Ήταν αντιμέτωπος με ένα «τέρας»: Η τραγική, αληθινή ιστορία του Ρόμπιν Γουίλιαμς

Η πραγματική κληρονομιά αυτού του σπουδαίου ηθοποιού φτάνει πέρα και πάνω από την παγκόσμια φιλμογραφία που τον συνοδεύει ακόμα και μετά τον σοκαριστικό θάνατό του, το 2014

Λίγοι κωμικοί υπήρξαν τόσο αγαπητοί όσο ο Ρόμπιν Γουίλιαμς – τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του όσο και μετά το θάνατό του. Φυσικά, λίγοι κωμικοί είχαν ποτέ μια τόσο επιτυχημένη καριέρα – και με τόση ποικιλία – όσο αυτή που δημιούργησε ο Γουίλιαμς. Το μανιασμένο stand up του είναι θρυλικό. Οι κωμικοί του ρόλοι, από τον Mork μέχρι το Genie και την Mrs. Doubtfire, είναι αξέχαστοι. Ωστόσο, ήταν κάτι περισσότερο από ένας υπερ-αστείος – οι δραματικοί του ρόλοι σε βαρύτατες ταινίες όπως το «Good Morning Vietnam», το «Dead Poets Society» και το «Good Will Hunting» αποκαλύπτουν ένα εκπληκτικό βάθος και μια εκπληκτική παρουσία.

Δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος Ρόμπιν Γουίλιαμς, για αυτό ακριβώς και ο σοκαριστικός θάνατός του, το 2014, σημάδεψε τους πάντες. Η ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους κωμικούς όλων των εποχών είναι γεμάτη από τραγικές στιγμές και ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, υπάρχουν ακόμη πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Το έργο του Williams εξασφαλίζει ότι ο άνθρωπος που προσπαθούσε να γίνει, η λατρεμένη προσωπικότητα που φώτισε όλες τις οθόνες μας, θα αφήσει μια κληρονομιά που θα συνεχιστεί πολύ μετά το θάνατο. Και οι αγώνες του μπορούν να μας εμπνεύσουν όλους να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τους δαίμονες που στοιχειώνουν ακόμη και μέσα σε εκείνους που θεωρούμε απόλυτα ευτυχισμένους.

Τα μοναχικά παιδικά χρόνια

Το ζευγάρι είχε παιδιά από πρώην συντρόφους, αλλά ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ήταν το μοναδικό κοινό παιδί της Λόρι και του Ρόμπερτ Γουίλιαμς. Ο Ρόμπερτ ήταν στέλεχος της Ford και η οικογένεια ζούσε στην εύπορη γειτονιά του Μπλούμφιλντ τoυ Μίσιγκαν. Ωστόσο, ο Γουίλιαμς, παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε με τα χαρακτηριστικά του πλούτου, ήταν μοναχικός.

Όπως αφηγείται ο David Itzkoff στη βιογραφία του Robin Williams «Robin» και αναφέρεται από τη συγγραφέα κωμωδιών Merrill Markoe στην κριτική της για το βιβλίο, η μητέρα του θα παραδεχόταν αργότερα: «Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο μόνος ήταν ο Robin … [είχε] μερικά πολύ μοναχικά χρόνια. Νομίζεις ότι είσαι μια υπέροχη μητέρα, αλλά ίσως να μην είσαι». Φαίνεται ότι ο Ρόμπιν έβλεπε πράγματι τη μητέρα του ως πηγή έμπνευσης.

Ένα άρθρο του Rolling Stone αναφέρει ότι ο Robin το παραδέχεται. «Το πρώτο γέλιο είναι πάντα αυτό που σε κολλάει», τόνισε. «Για μένα, ήταν η μητέρα μου. Πάντα προσπαθούσα να την κάνω να γελάσει».

