Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα να έχουν αναδρομές στο παρελθόν, εφιάλτες, ή ενοχλητικές μνήμες, όταν κάτι τρομερό έχει συμβεί.
Αντιδρώντας σε ένα τραυματικό γεγονός
Η διαταραχή μετατραυματικού στρες, ή PTSD, είναι μια σοβαρή εξουθενωτική κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους που έχουν βιώσει ή δει μια φυσική καταστροφή, σοβαρά ατυχήματα, τρομοκρατικές ενέργειες, αιφνίδιους θανάτους αγαπημένων προσώπων, πολέμους, άγρια προσωπική επίθεση, όπως ο βιασμός, ή άλλες απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν τέτοια γεγονότα ανακάμπτουν, αλλά τα άτομα με PTSD εξακολουθούν να έχουν σοβαρή κατάθλιψη και άγχος για μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά το συμβάν.
Οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή μετατραυματικού στρες, από οτι οι άνδρες.Η PTSD εμφανίζεται συχνά με την κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών, ή άλλες αγχώδεις διαταραχές.

Σχέσεις, Τραύμα και PTSD
Οι επιζώντες τραυμάτων που έχουν PTSD μπορεί να έχουν πρόβλημα με στενές οικογενειακές σχέσεις ή φιλίες τους. Τα συμπτώματά τους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την εμπιστοσύνη, την εγγύτητα, την επικοινωνία, και την επίλυση προβλημάτων, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίον ο επιζών ενεργεί με τους άλλους. Με τη σειρά του, ο τρόπος που ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ανταποκρίνεται σε αυτόν επηρεάζει το τραυμα. Ένας φαύλος κύκλος μπορεί να αναπτυχθεί ο οποίος θα μπορούσε να βλάψει και την ίδια του τη ζωή.

(928)