Γιατί οι 6 στους 10 επιζώντες από εγκεφαλικό εμφανίζουν κατάθλιψη

Έξι στους 10 ανθρώπους που επιζούν από εγκεφαλικό επεισόδιο, καταλήγουν να παλεύουν με την κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Στο γενικό πληθυσμό το ποσοστό κατάθλιψης κυμαίνεται γύρω στο 22%.

Επιπλέον, 9 στις 10 περιπτώσεις κατάθλιψης που σχετίζονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο, εμφανίζονται εντός πέντε χρόνων από την επιβίωση από το εγκεφαλικό επεισόδιο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Η κατάθλιψη είναι συχνή στους επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι επιμένει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα», δήλωσε ο ερευνητής Yanzhong Wang, καθηγητής στατιστικής υγείας του πληθυσμού στο King’s College του Λονδίνου.

Οι βιοχημικές αλλαγές που προκαλούνται στον εγκέφαλο από τον τραυματισμό λόγω εγκεφαλικού, μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη παρεμβαίνοντας στην ικανότητα του ατόμου να αισθάνεται θετικά συναισθήματα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 6.600 επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο, τα στοιχεία των οποίων άντλησαν από το μητρώο εγκεφαλικών επεισοδίων του Νότιου Λονδίνου.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η σοβαρή κατάθλιψη τείνει να εμφανίζεται νωρίτερα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο και επανεμφανίζεται ταχύτερα από τις περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη μεταξύ των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητά τους, εμποδίζοντας απλές εργασίες όπως είναι το περπάτημα και το κράτημα αντικειμένων, δήλωσε ο Wang. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον συνολικό κίνδυνο θανάτου τους.

«Η ποιότητα ζωής είναι σημαντική για τους επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιζώντες με κατάθλιψη έχουν μειωμένες πιθανότητες επιβίωσης», δήλωσε η ερευνήτρια Lu Liu, υποψήφια διδάκτωρ στο King’s College του Λονδίνου.

«Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών στην κοινωνική ζωή του επιζώντος, της μειωμένης σωματικής ικανότητας και των φλεγμονωδών διαταραχών που παρατηρούνται στους καταθλιπτικούς ασθενείς», πρόσθεσε η Liu.

Οι γιατροί πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο που έχουν κατάθλιψη η οποία διαρκεί περισσότερο από ένα έτος, «λόγω του υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν εμμένουσα κατάθλιψη», δήλωσε η Liu.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Regional Health — Europe.

Πηγή: onmed.gr

(8)