να μεταχειρίζεται και το παιδί σας τα δικά του. Το να σπάτε ή να πετάτε πράγματα όταν θυμώνετε δείχνει στο παιδί σας να συμπεριφέρεται επιθετικά όταν είναι θυμωμένο.

Εξηγήστε του γιατί οι δαγκωματιές και τα χτυπήματα είναι πράξεις μη αποδεκτές: Για να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει πόσο δυσάρεστη είναι η επιθετική συμπεριφορά και για τις δύο πλευρές, εξηγήστε του πώς νιώθει το θύμα των δαγκωμάτων και των χτυπημάτων.

Πώς να λύσετε το πρόβλημα
Πείτε στο παιδί σας τι άλλο να κάνει αντί να χτυπάει τους άλλους: Μόλις εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά, πείτε του τι άλλο μπορεί να κάνει εκτός από το να χτυπάει τους άλλους όταν εκνευρίζεται. Μπορείτε, για παράδειγμα, να του πείτε να ζητά τη βοήθειά σας κάθε φορά που νευριάζει με τα άλλα παιδιά, να τους λέει «Δεν παίζω άλλο» ή απλώς να εγκαταλείπει το παιχνίδι και να φεύγει από την ομάδα.

Επαινέστε το όταν τα πηγαίνει καλά με τους άλλους: Εξηγήστε του τι εννοούμε με τη φράση «τα πάω καλά με τους άλλους» λέγοντάς του πόσο το εκτιμάτε όταν μοιράζεται τα πράγματά του, όταν περιμένει να έρθει η σειρά του, όταν ζητά βοήθεια κλπ. Μπορείτε, για παράδειγμα, να πείτε: «Είναι καλό να μοιράζεσαι τα πράγματά σου με τους φίλους σου, αγάπη μου». Να είστε πάντοτε συγκεντρωμένοι σχετικά με εκείνο που επαινείτε. Όσο περισσότερο επαινείτε τον τρόπο συμπεριφοράς του παιδιού σας, τόσο πιο συχνά εκείνο θα τον επαναλαμβάνει.

Χρησιμοποιήστε την επίπληξη: Με το να επιπλήττετε το παιδί σας, το βοηθάτε να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους δεν εγκρίνετε την συμπεριφορά του. Του δείχνετε επίσης ότι σέβεστε την ικανότητά του να κατανοεί τους λόγους αυτούς. Τα τρία στάδια μιας αποτελεσματικής επίπληξης, επειδή, λόγου χάρη, επιμένει να χτυπάει τους άλλους, είναι τα εξής: Του λέτε να σταματήσει («Σταμάτα να χτυπάς!»), του εξηγείτε γιατί δεν εγκρίνετε την πράξη του («Όταν χτυπάμε τους άλλους, τους κάνουμε κακό!») και τέλος του προτείνετε μία αποδεκτή εναλλακτική λύση για το χτύπημα («Όταν θυμώνεις, φύγε από την ομάδα»). Αν εξακολουθεί να παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά, επαναλάβετε την επίπληξη, συμπεριλαμβάνοντας και τη «γωνιά της σκέψης» για να ενισχύσετε το μήνυμα που θέλετε να περάσετε.

Ξεχάστε το περιστατικό αφού τελειώσει: Με το να υπενθυμίζετε στο παιδί σας τις προηγούμενες εκδηλώσεις επιθετικότητας εκ μέρους του, δεν του διδάσκετε τον αποδεκτό τρόπο συμπεριφοράς. Αντιθέτως, του θυμίζετε τον τρόπο για να ξαναγίνει επιθετικό.

Πηγή: ygeiamou.gr

(31)