Η φροντίδα με την οποία προετοιμάζουμε τις καλοκαιρινές διακοπές είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από την φροντίδα για την ίδια μας τη ζωή. Είναι λοιπόν σημαντικό για μια μελλοντική μητέρα να ξέρει αν μπορεί να χαρεί τις καλοκαιρινές διακοπές και τι μπορεί να κάνει κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
Η απάντηση σ΄ αυτό το «καυτό» ερώτημα είναι σύνθετη και εξαρτάται άμεσα από την ηλικία εγκυμοσύνης της εγκύου, την πορεία της εγκυμοσύνης της και την φυσική της κατάσταση.
Τα τελευταία χρόνια, με χαρά βλέπω στις παραλίες έγκυες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη να χαίρονται τον ήλιο και τη θάλασσα ακόμη και λίγο πριν γεννήσουν.
Τι συνέβη λοιπόν τα τελευταία χρόνια;
1) Σταδιακά εδραιώνεται στη συνείδηση κάθε μελλοντικής μητέρας ότι η «εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια» και αντιμετωπίζεται σαν μια φυσιολογική κατάσταση με σημαντικές όμως μεταβολές στο σώμα και την ψυχική και πνευματική διάθεση της γυναίκας.
2) Με την σημαντική εξέλιξη της τεχνολογίας στην εμβρυομητρική ιατρική, την χρησιμοποίηση τετραδιάστατης απεικόνισης του εμβρύου και την βελτίωση των διαγνωστικών ικανοτήτων των μαιευτήρων, είναι πολύ πιο εύκολη απ΄ ότι παλαιότερα η διαπίστωση της εμβρυικής κατάστασης και η σωστή καθοδήγηση της γυναίκας.
– Να πάω γιατρέ μου διακοπές; Μπορώ να κάνω μπάνια;
Η απάντηση είναι:
ανεπιφύλακτα ναι. Ναι… όχι με την έννοια του απλώς επιτρέπεται, αλλά πολλές φορές επιβάλλεται. Η καθημερινή ρουτίνα, η πιεστική πολλές φορές εργασία, το άγχος της μεγαλούπολης ασκούν τεράστια πίεση στην μελλοντική μητέρα. Η φυγή από την καθημερινότητα, ο ήλιος, η θάλασσα, ασκούν ευεργετική επίδραση στην εγκυμονούσα.
– Γιατρέ μόλις διαπίστωσα την εγκυμοσύνη μου. Μπορώ να πάω διακοπές;
Η απάντηση είναι:
ότι αφού γίνει η εξέταση της β΄- χοριακής γοναδοτροπίνης και η διαπίστωση της εγκυμοσύνης (με θετική καρδιακή λειτουργία στο κολπικό υπερηχογράφημα U/S) μπορεί η γυναίκα χωρίς φόβο να απολαύσει τις διακοπές της, με όλες σχεδόν τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει το καλοκαίρι (περπάτημα, τρέξιμο, βόλεϊ, ρακέτες, μπάσκετ). Είναι καλό να αποφύγει το θαλάσσιο σκί, αναρριχήσεις ή δραστηριότητες που ενέχουν την πιθανότητα ατυχήματος.
(Επομένως, μέχρι τη συμπλήρωση της 12ης εβδομάδας κυήσεως σχεδόν όλες οι έγκυες μπορούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους).
Επίσης, είναι σημαντικό επειδή γύρω στη 12η εβδομάδα γίνεται η πολύ σημαντική εξέταση της αυχενικής διαφάνειας και του PAPP-A, να γίνει πρώτα αυτή η εξέταση που περιλαμβάνει υπερηχογραφικό [U/S] έλεγχο και τη λήψη ειδικών αιματολογικών εξετάσεων ώστε να διαπιστωθεί ότι το έμβρυο είναι υγιές.
Και αυτό γιατί…
αν υπάρχει ενδεχομένως πρόβλημα, όπως αυχενική διαφάνεια μεγαλύτερη από 3 χιλιοστά ή διαπίστωση άλλων ανατομικών προβλημάτων, που να χρειασθεί περαιτέρω εξετάσεις όπως η λήψη χοριακών λαχνών ή η αμνιοπαρακέντηση, είναι απαραίτητο να γίνουν όλα πριν η γυναίκα προγραμματίσει τις διακοπές της.
- Στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης:
η κατάσταση για τη μέλλουσα μητέρα είναι πιο εύκολη από πλευράς προγραμματισμού διακοπών, γιατί έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και η γυναίκα είναι σ΄ ένα ρυθμό παρακολούθησης, «ακούει» το μωρό της και υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία μητέρας – εμβρύου.
