Είναι το Pokemon go το “ψηφιακό χάπι” για την κατάθλιψη;

Από τότε που η Nitendo έβαλε στη ζωή μας το Pokémon Go, πολλά είναι εκείνα που άλλαξαν στην καθημερινότητά μας.

Ακούγεται υπερβολικό όμως η επίδραση ενός τόσο δημοφιλούς App μπορεί να αλλάζει τα δεδομένα στην Ιατρική!

Μόνο να σκεφτει κανείς το πως αισθάνεται ένας «κυνηγός» στο ψηφιακό περιβαλλον, γίνεται εύκολα αντιληπτό το αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση του ατόμου.

Αλλά απ ότι φαίνεται υπάρχουν και μερικά μη αναμενόμενα οφέλη για την κατηγορία των ανθρώπων που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές.

Ο ψυχολόγος John M. Grohol καταγράφει σε μελέτη του για το Ψυχιατρικό Κέντρο στο οποίο εργάζεται ότι, οι χρήστες του παιχνιδιού αναφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως εμφανίζουν βελτίωση και έχουν βοηθηθεί σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους τους.

Ιδού μερικές από τις αντιδράσεις των παικτών στα social media:

«Κι όμως αυτή η εφαρμογή με έκανε να θέλω να βγω από το δωμάτιο μου και να επικοινωνήσω με άλλους ανθρώπους, μετά από τόσα χρόνια κατάθλιψης! Το αγαπώ πολύ!»

«Μπορεί να ακούγεται πραγματικό χαζό αλλά το Pokemon GO με έχει βοηθήσει πολύ με το άγχος μου με το να με ενθαρρύνει να βγαίνω περισσότερο έξω.»

«Το Pokémon Go έχει αποδειχτεί πολύ καλύτερη θεραπεία για την κατάθλιψη μου, από οποιαδήποτε απ αυτές που μου έχει γράψει ο γιατρός μου ή μου έχει συστήσει ο ψυχοθεραπευτής μου»

«To Pokemon Go μέσα σε μια εβδομάδα με έχει βοηθήσει πολύ στο να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη και το άγχος μου, με βοήθησε να βγω έξω από το σπίτι μου!»

«Όντας άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη και άγχος, το γεγονός ότι πέρασα το περισσότερο χρόνο του Σαβ/κου μου έξω με τους φίλους μου είναι πραγματικά απίστευτο! #PokémonGO »

Τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά αν σκεφτεί κανείς πως μέσα σε μερικές βδομάδες οι χρήστες της εφαρμογής έχουν ξεπεράσει τους users του tinder και πολύ σύντομα θα είναι περισσότεροι ακόμα και από τους χρήστες του Twitter.

Το θέμα είναι πως το Pokémon Go φαίνεται να παρακινεί τους παίχτες να βγουν από το σπίτι τους, πράγμα που ήταν πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος.

Βέβαια οι επιστήμονες δεν έχουν προλάβει να μελετήσουν εις βάθος την επιρροή της εφαρμογής ώστε να βγάλουν σίγουρα συμπεράσματα για το τι επιδράσεις έχει.

Ο Grohol υποστηρίζει ότι τα οφέλη προέρχονται από το ότι το παιχνίδι παρακινεί το κόσμο να μετακινείται, κάτι που έχει αποδειχθεί, μετά από πολλές μελέτες, πως βοηθάει στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.

Παρά το πρόβλημα, οι μελέτες μας έχουν δείξει πως είναι δύσκολη πρόκληση να μπορέσεις να «πεισεις» κάποιον που πάσχει από ψυχικές διαταρραχές να γυμναστεί

«Για ένα άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη ή οποιαδήποτε άλλη ψυχική ασθένεια, η ιδέα της άσκησης είναι σχεδόν αδύνατη και μόνο σαν σκέψη, παρά να συμβε», γράφει ο Grohol.

« Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από κοινωνικό άγχος η ιδέα του να βγουν και να συναντήσουν άλλους αλλά και το να χρειαστεί να τους μιλήσουν ήταν πραγματικά τρομακτική».

Αλλά η εφαρμογή ενθαρρύνει το κόσμο να βγει έξω και να ανακαλύψει τη γειτονιά, να βρει και να «πιάσει» Pokemon . Τους δίνει την δυνατότητα να βγουν από το σπίτι χωρίς να τους αναγκάζει να έχουν κοινωνική επαφή

«Πιστεύω πως είναι ένας υπέροχη επίδειξη των μη αναμενώμενων αλλά θετικών επιδράσεων που μπορεί να έχει ένα παιχνίδι που ενθαρρύνει την άσκηση» λεει, ο Grohol.

Εκατοντάδες προγραμματιστές προσπάθησαν να φτιάξουν ειδικές εφαρμογές ώστε οι άνθρωποι να παρακολουθούν την εναλλαγή στη διάθεση τους ή να έχουν ενθαρρυντική επιβεβαίωση όταν αισθάνονται καλά. Αλλά αυτές οι εφαρμογές σπάνια έπιαναν και πολύ λίγοι συνέχιζαν να τις χρησιμοποιούν μετά τη πρώτη εβδομάδα, προσθέτει ο Grohol.

Οι προγραμματιστές του Pokemon Go δεν είχαν τη πρόθεση να δημιουργήσουν εφαρμογή για ψυχικές διαταραχές. Αλλά το έκαναν, και οι επιδράσεις φαίνονται πολύ θετικές.

Το γεγονός ότι τα περισσότερα σπάνια Pokemon εντοπίζονται κοντά σε δέντρα ή νερό, μπορεί επίσης να φανεί καλό, μερικές μελέτες έδειξαν ότι πάνω από 30 λεπτά τη βδομάδα εξερεύνησης της φύσης μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο για τις ψυχικές διαταραχές, κάτι που οι Ιάπωνες αποκαλούν «μπάνιο στη φύση».

Φυσικά η εφαρμογή Pokemon Go δεν έχει μόνο θετικές επιρροές.

Την τελευταία εβδομάδα, ένας έφηβος στο Wyoming βρήκε ένα πτώμα κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του για Pokemon, και ένοπλοι ληστές χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να ψαρέψουν ανυποψίαστα θύματα-παίκτες. Επίσης κυκλοροφορεί και μια κακόβουλη εκδοχή της εφαρμογής για Android.

Κι όμως τα οφέλη, δηλαδή όταν παίζεις με ασφάλεια και ότι βγαίνεις περισσότερο έξω για να βρεις Pokemon μπορεί να υπερβεί αυτά τα αρνητικά… Λες και χρειάζεται κι άλλους λόγους να παίξεις….

 

 

 

 

(21605)