Το άγχος και ο φόβος είναι φυσιολογικές αποκρίσεις σε μια τόση σοβαρή εμπειρία ζωής.
Οι περισσότεροι ασθενείς, οι οικογένειες και οι φροντιστές αντιμετωπίζουν ένα βαθμό κατάθλιψης, άγχους και φόβου όταν ο καρκίνος γίνεται κομμάτι της ζωής τους. Αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικές αποκρίσεις σε μια τόση σοβαρή εμπειρία ζωής.
Για τα άτομα με καρκίνο, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να προκαλούνται μια σειρά από παράγοντες, όπως οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ανταποκριθούν στους διάφορους ρόλους τους (π.χ στο γονεϊκό ή συντροφικό ρόλο). Κάποιος που πάσχει από καρκίνο μπορεί να νιώσει ότι χάνει τον έλεγχο πάνω στα διάφορα γεγονότα της ζωής τους και ότι πρέπει να αντιμετωπίσει αλλαγές στην εικόνα του σώματός του. Μπορεί να πενθεί για αυτές τις αλλαγές, αλλά και την απώλεια της ζωής του όπως την ήξερε ως τώρα. Μπορεί να σκέφτεται το θάνατο, τον πόνο και όλα τα όσα δεν γνωρίζουν ότι θα συμβούν στο μέλλον.
Τα μέλη της οικογένειας και οι φροντιστές των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο μπορεί να βιώνουν παρόμοια συναισθήματα. Υπάρχει συχνά ο φόβος ότι μπορεί να χάσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο. Μπορεί επίσης να νιώθουν θυμό αισθανόμενοι ότι δεν μπορούν να κάνουν αρκετά ή αγχωμένοι γιατί επιβαρύνονται με περισσότερες υποχρεώσεις.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι άνθρωποι με καρκίνο, όπως και οι φίλοι τους και η οικογένειά τους μπορεί να βιώσουν στρες σε οποιοδήποτε στάδιο της διάγνωσης, ακόμα και χρόνια αφού ο καρκίνος έχει θεραπευτεί. Καθώς η αντιμετώπιση της νόσου προχωράει, νέοι παράγοντες στρες κάνουν την εμφάνισή τους και τα παλιά συναισθήματα αλλάζουν. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μια ραγδαία επιδείνωση της νόσου μπορεί να έχουν περισσότερο στρες από εκείνους που αντιμετωπίζουν τα πρώτα στάδια του καρκίνου.
Οι άνθρωποι που έχουν σωματικά συμπτώματα, όπως ο πόνος, η ναυτία και η εξάντληση μπορεί να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν στρες. Συνήθως, τα σωματικά συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν με φάρμακα, αλλά αυτό δε συμβαίνει πάντα από την αρχή. Μπορεί να χρειαστούν πολλοί συνδυασμοί φαρμάκων προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουν όλα αυτά τα συναισθήματα και να ξέρουμε ότι μέρος της διαδικασίας, όταν κάποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Πολλές φορές μάλιστα, η επιβάρυνση από τον καρκίνο σε συναισθηματικό επίπεδο μπορεί να είναι τέτοια που να χρειαζόμαστε και την βοήθεια ενός ειδικού.