Επίσης, δεν μπορεί κανείς να μην σκεφτεί ότι ίσως αυτή η παιδική ηλικία, στην οποία συχνά αναφέρεται ο Γουίλιαμς ως μια παιδική ηλικία με δύο κάπως απόντες γονείς, ήταν αυτή που τον ενέπνευσε να προσπαθήσει να γίνει ο καλύτερος πατέρας που μπορούσε όταν απέκτησε τα δικά του παιδιά.

Το μπούλινγκ από τους συμμαθητές

Σύμφωνα με τη βιογραφία του Γουίλιαμς «Robin Williams: When the Laughter Stops», το αίσθημα της μοναξιάς που σκίαζε τα νεανικά χρόνια του Γουίλιαμς δεν περιοριζόταν στην οικογενειακή του ζωή. Ως ενήλικας, αναπολούσε επίσης τα σχολικά του χρόνια ως μια κάπως δυστυχισμένη εποχή, που τον έβρισκε να αντιμετωπίζει τον εκφοβισμό από τους συμμαθητές του.

«Πέρασα περίπου τρία χρόνια σε ένα σχολείο μόνο για αγόρια [κοντά στο Ντιτρόιτ]», αναφέρει ο Williams. «Ήταν σχεδόν σαν αυτό στο Dead Poets Society. Με πίεζαν πολύ. Δεν υπήρχε μόνο σωματικός εκφοβισμός, αλλά και πνευματικός εκφοβισμός. Αυτό με έκανε να σκληραγωγηθώ, αλλά με έκανε επίσης να υποχωρήσω πολύ. Είχα μια ορισμένη επιφυλακτικότητα στο να αντιμετωπίζω τους ανθρώπους. Μέσω της κωμωδίας, βρήκα έναν τρόπο να γεφυρώσω το χάσμα».

Όπως πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι κωμικοί, ο Γουίλιαμς αντιμετώπισε τον πόνο του χρησιμοποιώντας τον ως καύσιμο για γέλιο.

Ο Γουίλιαμς έχασε φίλους από υπερβολική δόση και εθισμό

Το βιβλίο του Gerald Nachman του 2004 «Seriously Funny: Νάμαν: The Rebel Comedians of the 1950s and 1960s» αναφέρει τον Ρόμπιν Γουίλιαμς να περιγράφει την κωμωδία ως «ένα βίαιο πεδίο» και να σκέφτεται: «Καίγομαι. Πάρτι, ποτό, ναρκωτικά. Πρέπει να κατέβω για να ηρεμήσω, και μετά οι παραστάσεις με ανεβάζουν πάλι…».

Ο Γουίλιαμς μεγάλωσε σε αυτόν τον δύσκολο, σκληρό κόσμο της standup comedy της δεκαετίας του 1970. Όσον αφορά τους κωμικούς που διασκέδαζαν σκληρά, όμως, λίγοι ήταν τόσο γνωστοί για τη δύσκολη ζωή τους όσο ο φίλος του Williams, ο John Belushi. Ο Γουίλιαμς και ο Μπελούσι ήταν μαζί τη νύχτα που ο Μπελούσι πέθανε από υπερβολική δόση – και όπως είναι λογικό, η απώλεια έπληξε πολύ τον Γουίλιαμς.

«Μιλάμε για ένα θηρίο, που θα μπορούσε να κάνει τα πάντα, και αυτό έφυγε», έλεγε αργότερα ο Williams. «Αυτό με ξεμέθυσε πάρα πολύ». Αυτή η περίοδος νηφαλιότητας βοήθησε τον Γουίλιαμς να χτίσει την καριέρα του και να επικεντρωθεί στην ανατροφή του γιου του, αλλά δεν κράτησε πολύ. «Η κοκαΐνη για μένα ήταν ένα μέρος για να κρυφτώ», παραδεχόταν ο Γουίλιαμς. «Οι περισσότεροι άνθρωποι υπερβάλλουν με την κοκαΐνη. Εμένα με επιβράδυνε».

