Υπάρχουν τροφές που μπορούν να λειτουργήσουν «θεραπευτικά»;
Οι έρευνες για τη σχέση διατροφής και κατάθλιψης είναι ακόμα υπό εξέλιξη και δεν έχει εξακριβωθεί αν υπάρχουν τροφές που μπορούν να λειτουργήσουν «θεραπευτικά». Ωστόσο, είναι σαφές ότι παρατείνοντας κάποιες διαιτητικές ανισορροπίες δε βοηθάμε τον εαυτό μας να νιώσει καλύτερα.
Παρακάτω, θα βρείτε μερικούς απλούς διατροφικούς κανόνες που φαίνεται πως μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη διάθεση:
1 )Τρώτε περισσότερο ψάρι
Τα ωμέγα 3 που βρίσκονται στα ψάρια φαίνεται να συμβάλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες , οι άνθρωποι που καταναλώνουν λιπαρά ψάρια (τόνο, σολομό, σκουμπρί , πέστροφα) έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής κατάθλιψης, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λίγο ή καθόλου.
Γνωρίζουμε επίσης ότι οι καταθλιπτικοί άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα των ωμέγα-3 στο σώμα τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τρώτε λιπαρά ψάρια τρεις φορές την εβδομάδα. Αποφύγετε το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία για να αποφευχθεί η καταστροφή του ωμέγα-3 οξέα που είναι ευαίσθητα στη θερμότητα.
Επίσης, συνιστάται να καταναλώνετε και ξηρούς καρπούς που είναι επίσης τροφή πλούσια σε ωμέγα-3. Αντικαταστήστε το λάδι και μαργαρίνες που περιέχουν ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σταφυλιού, σόγιας, φυστικέλαιο με ελαιόλαδο ή μαργαρίνη.
2) Εστιάστε σε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την ορθή χρήση των θρεπτικών ουσιών, την παραγωγή ενέργειας και τη σωστή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, στους οποίους οφείλεται η ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε, να προσαρμοστούμε σε συνθήκες στρες και να αντλούμε ευχαρίστηση. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές της βιταμίνης Β είναι το μοσχαρίσιο συκώτι, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι,μπρόκολο, μαρούλι).
3) Επιλέξτε τις σωστές πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των ορμονών και νευροδιαβιβαστών στο σώμα. Για αυτό, είναι σημαντικό να καταναλώνετε ασπράδια αυγών, πουλερικά, τυριά, φρούτα και οστρακοειδή.
4) Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με μαγνήσιο
Πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το μαγνήσιο βοηθά σημαντικά στην πρόληψη των αρνητικών συνεπειών του στρες. Τρώτε όσπρια τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, όπως και δημητριακά ολικής αλέσεως. Επίσης είναι σημαντικό να τρώτε κάθε μέρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.