ΑΣΚΗΣΗ VS ΦΑΡΜΑΚΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Μπορεί η άσκηση να σε βοηθήσει σε περίπτωση που πάσχεις από κατάθλιψη; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο φαντάζεσαι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 5% των ενηλίκων υποφέρουν από κατάθλιψη. Το νούμερο αυτό την καθιστά μία από τις πιο κοινές ψυχικές παθήσεις σήμερα. Οι θεραπείες που υπάρχουν πλέον είναι αποτελεσματικές και περιλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Ωστόσο, η αυτοφροντίδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων της και στην προώθηση της συνολικής ευεξίας, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα στοιχεία, το τρέξιμο θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς που θα επιλέξουν να το υιοθετήσουν ως τακτική άσκηση.

Εξετάζοντας την επίδραση της άσκησης

Ολλανδοί ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της λήψης αντικαταθλιπτικών και του τρεξίματος στην ψυχική και σωματική υγεία ασθενών με κατάθλιψη. Πιο συγκεκριμένα, εξέτασαν τις επιδράσεις τους τρεξίματος έναντι της λήψης ενός αντικαταθλιπτικού φαρμάκου σε 141 ασθενείς με κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή ή και τα δύο. Κατά τη διάρκεια την δοκιμής, τα μέλη της ομάδας αντικαταθλιπτικών έπαιρναν τα φάρμακά τους, ενώ η άλλη ομάδα στόχευε σε δύο έως τρεις ομαδικές συνεδρίες τρεξίματος των 45 λεπτών την εβδομάδα με επίβλεψη.

Μετά τη δοκιμαστική περίοδο, περίπου το 44% και των δύο ομάδων παρουσίασαν βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους, δείχνοντας ότι η φαρμακευτική αγωγή και το τρέξιμο ήταν εξίσου αποτελεσματικά. Η ομάδα του τρεξίματος, ωστόσο, είδε επιπλέον βελτιώσεις στο βάρος, την περίμετρο μέσης, την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή υγεία.

 

κατάθλιψη και άσκηση

iStock

«Η μελέτη έδωσε στους ασθενείς μια πραγματική επιλογή, φαρμακευτική αγωγή ή άσκηση. Είναι ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία επέλεξε την άσκηση», δήλωσε η Brenda Penninx, καθηγήτρια ψυχιατρικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Vrije στο Άμστερνταμ και μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Τα αντικαταθλιπτικά είναι γενικά ασφαλή και αποτελεσματικά. Λειτουργούν για τους περισσότερους ανθρώπους. Γνωρίζουμε ότι η αποχή από τη θεραπεία οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα, επομένως τα αντικαταθλιπτικά είναι μια καλή επιλογή. Ωστόσο, πρέπει να επεκτείνουμε το θεραπευτικό μας οπλοστάσιο, καθώς δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς στα αντικαταθλιπτικά ούτε είναι όλοι πρόθυμοι να τα λάβουν».

Τελικά, τι να επιλέξω;

Το αν η άσκηση ή η φαρμακευτική αγωγή είναι καλύτερη για τη θεραπεία της κατάθλιψης ή του άγχους παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το κίνητρο ενός ατόμου για άσκηση ή η ανησυχία για πιθανές παρενέργειες ενός φαρμάκου. Επίσης, δεν υπάρχει λόγος οι ασθενείς να επιλέξουν μόνο μία από αυτές τις παρεμβάσεις, αφού δεν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

 

κατάθλιψη και άσκηση

Pexels Cottonbro studio

 

Οι ειδικοί διευκρινίζουν, ακόμα, ότι για άτομα με σοβαρή κατάθλιψη, η άσκηση από μόνη της συνήθως δεν είναι αρκετή, απαιτείται συχνά συνδυασμός θεραπειών και ιατρική παρακολούθηση. Το σημαντικό είναι να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση με τον γιατρό, που θα αξιολογήσει τη συγκεκριμένη κατάσταση και θα προτείνει λύσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενή. Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι το κλειδί.

Όσο για την άσκηση; Ανεξάρτητα από το είδος που κάποιος θα επιλέξει, αυτό που έχει σημασία είναι να τηρήσει ένα πρόγραμμα και να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Πηγή: ow.gr

(26)