French caregiver Mireille takes care of a patient suffering from the coronavirus disease (COVID-19) in the Intensive Care Unit (ICU) at the hospital in Vannes during the outbreak of the coronavirus disease in France, May 6, 2020. Picture taken May 6, 2020. REUTERS/Stephane Mahe

Ανατροπή: Τι συμβαίνει τελικά με όσους βρίσκονται ξανά θετικοί στον κοροναϊό

Τα ευρήματα έδειχναν ότι ορισμένα άτομα που επέζησαν από τη νόσο COVID-19 μπορούσαν να μολυνθούν ξανά με τον ιό που τον προκαλεί, ενδεχομένως περιπλέκοντας τις προσπάθειες άρσης των περιορισμών καραντίνας και για την παραγωγή εμβολίου

 

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας εξέφρασαν νέες ανησυχίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό, αφού ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι δεκάδες ασθενείς που είχαν αναρρώσει από την ασθένεια, αργότερα βγήκαν ξανά θετικοί στον ιό.

Τα ευρήματα έδειχναν ότι ορισμένα άτομα που επέζησαν από τη νόσο COVID-19 μπορούσαν να μολυνθούν ξανά με τον ιό που τον προκαλεί, ενδεχομένως περιπλέκοντας τις προσπάθειες άρσης των περιορισμών καραντίνας και για την παραγωγή εμβολίου.

Ωστόσο, μετά από εβδομάδες έρευνας, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα στα τεστ είναι «ψευδώς θετικά» που προκαλούνται από καθυστερημένα – αλλά πιθανώς όχι μολυσματικά – κομμάτια του ιού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Νότια Κορέα είχε καταγράψει περισσότερες από 350 τέτοιες περιπτώσεις μέχρι και την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας (KCDC).

Τι συμβαίνει

Καθώς οι αξιωματούχοι εξέτασαν αρκετές πιθανές εξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επαναμόλυνσης των ασθενών ή της επανενεργοποίησης του ιού, ειδική ομάδα που συγκλήθηκε από την κυβέρνηση κατέληξε την περασμένη εβδομάδα στο συμπέρασμα ότι η πιο πιθανή εξήγηση ήταν ότι οι νέες εξετάσεις βγαίνουν «ψευδώς θετικές».

Η Νότια Κορέα χρησιμοποιεί τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης αντίστροφης μεταγραφής πολυμεράσης (RT-PCR), τα οποία ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του κοροναϊού.

Η διαδικασία RT-PCR μπορεί να βγάλει γρήγορα τα αποτελέσματα και θεωρείται ο πιο ακριβής τρόπος για να διαπιστωθεί εάν ένας ασθενής έχει μολυνθεί με τον κοροναϊό.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι εξετάσεις ενδέχεται να ανιχνεύσουν παλιά σωματίδια του ιού, τα οποία πιθανώς να μην αποτελούν πλέον σημαντική απειλή για τον ασθενή ή τους άλλους γύρω του, δήλωσε ο Σεόλ Ντάι-Γου, ειδικός στην ανάπτυξη εμβολίων στο Πανεπιστήμιο Τσουνγκ-Ανγκ της Σεούλ.

«Το RT-PCR δεν μπορεί να διακρίνει ένα μολυσματικό ιικό σωματίδιο από ένα μη μολυσματικό σωματίδιο του ιού, καθώς το τεστ ανιχνεύει απλώς οποιοδήποτε ιικό συστατικό» εξήγησε ο Σεόλ, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Reuters.

Πώς εξηγείται

Οι αρχές εξακολουθούν να συλλέγουν στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία τους, σύμφωνα με την οποία τα σωματίδια του ιού που εξακολουθούν να εμφανίζονται στα τεστ προέρχονται από «νεκρά» κύτταρα του ιού.

Οι εν λόγω ασθενείς επανεξετάστηκαν αφού, είτε εμφάνισαν νέα αναπνευστικά συμπτώματα, είτε επιλέχθηκαν για επανεξέταση από τις αρχές.

Λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που επανεξετάστηκαν έως τα μέσα Απριλίου εμφάνισαν συμπτώματα, σύμφωνα με το KCDC, αλλά οι αρχές λένε τώρα ότι είναι απίθανο αυτά τα συμπτώματα να προκαλούνται από τον ιό.

Εξάλλου, ασθενείς που βγήκαν εκ νέου θετικοί μετά την ανάρρωση τους από την ασθένεια δεν φαίνεται να είναι μολυσματικοί.

Το KCDC δεν βρήκε ούτε μία περίπτωση όπου τέτοιοι ασθενείς είχαν μεταδώσει τον κοραναϊό σε άλλο άτομο. «Ο ιός στις περιπτώσεις υποτροπής έχει ελάχιστη ή καθόλου μολυσματικότητα» δήλωσε ο Jeong.

Πηγή: in.gr

(46)