Αρτηριακή πίεση: Τέσσερα αρωματικά και καρυκεύματα που τη μειώνουν

Τέσσερα από τα τρόφιμα που συστήνουν οι ειδικοί ως προστατευτικά απέναντι στην αυξημένη αρτηριακή πίεση – Τι αναφέρουν οι σχετικές επιστημονικές μελέτες που εξετάζουν τη δράση τους και πώς πρέπει να καταναλώνονται για να προσφέρουν το μέγιστο των οφελών τους

Πολλοί είναι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έρχονται αντιμέτωποι με την υπέρταση, δηλαδή την άνω του φυσιολογικού αρτηριακή πίεση, με τους ειδικούς να συστήνουν θεραπεία είτε μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής των ασθενών είτε μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται και κάποια τρόφιμα που μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο μια γενικότερα ισορροπημένης διατροφής που χαρακτηρίζεται από αποφυγή του νατρίου και αύξηση του καλίου με σκοπό τη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν τρόφιμα – φάρμακα που να συστήνονται από τους ειδικούς για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς ορισμένα τρόφιμα, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να επιφέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή να παρέμβουν στην επίδραση άλλων φαρμάκων.

Μάθετε περισσότερα για τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τις επιδράσεις τους στην αρτηριακή πίεση και επιλέξτε σε συνεργασία με τον γιατρό σας αυτά που ταιριάζουν στη δική σας περίπτωση.

1. Βασιλικός
Ο βασιλικός είναι ένα βότανο με υπέροχη μυρωδιά που συνοδεύει ιδανικά πολλά πιάτα. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί, όμως, είναι ότι μπορεί να συμβάλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει αποδειχθεί σε τρωκτικά ότι το εκχύλισμα βασιλικού μείωνε την αρτηριακή πίεση, αν και προσωρινά. Η ευγενόλη, που βρίσκεται στον βασιλικό, μπορεί να εμποδίσει τη δράση των αγγειοσυσπαστικών ουσίων, οδηγώντας έτσι σε πτώση της αρτηριακής πίεσης. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ευρήματα.

2. Κανέλα
Η κανέλα είναι ένα εύγευστο καρύκευμα που ενσωματώνεται εύκολα στην καθημερινή διατροφή, προσφέροντας τις ευεργετικές της επιδράσεις, όπως η πτώση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε τρωκτικά υπέδειξε ότι το εκχύλισμα κανέλας μείωσε τόσο την παρατεταμένη υψηλή αρτηριακή πίεση όσο και την υπέρταση με ξαφνική έναρξη. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το εκχύλισμα χορηγήθηκε ενδοφλέβια, επομένως δεν είναι σαφές αν η κανέλα που καταναλώνουμε μέσω των τροφίμων είναι εξίσου αποτελεσματική.

3. Κάρδαμο
Το κάρδαμο είναι ακόμα ένα καρύκευμα που  χρησιμοποιείται συχνά στην ασιατική κουζίνα. Μια μικρή μελέτη 20 ατόμων που διερεύνησε τις επιδράσεις του καρδάμου στην υγεία διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλή αρτηριακή πίεση είδαν σημαντικές μειώσεις στις μετρήσεις τους έπειτα από την κατανάλωση 1,5 γραμμαρίων σκόνης κάρδαμου δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες.

4. Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σε ορισμένες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μια πρόσφατη ανασκόπηση πρότεινε πως η λήψη 30-50 γραμμαρίων ολόκληρων ή αλεσμένων σπόρων λιναριού την ημέρα για περισσότερο από 12 εβδομάδες είναι ποσότητα επαρκής ώστε να αποκομίσουμε τα οφέλη. Ο λιναρόσπορος μπορεί να προστατεύσει από την αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο μειώνοντας τη χοληστερόλη, βελτιώνοντας την ανοχή στη γλυκόζη και δρώντας ως αντιοξειδωτικό.

Πηγή: ygeiamou.gr

(24)