Photo: Wikipedia Commons

Ο Γουίλιαμς είχε τις δικές του μάχες με τον εθισμό

Στη βιογραφία του Dave Itzkoff για τον Robin Williams «Robin», ο Williams μιλάει ανοιχτά για την κουλτούρα της κοκαΐνης που επικρατούσε στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. «Σου τη δίνουν δωρεάν», εξηγεί. «Έχεις πρόβλημα με τα ναρκωτικά; Κανένα πρόβλημα. Όλοι έχουν».

Ο θάνατος του Τζον Μπελούσι βοήθησε τον Γουίλιαμς στο να γίνει νηφάλιος. Όπως δήλωσε στο People το 1988, ο θάνατος του φίλου του «οδήγησε σε μια μεγάλη έξοδο από τα ναρκωτικά. Και επίσης ερχόταν το μωρό. Ήξερα ότι δεν μπορούσα να γίνω πατέρας και να ζήσω μια τέτοια ζωή».

Ο Γουίλιαμς ήταν νηφάλιος για μεγάλο χρονικό διάστημα – μέχρι το 2003, όταν, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στην Αλάσκα, υποτροπίασε. «Μια μέρα μπήκα σε ένα μαγαζί και είδα ένα μικρό μπουκάλι Jack Daniel’s», θυμάται σε άρθρο του στο Parade το 2013. «Και τότε αυτή η φωνή – την αποκαλώ «κατώτερη δύναμη» – λέει: «Έι, μόνο μια γεύση. Μόνο μία”… Μέσα σε μια εβδομάδα αγόραζα τόσα πολλά μπουκάλια που ακουγόμουν σαν ανεμόμυλος που περπατάει στο δρόμο».

Ο Γουίλιαμς πήγε σε κέντρο αποτοξίνωσης το 2006 και μπήκε σε κέντρο ανανέωσης το 2014, λίγο πριν πεθάνει.

Η παγκόσμια φήμη δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ανασφάλεια του Γουίλιαμς

Μετά το θάνατο του Williams από αυτοκτονία, πολλές αναφορές περιέγραψαν λεπτομερώς τις εμπειρίες που είχε όλη του τη ζωή με την κατάθλιψη, αλλά η οικογένειά του έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κατάθλιψη δεν ήταν ο κύριος παράγοντας. «Δεν ήταν η κατάθλιψη που σκότωσε τον Ρόμπιν», δήλωσε η σύζυγος του Γουίλιαμς, Σούζαν, στο People. «Η κατάθλιψη ήταν ένα από τα ας πούμε 50 συμπτώματα και ήταν μικρό». Από την άλλη πλευρά, ένα άρθρο του Guardian περιγράφει ότι η Susan δήλωσε στο ABC News ότι ο Williams ήταν νηφάλιος για οκτώ χρόνια πριν από το θάνατό του, αλλά η χρόνια κατάθλιψη του είχε επανεμφανιστεί.

Είτε είχε κλινική κατάθλιψη είτε όχι, ο Ρόμπιν ανησυχούσε συνεχώς μήπως χάσει όλα όσα είχε δουλέψει.

«Η ευτυχία του μπαμπά συσχετιζόταν σε μεγάλο βαθμό με το πώς τα πήγαινε στην καριέρα του», είπε αργότερα ο γιος του Γουίλιαμς, ο Ζακ. «Όταν υπήρχαν ταινίες που ήταν λιγότερο επιτυχημένες, το έπαιρνε πολύ προσωπικά. Το εκλάμβανε ως προσωπική επίθεση. Αυτό ήταν πραγματικά δύσκολο για εμάς να το αντιμετωπίσουμε».

Ο Itzkoff γράφει στο «Robin» ότι ο Williams ανησυχούσε «ότι η θέση του στον κόσμο της κωμωδίας θα μπορούσε να καλυφθεί ανά πάσα στιγμή από ένα νεότερο, ανερχόμενο αστέρι», με τον Jim Carrey να αναφέρεται ως συγκεκριμένη πηγή ανησυχίας.