Συνηθίζω να λέω ότι « δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα να κολυμπάει το μωρό μέσα στο αμνιακό υγρό και η μητέρα στη θάλασσα».
- Στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης:
ισχύουν τα ίδια. Ειδικά από την 24η έως 35η εβδομάδα. Η κοιλιά πια έχει μεγαλώσει αρκετά, το έμβρυο σχεδόν χωρίς διακοπή, μας ειδοποιεί για την παρουσία του και η μητέρα μπορεί να χαίρεται τη θάλασσα και τον ήλιο.
Εξυπακούεται ότι ισχύουν όλοι οι κανόνες προφύλαξης που ισχύουν για όλους μας, όχι πολύωρη παραμονή στον ήλιο και ειδικά μεταξύ 12-4.30 το μεσημέρι, σχολαστική υγιεινή, αλλαγή μαγιό κ.λ.π.
– Γιατρέ μου η θάλασσα είναι μολυσμένη, μπορώ να κάνω μπάνιο;
Στην πλειονότητά τους οι ελληνικές ακτές είναι καθαρές. Αυτό που συνήθως συνιστώ είναι ότι όταν υπάρχει έντονο κύμα και δύσκολα φαίνεται ο βυθός της θάλασσας σε βάθος 2 μέτρων να αποφεύγεται το κολύμπι.
Η άμμος είναι η κυριότερη πηγή μόλυνσης και όχι το θαλασσινό νερό. Μέχρι την 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα η μέλλουσα μητέρα μπορεί να χαίρεται τις διακοπές της. Ωστόσο ένας σημαντικός αριθμός γυναικών αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα στην εγκυμοσύνη όπως αιμορραγία, πόνους, αποκόλληση πλακούντα, πρόωρες συστολές, χαμηλή πρόσφυση πλακούντα, διαβήτη κυήσεως, αναιμία κ.λ.π.
– Τι γίνεται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις;
Στην οξεία φάση του προβλήματος πάντα συνιστάται ξεκούραση. Αφού λυθεί το πρόβλημα, κυρίως σε μικροαποκολλήσεις πλακούντα, μπορεί η γυναίκα να κολυμπήσει.
Πολλές φορές είναι πιο ασφαλές σε τέτοιες καταστάσεις η ήπια κολύμβηση παρά η ορθοστασία και το περπάτημα. Γυναίκες με ρυθμιζόμενο διαβήτη της κυήσεως, μπορούν να πάνε διακοπές.
Γυναίκες όπως – με επιπωματικό πλακούντα ή επιχείλιο πλακούντα – είναι καλύτερα να μένουν κοντά στο γιατρό τους και το νοσοκομείο που θα γεννήσουν. Επίσης γυναίκες με πρόωρες συστολές, υπο φαρμακευτική αγωγή, είναι σοφότερο να αποφύγουν τις διακοπές.
– Τι γίνεται με τις δίδυμες ή τις πολύδυμες εγκυμοσύνες;
Η παρουσία των διδύμων κυήσεων με την πρόοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχει δημιουργήσει και μια μεγάλη ομάδα εγκύων με δίδυμα. Και αυτές μπορούν να χαρούν τις διακοπές τους αλλά πολύ νωρίτερα από τις γυναίκες οι οποίες κυοφορούν ένα μόνον έμβρυο. Μετά την 32η εβδομάδα είναι σωστό να βρίσκονται κοντά στο μέρος που θα γεννήσουν.
Συμπέρασμα:
Εκτός λίγων εξαιρέσεων, η μελλοντική μητέρα μπορεί να χαίρεται τις διακοπές της και τη θάλασσα. Η επιλογή της απόστασης από τα αστικά κέντρα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με την ηλικία της εγκυμοσύνης.
(Πηγή: http://www.peristeris.gr/)
Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Περιστέρης – Mαιευτήρας / Xειρουργός / Γυναικολόγος. Ο Dr. Γιάννης Περιστέρης ασχολείται κυρίως με θέματα υπογονιμότητας, εξωσωματικής γονιμοποίησης, λαπαροσκοπικής χειρουργικής αλλά και με τον προγεννητικό έλεγχο.
(Περισσότερες πληροφορίες για τον ιατρό θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2B0JwhM)
Στοιχεία επικοινωνίας:
διευθ.: Λ. Κηφισίας 23, Αμπελόκηποι, Αθήνα
τηλ. επικοινωνίας: 210- 7485754 – 6932 229697 – 6974 441255