Αν και μάλλον δεν είναι τόσο αγαπημένο όσο το καρπούζι, το πεπόνι αποτελεί ακόμα μια ιδανική επιλογή φρούτου για την καλοκαιρινή μας διατροφή – και υπάρχουν άνθρωποι που πράγματι το προτιμούν από το καρπούζι.

Πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά αλλά χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες, το πεπόνι συμπληρώνει απολαυστικά ένα καλοκαιρινό βραδάκι στη βεράντα, αλλά και τις βουτιές μας στην παραλία. Εξάλλου, όσο βρισκόμαστε στην ακρογιαλιά, ο οργανισμός μας χρειάζεται τρόφιμα που θα μας ξεδιψάσουν και δε θα μας αφυδατώσουν. Το πεπόνι γι’ αυτό είναι ιδανικό, καθώς αποτελείται σχεδόν από 90% νερό.

Στους χυμούς του, ωστόσο, περιλαμβάνονται και άλλα οφέλη για την υγεία, που μπορείτε να ανακαλύψετε παρακάτω:

 

Προστατεύει τα μάτια 

Χάρη στα καροτενοειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το πεπόνι μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά την υγεία των ματιών. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων, ενώ έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ενισχύει τη λειτουργία των κυττάρων 

Το φυλλικό όξυ, που περιέχεται σε διαφορετικές κατηγορίες φρούτων, όπως και στο πεπόνι, είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που συμβάλλει στη σύνθεση του DNA και την κυτταρική διαίρεση, καθιστώντας το ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του οργανισμού.

Θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιά

Η βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα του οργανισμού εν γένει, αλλά και του εγκεφάλου. Από την άλλη, το κάλιο είναι γνωστό ότι σύμφωνα με έρευνες σε τρόφιμα με αφθονία στο συγκεκριμένο μέταλλο, μειώνει την αρτηριακή πίεση. Και τα δύο πολύτιμα αυτά συστατικά βρίσκονται σε μερικά κομμάτια πεπόνι.

Προφυλάσσει την επιδερμίδα 

Η βιταμίνη Α που περιέχεται στο πεπόνι βοηθά στη συντήρηση των ιστών του σώματος, όπως αυτών του δέρματος, αλλά και των δοντιών, του δέρματος, των οστών και των βλεννογόνων. Αντίστοιχα, η βιταμίνη C, που αναφέραμε παραπάνω, διαφυλάσσει και την επιδερμίδα, ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου, απαραίτητου συστατικού για τη δόμηση των κυττάρων και του δέρματος.