Ο φίλος του Williams, ο βετεράνος των Monty Python, Eric Idle, πίστευε ότι η κατάθλιψη είχε κάποια επίδραση στις τελευταίες μέρες του Williams. Μιλώντας στο Vanity Fair για μια φορά που ο Γουίλιαμς έπρεπε να έρθει στο Λονδίνο για να συμμετάσχει σε ένα έργο του Idle, θυμήθηκε: «Είπε ότι μπορούσε να έρθει, αλλά δεν ήθελε να είναι στη σκηνή. Είπα, «Το καταλαβαίνω απόλυτα αυτό». Επειδή έπασχε από σοβαρή κατάθλιψη».

Photo: Wikipedia Commons

Ζήστε, γελάστε, αγαπήστε

Ο Robin Williams ήταν παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγο, Valerie Velardi, για 10 χρόνια και απέκτησε μαζί της τον πρώτο του γιο, τον Zak. Στο ντοκιμαντέρ «Come Inside My Mind», η Velardi μίλησε για τη σχέση τους, συμπεριλαμβανομένων των απιστιών του. Η Sun την αναφέρει να λέει: «Αγαπούσε τις γυναίκες. Αγαπούσε απόλυτα τις γυναίκες».

Η Βελάρντι προσπάθησε να συμφιλιωθεί με τις παρεκτροπές του Γουίλιαμς. «Καταλάβαινα και ήθελα να το ξέρει», εξήγησε. «Αλλά ήθελα επίσης να επιστρέψει στο σπίτι του». Ο γάμος κατέληξε σε διαζύγιο και ο Williams ξεκίνησε σχέση με τη Marsha Garces, τη νταντά που είχαν προσλάβει για να φροντίζει τον Zak. Η Marsha έγινε η δεύτερη σύζυγος του Williams, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Zelda, και έναν γιο, τον Cody. Μετά τη διάλυση του γάμου του με τη Marsha, ο Williams παντρεύτηκε την τρίτη του σύζυγο, τη Susan Schneider, το 2011. Παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι τον θάνατό του το 2014.

Αν και η καρδιά του ήταν ατίθαση ο Γουίλιαμς έδειχνε πάντα να αντιμετωπίζει με σεβασμό τις γυναίκες της ζωής του, η διατροφή του ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων προς τις πρώην συζύγους του (σύμφωνα με τη New York Daily News) το αποδεικνύει.

Ο Ρόμπιν έχανε βάρος και μνήμη κοντά στο τέλος

Σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του David Itzkoff «Robin», που δημοσιεύτηκε στο Vanity Fair, ο συγγραφέας αναφέρει τα αυξανόμενα προβλήματα υγείας του Williams στις τελευταίες μέρες της ζωής του. «Μέχρι τη στιγμή που έφτασε στο Βανκούβερ [για τα γυρίσματα του «Night at the Museum: Secret of the Tomb»], η απώλεια βάρους του Ρόμπιν ήταν σοβαρή και οι κινητικές διαταραχές του γίνονταν όλο και πιο δύσκολο να συγκαλυφθούν», υποστηρίζει το βιβλίο. «Ακόμη και η κάποτε θαυμαστή μνήμη του επαναστατούσε εναντίον του- δυσκολευόταν να θυμηθεί τις ατάκες του».

Δεν ήταν μυστικό ότι ο Ρόμπιν Γουίλιαμς δεν ήταν ο εαυτός του προς το τέλος. Στην κριτική του για τη σειρά του Williams στο CBS «The Crazy Ones», ο κριτικός της Boston Herald Mark Perigold έγραψε: «Ο Williams φαίνεται εξαντλημένος. Το ίδιο και αυτή η σειρά». Αυτή η εξάντληση ήταν ίσως ένα από τα πιο ανησυχητικά συμπτώματα- το Rolling Stone έγραψε την ιστορία για το πώς ο Γουίλιαμς απέκτησε εμμονή με την ποδηλασία και κάποτε ξεπέρασε ακόμη και τον κατά 20 χρόνια νεότερό του οδηγό σε μια ποδηλατική περιήγηση στην Τοσκάνη.

