Ο εκφοβισμός μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή πηγή άγχους και θλίψης.
Αν και παράδοξο, ο εκφοβισμός (bullying) δεν περιορίζεται στους χώρους του σχολείου ή στις εφηβικές παρέες αλλά μπορεί να υπάρχει και στο χώρο της δουλειάς. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει μια σοβαρή πηγή άγχους και θλίψης και σε ορισμένες περιπτώσεις να ενισχύσει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Παρακάτω, θα βρείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο φαινόμενο στον εργασιακό χώρο:
Εντοπίστε το πρόβλημα και καταγράψτε τα ίχνη του. Το πρώτο και πιο πρακτικό βήμα είναι η διατήρηση ενός αρχείου με τα γραπτά κείμενα (email,έγραφα, ημερολόγια) που αποδεικνύουν την επικοινωνία και τον τρόπο που το άτομο που σας δυσκολεύει, συνδιαλέγεται μαζί σας. Προτιμήστε να κάνετε όλη την επικοινωνία σας εγγράφως ή να επιβεβαιώνετε τις όποιες συμφωνίες και με γραπτό τρόπο.
Δείξτε τη δουλειά σας. Φροντίστε να περιφρουρείτε και να δείχνετε το αποτέλεσμα της δουλειάς σας. Ο συνάδελφος ή ο προϊστάμενος που θέλουν να σας φέρουν σε δύσκολη θέση θα αναζητήσουν τρόπους να μειώσουν το έργο σας.
Η υπερβολική ευγένεια «βλάπτει». Πολλοί εργαζόμενοι τείνουν να προσπαθούν να γίνουν αρεστοί στο άτομο ή στην ομάδα των συναδέλφων που τους εκφοβίζουν. Πίσω από αυτή την τάση υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι θα καταφέρουν έτσι να κάνουν την ομάδα να τους εντάξει και να τους αποδεχτεί. Ωστόσο, μια τέτοια συμπεριφορά συνήθως ενδυναμώνει και ανατροφοδοτεί τον εκφοβισμό.
Εμπλέξετε προσεκτικά τους ανώτερους. Εάν αποφασίσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ανώτερο, φροντίστε να εστιάσετε στο πώς το πρόβλημα επηρεάζει την λειτουργία της δουλειάς και την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας. Αποφύγετε να μιλήσετε για το δικό σας ψυχικό κόστος γιατί έτσι μειώνετε τις πιθανότητες να πάρετε υποστήριξη. Μιλήστε με γεγονότα και δεδομένα.
Βρείτε υποστήριξη. Μιλήστε για το πρόβλημα που σας απασχολεί στο υποστηρικτικό σας περιβάλλον (οικογένεια, φίλους). Αν το πρόβλημα επιμείνει και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά σας, τότε μπορείτε να πάρετε πολύτιμη βοήθεια από έναν ψυχολόγο. Πολλές φορές, η εκβιαστική συμπεριφορά βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην χαμηλή αυτοεκτίμηση και την υπερβολική εστίαση στην γνώμη των άλλων. Σε αυτή την περίπτωση, ένας ψυχολόγος μπορεί να προσφέρει σημαντική υποστήριξη.
Σκεφτείτε το επόμενο βήμα. Η ψυχική σας υγεία πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε ποιες μάχες πρέπει να δώσουμε και πότε είναι καλύτερα να αποχωρήσουμε από ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Εάν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα εκφοβισμού στη δουλειά είναι καλό να πολλαπλασιάζετε τις επιλογές σας, αναζητώντας νέες θέσεις εργασίας.
Γράφει η Βασιλική Ντούμου, Ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του kontasou.com.