Γιατί σου κάνουν body shaming και πώς θα το ξεπεράσεις

Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής στις φράσεις «πάχυνες» και «κόκκαλο έχεις γίνει»: το body shaming. Πώς μπορούν όμως, γυναίκες και άντρες, να αγαπήσουν το σώμα τους και να ξεπεράσουν την ειρωνική και ανελέητη κριτική όταν βομβαρδίζονται από μη ρεαλιστικές εικόνες σώματος που δέχονται συνεχώς;

Η ιστορία είναι γνωστή: ο Τάσος Ξιαρχό βιντεοσκόπησε και μοιράστηκε το περιεχόμενο χωρίς τη συγκατάθεσή της κοπέλας που «τόλμησε» να φορέσει οριζόντια ρίγα. Τη συνέχεια την ξέρεις. Η κατακραυγή πυροδότησε μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, το κύμα συμπαράστασης #orizonties_riges κατέκλυσε τα social media, εταιρείες απέσυραν τις χορηγίες τους, οι χρήστες των social media έκαναν αναφορά για bullying στους λογαριασμούς του (ο οποίος και «κατέβηκε»), ο ίδιος απείλησε να βάλει τέλος στη ζωή του και εδώ και ένα 48ωρο όλοι «μιλούν» για το απόλυτο body shaming.

Τι είναι το body shaming;

«Το body shaming είναι η τάση κάποιων ανθρώπων να απαξιώνουν τους άλλους με κριτήρια που δε σχετίζονται με την πραγματική τους αξία. Ως πράξη είναι η ταπεινωτική κριτική για το σχήμα ή το μέγεθος του σώματος ενός άλλου ατόμου.» λέει η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος – οικογενειακή σύμβουλος. «Ουσιαστικά αποτελεί μια μορφή εκφοβισμού που μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ σοβαρό συναισθηματικό τραύμα, ειδικά σε νεαρή ηλικία.» εξηγεί η ειδικός.

Το body shaming γίνεται από γονείς, αδέρφια, συμμαθητές, φίλους, εχθρούς και συχνά προωθείται μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ανεξάρτητα από τις μορφές που παίρνει, το body shaming είναι πολύ επώδυνο για όσους το δέχονται και μπορεί να προκαλέσει:

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Κατάθλιψη
  • Άγχος
  • Διατροφικές διαταραχές, όπως νευρική ανορεξία και βουλιμία
  • Διαταραχή εικόνας σώματος
  • Σωματική δυσμορφική διαταραχή (“το σύνδρομο του καθρέπτη”)
  • Αυτοτραυματισμό, αυτοκτονικές σκέψεις ή/και αυτοκτονία
istockphoto

Γιατί συμβαίνει το body shaming;

«Είμαστε ο χειρότερος κριτής του εαυτού μας» είναι συχνά μια φράση που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε όταν εμείς, ως άτομα, είμαστε πολύ σκληροί με τον εαυτό μας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι μια φυσική τάση να είναι καλύτεροι, γρηγορότεροι και δυνατότεροι, ωστόσο αυτή η τρέλα να γίνουμε καλύτεροι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχική μας υγεία, ειδικά όταν έρχεται η ώρα να αναμετρηθούμε με την εξωτερική μας εμφάνιση. Τα μέσα ενημέρωσης απεικονίζουν τους υπέρβαρους ανθρώπους ως «αστείους», «κωμικούς», με αποτέλεσμα να λέγονται πολλές… χοντράδες και ανέκδοτα. Και εδώ έρχεται το body shaming, που απευθύνεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αν και εξαιτίας της πατριαρχίας, το body shaming, το οποίο ενέχει και σεξισμό, έχει κυρίως θύματα τις γυναίκες. «Το body shaming γενικά έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, στα Media, στην οικογένεια, στον τρόπο που μεγαλώνουμε, ακόμα και στην τέχνη και τον κινηματογράφο, και φυσικά στις πατριαρχικές κοινωνικές αντιλήψεις και δομές που ακόμα επικρατούν και καθορίζουν τις αντιλήψεις μας.» λέει η ψυχολόγος.

Το Body shaming συμπεριλαμβάνει κυρίως δύο επικρίσεις: είσαι «πολύ χοντρός» ή είσαι «πολύ αδύνατος». Πολλά εξώφυλλα περιοδικών, πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διαφημίσεις συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο και οι συνέπειες που προκύπτουν από την κριτική είναι ολέθριες.

