Γιατί 8 στις 10 εγκυμονούσες «κόβουν» το σεξ;

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που διεξήχθη στη Βρετανία  ένα στα έξι ζευγάρια απέχουν από το σεξ, κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης.

Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.000 γονείς. Αφορμή για τη διεξαγωγή της, στάθηκε η ανησυχία πολλών ζευγαριών, σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο φόβος πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο.

Ορισμένα από τα βασικά πορίσματα, αναλύονται παρακάτω:

  • Ένας στους δέκα γονείς θεωρούσε λάθος την επιδίωξη της σεξουαλικής επαφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Ενώ τους τέσσερις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, τα περισσότερα ζευγάρια έκαναν λόγο για πολύ καλό σεξ, μέχρι τον έκτο μήνα, σχεδόν ένα στα έξι ζευγάρια είχε σταματήσει εντελώς το σεξ.  
  • Περισσότερες από οκτώ στις δέκα μητέρες ομολόγησαν, ότι σπάνια αισθανόντουσαν σεξουαλικά ελκυστικές, κατά τη διάρκεια των 42 εβδομάδων της κύησης.
  • Στον αντίποδα, ωστόσο, το 65% των ανδρών δήλωσε, ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βρήκε τη σύντροφο του πιο ελκυστική και πιο όμορφη από ποτέ.
  • Μάλιστα, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα άντρες παραδέχτηκαν, ότι αισθάνονταν μεγαλύτερη έλξη για το πρησμένο στήθος και τις νεοαποκτηθείσες καμπύλες των συντρόφων τους.
  • Τέλος, περίπου τρεις στις δέκα γυναίκες δήλωσαν, ότι αισθάνονταν ενοχή, που δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με τις σεξουαλικές ανάγκες των συντρόφων τους.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης θεωρούνται σημαντικά, καθώς φανερώνουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η εγκυμοσύνη στη σεξουαλική ζωή και στην πορεία της ερωτικής σχέσης ενός ζευγαριού.

Γι’ αυτό το λόγο,  η ευαισθητοποίηση και η έγκυρη ενημέρωση των γονέων από τον επιβλέποντα ιατρό, αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη και απαραίτητη τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με τους ειδικούς μία υγιής και φυσιολογική εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια και ούτε κινδυνεύει από την συνουσία.

Οι ειδικοί λένε ότι η σεξουαλική επαφή δεν θα βλάψει το μωρό και για αυτό τα ζευγάρια πρέπει να συνεχίζουν τη ζωή τους με τους ίδιους ρυθμούς που είχαν και πριν την εγκυμοσύνη. Να μη πέφτουν σε «χειμερία νάρκη» ερωτικά εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Τέλος οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι ομορφαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς είναι πιο λαμπερές και χαρούμενες λόγω της αναμονής του παιδιού τους. Το σώμα τους γίνεται πιο ποθητό εφόσον αποκτούν περισσότερες καμπύλες για αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νιώθουν άβολα και να αποφεύγουν να κάνουν έρωτα με τον σύντροφο τους.

 

(227)