Αν ξεπεράσω την «κατάθλιψη» κινδυνεύω να έχω ξανά ;

Ο φόβος της υποτροπής είναι πολύ συχνός για κάποιον που έχει βιώσει ένα επεισόδιο κατάθλιψης. Ένας άνθρωπος με καταθλιπτικό επεισόδιο έχει 50% πιθανότητες να εμφανίσει ξανά επεισόδιο. Η πιθανότητα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των επεισοδίων που είχε κανείς στο παρελθόν.

Οι παράγοντες που ευνοούν την υποτροπή είναι οι χρόνιες ασθένειες, οι δύσκολες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, η πρώιμη έναρξη της νόσου, στρεσογόνα γεγονότα και αλλαγές καθώς και η μη επαρκής συνεργασία με το γιατρό και η χαμηλή συμμόρφωση στη θεραπεία.

Τα σημερινά ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η θεραπεία της κατάθλιψης πρέπει να διαρκεί τρεις μήνες ως ελάχιστο χρονικό διάστημα ενώ τα άτομα με σοβαρότερες μορφές κατάθλιψης πρέπει να θεραπεύονται για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Είναι όμως σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και για αυτό κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Η απάντηση στο φόβο της υποτροπής θα πρέπει να είναι η σωστή συνεργασία με τον ειδικό και η φροντίδα του εαυτού μας και όχι η παραίτηση.

(7640)