Πώς να ξεπεράσεις το body shaming;

Δυστυχώς χωρίς ντροπή πολλές φορές κάνουμε επικίνδυνους συσχετισμούς: το σώμα ενός ανθρώπου καθρεφτίζει την αξία. Όλοι αξίζουμε, αλλά οι αδύνατοι περισσότερο. Και έτσι έχουμε από τη μία την αξία του κάθε ανθρώπου που δεν μετριέται σε κιλά και από την άλλη την κυρίαρχη οπτική κουλτούρα που υπενθυμίζει ότι μετριέται και με το παραπάνω. Από τη μία την υγεία που δεν εξαρτάται μόνο από το σωματικό βάρος και από την άλλη τη διαπίστωση των ειδικών ότι η παχυσαρκία «σκοτώνει». Από τη μία το body shaming και από την άλλη το body positivity. Mήπως ήρθε η ώρα να αφήσεις πίσω τα διχαστικά μηνύματα και να πάρεις τον δρόμο του Body Loving; Ό,τι κι αν συμβαίνει, αγαπώντας την εικόνα που βλέπεις και απομακρύνοντας την ανάγκη σου να τη «διορθώσεις», θα χαρίσεις στον εαυτό σου περισσότερη αυτοπεποίθηση και ευτυχία.

Αγκάλιασε το body positivity

Όπως είπε και η Δανάη Μπάρκα: “Ο κόσμος μας δεν δημιουργήθηκε για να «κριθεί» αλλά για να αγαπηθεί.”  Όπως και με κάθε άλλο εκφοβισμό, το body shaming θα είναι πάντα παρόν, γι αυτό χρειάζεται να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου με θετικό τρόπο. «Είναι σημαντικό να αγαπάς τον εαυτό σου και να προσπαθείς να μην αφήνεις τα αρνητικά σχόλια να σε ενοχλούν. Η θετικότητα του σώματος είναι σημαντική: αποδέξου και κατανόησε ότι το να νιώθεις καλά με την εμφάνισή σου είναι σημαντικό για την ψυχική σου υγεία.» λέει η ειδικός. Ανεξάρτητα από το σχήμα ή το δέρμα που έχεις, πρέπει να το λατρεύεις. Να είσαι ευγνώμων για την καλή σου υγεία. Να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις, όχι για αυτά που δεν έχεις. Εκτίμησε το σώμα σου, αποδέξου ότι είσαι άνθρωπος, κανείς δεν είναι τέλειος και νιώσε σιγουριά για σένα.

Αν θέλεις να βελτιώσεις την εμφάνισή σου, μην το κάνεις λόγω των όσων ακούς από τους άλλους. Κάνε το επειδή θέλεις εσύ να είσαι υγιής ή να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Έχε απλώς υπόψη σου ότι η ιδέα πως τα μεγαλύτερα σώματα δεν μπορούν να είναι υγιή, δεν ισχύει. Η ιδέα ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγαπήσουν τον εαυτό τους επειδή είναι χοντροί, επίσης δεν ισχύει. Η ιδέα ότι πρέπει να χωράμε σε μικρά νούμερα για να είμαστε υγιείς, δεν ισχύει ούτε κι αυτή. Αυτά τα όρια τα έχει καθορίσει η κοινωνία με βάση πολλά πράγματα, και δεν είναι όλα ριζωμένα στην ιατρική και την επιστήμη. Η στιγμή που αγκαλιάζεις το body positivity είναι η στιγμή που μπορείς να ξεπεράσεις το body shaming.

Σταμάτα να κρύβεσαι

Είναι λυπηρό να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που βιώνουν body shaming κρύβονται. «Μπορεί να απομονώνονται, να καλύπτουν το σώμα τους ή να προτιμούν να είναι «αόρατοι».» λέει η ψυχολόγος. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ζεις στη σκιά. Πώς μπορείς να απολαύσεις τη ζωή αν συνεχίζεις να ανησυχείς για το τι μπορεί να πουν οι άλλοι; Πρέπει να περιορίσεις τον εαυτό σου και το τι μπορείς να κάνεις στη ζωή λόγω του body shaming; Όχι!

«Εάν υπάρχουν καταστάσεις που σε κάνουν να νιώθεις άβολα, κάνε μικρά βήματα για να το ξεπεράσεις, παρατήρησε πώς νιώθεις. Με τον καιρό, θα ξεπεράσεις τον φόβο σου και θα σταματήσεις να κρύβεσαι.» συμβουλεύει η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου.

istockphoto

Ανάλαβε την ευθύνη

Ναι, πρέπει να αποδεχτείς το σώμα σου και να είσαι περήφανη γι’ αυτό. Αλλά πρέπει επίσης να είσαι ανοιχτή στην πιθανότητα ότι κάτι πρέπει να κάνεις για αυτό. Κάποια σχόλια που μπορεί να δεχτείς να θυμάσαι πως γίνονται χωρίς κακή πρόθεση και πιθανόν να προέρχονται από άτομα που ανησυχούν και θα ήθελαν το καλύτερο για σένα. Η αύξηση βάρους είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, και ναι, είναι προσβλητικό να σε αποκαλούν «χοντρή», γιατί αυτό είναι body shaming. Αλλά τι γίνεται αν είναι μια γνήσια ανησυχία για την κατάσταση της υγείας σου. Σκέψου: δεν χρειάζεται να είσαι αδύνατη, απλά φρόντισε να είσαι υγιής.

Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου

Υπάρχουν πολλοί bullies στον κόσμο και ο τελευταίος bully που θέλεις να αντιμετωπίσεις είσαι εσύ. Επομένως, είναι σημαντικό να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου. Πρέπει να του συμπεριφέρεσαι με σεβασμό, αγάπη και καλοσύνη, να του μιλάς θετικά και να αγαπάς το σώμα σου. Κάνε το εξής: Στάσου γυμνή μπροστά στον καθρέφτη, κοίταξε το σώμα σου και δες τα δυνατά σου σημεία κι όχι τα αδύναμα. Μην υποτιμάς τον εαυτό σου. Στόχος σου είναι να είσαι καλός άνθρωπος, όχι το τέλειο σώμα.

Έχε τον έλεγχο των social media

Τα social media είναι γεμάτα με πολλά πράγματα: ενημέρωση, διατήρηση επαφής με φίλους και διαδικτυακό εκφοβισμό. Εάν τα σχόλια στα social media σου προκαλούν άγχος, πάρε τον έλεγχο. Κόψε τα τοξικά άτομα από τη ζωή σου ή μην ακολουθείς αυτούς που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα με τον εαυτό σου. Αντ ‘αυτού, ακολούθησε τις σελίδες των influencers που προωθούν body positivity περιεχόμενο. Εάν ο στόχος σου είναι να βελτιώσεις το σώμα σου, μπορείς να ακολουθήσεις accounts που θα σε εμπνεύσουν να αποκτήσεις φυσική κατάσταση ή καλύτερη υγεία. Επίσης, αν είσαι μάρτυρας body shaming στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείς να το αναφέρεις και να το επισημάνεις ως ακατάλληλο περιεχόμενο.

Μην πιστεύεις ό,τι βλέπεις

Μην ξεχνάς ότι ακόμη και οι celebrities έχουν ελαττώματα, είναι απλώς πολύ καλοί στο να τα κρύβουν. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται μπορεί να εξαπατούν, να φιλτράρονται ή να επεξεργάζονται, επομένως μην πιστεύεις όλα όσα βλέπεις και ό,τι φαίνεται.

istockphoto

Τι να κάνεις όταν κάποιος σου κάνει body shaming;

Αντί να τσακωθείς αντέδρασε με καλοσύνη: Αν και μπορεί η πρόθεση του άλλου να είναι να σε κάνει να νιώσεις άσχημα, δεν χρειάζεται να απορροφήσεις τα λόγια του, να τα πάρεις σοβαρά ή να τα σκεφτείς για περισσότερο. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις, «Σε ευχαριστώ που ανησυχείς. Προς το παρόν, προσπαθώ να επικεντρωθώ στο να αγαπώ τον εαυτό μου και να είμαι θετική για το σώμα μου». Μη διαφωνείς περαιτέρω και απομακρύνσου από τη συζήτηση.

Διατήρησε την ψυχραιμία σου: «Στο άκουσμα μιας αρνητικής κριτικής, συνήθως αισθανόμαστε αδικημένοι, προσβεβλημένοι, θιγμένοι και η πρώτη μας αντίδραση είναι να την αντικρούσουμε άμεσα, ώστε να αποδείξουμε στον συνομιλητή μας ότι έχει άδικο, μια αντίδραση που βασίζεται στο συναίσθημα και όχι τη λογική» λέει η ψυχολόγος. Δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο να ηρεμήσει και ανακτήσει την ψυχραιμία του, προτού απαντήσει.

Δες το θετικά: «Δεν είναι η ίδια η κριτική που σου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, αλλά ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι και διαχειρίζεσαι αυτή την κριτική.» λέει η ψυχολόγος. Έτσι, η αντιμετώπιση της με θετικό τρόπο μπορεί αφενός να σε προστατεύσει από ανώφελους καβγάδες και αφετέρου να σε θωρακίσει απέναντι στην αρνητικότητα που συχνά μπορεί να συναντάς.

Πηγή: bestofyou.gr

(19)