Γιατί δεν έχω αυτοπεποίθηση;

Από έλλειψη αυτοπεποίθησης πάσχουν όσοι άνθρωποι εξαρτώνται σε υπερβολικό βαθμό από την επιδοκιμασία, την επιβράβευση και την αποδοχή των άλλων προκειμένου να αισθανθούν οι ίδιοι καλά.

Εξαιτίας της τάσης τους να εξαρτώνται από την επιδοκιμασία των άλλων δείχνουν τάση να αποφεύγουν κάθε είδους ρίσκο εξαιτίας του έντονου φόβου αποτυχίας που διατρέχει την ύπαρξή τους.

Γενικότερα, τους φαίνεται δύσκολο να πιστέψουν στη δυνατότητά της προσωπικής επιτυχίας. Υποτιμούν συχνά τον εαυτό τους και απορρίπτουν ή παραμερίζουν τα όσα θετικά σχόλια που τους απευθύνουν οι άλλοι.

Στον αντίποδα των παραπάνω…

τα άτομα με αυτοπεποίθηση δεν φοβούνται την αποδοκιμασία των άλλων καθώς έχουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους.

Η ισχυρή εσωτερική τους στάση για αυτοαποδοχή (δηλαδή το να αποδέχονται οι ίδιοι τον εαυτό τους) σημαίνει ότι δεν πειθαναγκάζονται προκειμένου να συμμορφωθούν με: τις απαιτήσεις, τις πεποιθήσεις ή τις συμπεριφορές των άλλων προκειμένου να γίνουν αποδεκτά.

 

Το άρθρο υπογράφει ο  Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου είναι ψυχολόγος & διευθυντής της «Ψυχικής Φροντίδας ΙΚΕ»  (Ιατρική Εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας) όπου και συνίδρυσε το 2016. Εποπτεύει τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Επιστημονικό Προσωπικό της Εταιρείας το οποίο απαρτίζεται από όλες τις ειδικότητες τις Ψυχικής Υγείας.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Δ/νση (έδρα): Παπαδιαμαντοπούλου 11, Ιλίσια, Αθήνα, Τ.Κ. 11528

Τηλ. Επικοινωνίας

Επείγοντα: 


Email: sessions@psychikifrontida.gr

sitepsychikifrontida.gr

(640)