Οι ερευνητές από την Ιαπωνία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον επιπολασμό των αλλεργιών στα παιδιά τα τελευταία χρόνια, διερωτήθηκαν πώς θα μπορούσαν τα κατοικίδια ζώα να δώσουν τη λύση στο πρόβλημα. Διαπίστωσαν ότι η υιοθεσία ενός ζώου θα μπορούσε να μειώσει τις περιπτώσεις αλλεργιών έως και περίπου 15%.

Ειδικότερα, όσα παιδιά εκτέθηκαν σε σκύλους είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλεργίες και ειδικότερα στα αυγά, στο γάλα και στους ξηρούς καρπούς. Αντίστοιχα, οι περιπτώσεις αλλεργιών στα αυγά, στο σιτάρι και στη σόγια μειώθηκαν στα παιδιά που διαβιούσαν με μια γάτα.

Photo: Shutterstock

Περίπου το 22% των παιδιών εκτέθηκαν σε κατοικίδια ζώα κατά την εμβρυϊκή περίοδο, συνήθως σε σκύλους και γάτες. Μεταξύ των παιδιών που εκτέθηκαν σε εσωτερικούς χώρους, παρατηρήθηκε σημαντικά μειωμένη επίπτωση τροφικών αλλεργιών, αν και δεν υπήρχε σημαντική διαφορά για τα παιδιά σε νοικοκυριά με σκύλους σε εξωτερικούς χώρους.
Από την άλλη, ωστόσο, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε χάμστερ (λιγότερο από το 1% της συνολικής ομάδας), παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης αλλεργιών στους ξηρούς καρπούς.

Τι προκαλεί τις παιδικές αλλεργίες 

Μια βασική θεωρία πίσω από την αύξηση των αλλεργιών είναι η «υπόθεση της υγιεινής», όταν δηλαδή δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση των αλλεργιών λόγω της υπερβολικής καθαριότητας. Η έκθεση, όμως, στα μικρόβια εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των ακίνδυνων και επιβλαβών ερεθιστικών ουσιών.

Η επαφή με ένα κατοικίδιο ζώο θα μπορούσε να καταπολεμήσει τις τροφικές αλλεργίες ενισχύοντας το μικροβίωμα του εντέρου. Προηγούμενες μελέτες αναδεικνύουν ότι αυτή η συμβίωση αυξάνει τα καλά βακτήρια, καθιστώντας τα παιδιά λιγότερο ευάλωτα.

Ενώ ο επιπολασμός της αλλεργικής ρινίτιδας και του εκζέματος έχει σταθεροποιηθεί ή μειωθεί, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία για οξείες αντιδράσεις σε τρόφιμα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

«Η συχνότητα εμφάνισης τροφικών αλλεργιών στα παιδιά έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, φθάνοντας σε ποσοστό άνω του 10% στις ανεπτυγμένες χώρες. Τα ευρήματά μας μειώνουν τις ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη αλλεργικών ασθενειών που προκαλούνται από την υιοθεσία σκύλων και γατών», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Φουκουσίμα.

Πηγή: ygeiamou.gr

PHOTO: SHUTTERSTOCK