Η ανάγνωση ενός βιβλίου ανακουφίζει το άγχος και την κατάθλιψη

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Sussex, τα οφέλη που έχουμε από την ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τη ψυχική μας υγεία!

Η επίδραση της ανάγνωσης στον ψυχικό μας κόσμο και στη θεραπεία ορισμένων ασθενειών δεν είναι κάτι νέο. Οι βιβλιοθήκες έχουν περιγραφεί ως πηγή φαρμάκων για την ψυχή από την αρχαία Ελλάδα.

Όλοι ξέρουμε ότι η ανάγνωση σε κάνει εξυπνότερο, τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με γνώση, ενισχύει τη μνήμη, βελτιώνει την ικανότητα γραφής και εμπλουτίζει το λεξιλόγιο. Καλό είναι να ξέρουμε όμως ότι η ανάγνωση μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα του άγχους μας! Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό έγκειται στο γεγονός πως όταν δίνουμε την πλήρη προσοχή μας σε αυτό που διαβάζουμε, το μυαλό μας δεν μπορεί να σκεφτεί όλα όσα μας προκαλούν στρες.

Νέες έρευνες λοιπόν υποδεικνύουν πως διαβάζοντας ένα βιβλίο μπορεί πραγματικά να ανακουφιστεί η κατάθλιψη. Άτομα που αντιμετώπιζαν κατάθλιψη και βρίσκονταν σε περίοδο θεραπείας διαβάζοντας παράλληλα βιβλία, είχαν σημαντικά μεγαλύτερο επίπεδο βελτίωσης συγκριτικά με όσους δε διάβαζαν.

Δεν έχει σημασία τόσο το περιεχόμενο ή το είδος του βιβλίου, αρκεί να είμαστε σε θέση να απολαύσουμε αυτό που διαβάζουμε. Το είδος λοιπόν,  κλασσικό, μυθιστόρημα, ιστορικό (έντυπο ή ebook) κτλ,  εξαρτάται από τις προτιμήσεις του καθενός. Αρκεί να βρούμε αυτό που μας αρέσει και να απολαύσουμε τα οφέλη του!

Η εναλλακτική αυτή “θεραπεία” προτείνεται ως συμπλήρωμα και όχι ως υποκατάστατο της θεραπείας για άγχος ή κατάθλιψη. 

(36332)