Άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με άλλους συνομηλίκους τους.
Παρόλο που σε πρώτη ανάγνωση, οι δύο αυτοί όροι φαίνονται άσχετοι μεταξύ τους, η αλληλεπίδραση διαβήτη και κατάθλιψης θα πρέπει να απασχολεί όσους βιώνουν μια τέτοια ασθένεια.
Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, σε σχέση με άλλους συνομηλίκους τους. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος διαγνωστεί με διαβήτη, πρέπει να ελέγχεται και για κατάθλιψη, και οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη θα πρέπει να ελέγχονται για διαβήτη.
Κατάθλιψη και Διαβήτης: Παράλληλοι δρόμοι
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης το 2008, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins School of Medicine στη Βαλτιμόρη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος διαβήτη τύπου ΙΙ αυξάνεται, καθώς αυξάνονται τα συμπτώματα κατάθλιψης. Ομοίως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη και κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν υπεργλυκαιμία ή κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιθανότερο να αθλούνται λιγότερο, να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και να είναι προσκολλημένοι με το πρόγραμμα τους σχετικά με τα φάρμακά τους, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην κακό έλεγχο του σακχάρου του αίματος στη ρύθμιση του διαβήτη.
Η σχέση διαβήτη και κατάθλιψης
Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτή τη σχέση δεν είναι γνωστός, αλλά οι ερευνητές πρότειναν μια σειρά από εξηγήσεις για τη σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και διαβήτη τύπου ΙΙ. Πιθανόν, η ίδια η διάγνωση του διαβήτη να ευνοεί την εμφάνιση κατάθλιψης. Η αποδοχή μιας χρόνιας ασθένειας, οι αλλαγές στον τρόπο και την ποιότητα ζωής αλλά και το άγχος για τις επιπτώσεις του διαβήτη μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο στρες, αίσθημα θλίψης και ενδεχομένως στην εμφάνιση κατάθλιψης.
Σε οργανικό επίπεδο, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την απόκριση του οργανισμού μας στο στρες και αυξάνει τις φλεγμονές: το αποτέλεσμα είναι η δυσκολότερη μεταβολή του ζαχάρου και της ινσουλίνης. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη του διαβήτη. Μια ακόμα εξήγηση προέρχεται από την πιθανή συσχέτιση των αντικαταθλιπτικών με τον διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν μια σειρά από έρευνες που παρέχουν ενδείξεις ότι ότι τα αντικαταθλιπτικά συμβάλλουν στη δυσκολία ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους, αλλά οτι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα πρέπει να παρακολουθούνται πιο στενά.
Ταυτόχρονα, ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως είναι η επιβράδυνση της ψυχοκινητικής δραστηριότητας και η έλλειψη φροντίδας του εαυτού μπορεί να δυσχεραίνουν τη διαχείριση του διαβήτη. Για παράδειγμα, ο καθιστικός τρόπος ζωής και μια διατροφή πλούσια σε θερμίδες σας βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τόσο της κατάθλιψης όσο και του διαβήτη.
Η πρόληψη είναι η λύση
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθούνται για την ανάπτυξη της κατάθλιψης, όπως ακριβώς παρακολουθούνται και για άλλες επιπλοκές του διαβήτη. Αντίστοιχα, άτομα με κατάθλιψη θα πρέπει να παρακολουθούνται για την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου ΙΙ.
Τόσο ο διαβήτης όσο και η κατάθλιψη τύπου ΙΙ είναι θεραπεύσιμα και διαχειρίσιμα, και η έρευνα δείχνει ότι η περαιτέρω θεραπεία της κατάθλιψης σε άτομα με διαβήτη μπορούν να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν καλύτερα το διαβήτη τους. Χρειάζεται συνεχής διάλογος με τους γιατρούς για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία της κατάθλιψης που μπορεί να συνοδεύουν συχνά το διαβήτη.