Ο Itzkoff έγραψε ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Crazy Ones», «ο Ρόμπιν ήταν πλέον πιο αδύνατος και πιο γκρίζος από ό,τι είχαν συνηθίσει να βλέπουν οι θεατές». Όταν ο Williams διαγνώστηκε με Πάρκινσον τον Μάιο του 2014, αυτό τουλάχιστον εξηγούσε τι του συνέβαινε – αν και για έναν άνθρωπο του οποίου η καριέρα βασιζόταν σε γρήγορες σωματικές αντιδράσεις, αυτή η πρόγνωση έφερε το δικό της βαρύ φορτίο.

Η άνοια του Williams διαγνώστηκε μόνο μετά το θάνατό του

Ενώ η διάγνωση της νόσου Πάρκινσον βοήθησε τουλάχιστον τον Γουίλιαμς να καταλάβει τι του συνέβαινε, δεν ήταν απολύτως σωστή. Μετά το θάνατό του, τα προβλήματα υγείας του αναγνωρίστηκαν ως άνοια με σωμάτια Lewy. «Ο Ρόμπιν έχανε το μυαλό του και το γνώριζε. Μπορείτε να φανταστείτε τον πόνο που ένιωθε καθώς βίωνε τον εαυτό του να διαλύεται;» έγραψε η χήρα του Susan σε ένα άρθρο του Neurology.

Όπως εξηγεί το Scientific American, η άνοια με σωμάτια Lewy προκαλείται από εναποθέσεις στον εγκέφαλο, γεγονός που εξηγεί γιατί τα προβλήματα του Ρόμπιν δεν ήταν μόνο σωματικές παθήσεις καθώς έχανε κάποιες από τις γνωστικές του ικανότητες. Σε έναν σπαρακτικό απολογισμό των τελευταίων ημερών του, το Scientific American περιγράφει ότι ο Williams έπαθε κρίση πανικού στα γυρίσματα της ταινίας «Νύχτα στο Μουσείο 3» στις αρχές του 2014, προσθέτοντας ότι είχε τεράστια δυσκολία να θυμάται τα λόγια του.https://www.youtube.com/embed/QOdZRQP_lDM?feature=oembed

Τα παιδιά του Γουίλιαμς αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα

Ο εθισμός είναι μια ασθένεια που φαίνεται να επηρεάζει κάποιες οικογένειες περισσότερο από άλλες – και αυτό συνέβη στην οικογένεια Williams, καθώς ο γιος του Robin, Zak, αντιμετώπισε τα δικά του προβλήματα με την κατάχρηση ουσιών.

Όπως γράφει η Daily Mail, ο Zak εμφανίστηκε στο ντοκιμαντέρ του πρίγκιπα Harry και της Oprah με θέμα την ψυχική υγεία «The Me You Can’t See», λέγοντας: «Ως έφηβος διαπίστωσα ότι η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών με βοηθούσε να ηρεμήσω το μυαλό μου» και προσθέτοντας: «Έγινε μια πολύ φυσιολογική εμπειρία να βασίζομαι σε αυτά για να διαχειριστώ το αγωνιώδες μυαλό… Άρχισα να συνειδητοποιώ στοιχεία του εαυτού μου που ήταν σαν του Robin. Το άγχος μου, οι κρίσεις κατάθλιψης, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, τα ναρκωτικά, η κατανάλωση αλκοόλ όπως εκείνος».

Συνδέοντας περαιτέρω τις δικές του εμπειρίες με αυτές του πατέρα του, ο Zak συνέχισε: «Είναι θέμα γονιδίων. Έχω βιώσει θέματα ψυχικής υγείας σε όλη μου τη ζωή. Πρέπει να σπάσει ο κύκλος».

Η κόρη του Ουίλιαμς αντιμετωπίζει διαδικτυακή παρενόχληση μετά το θάνατό του

Το 2014, η κόρη του Ρόμπιν Γουίλιαμς, η Ζέλντα, μια καλλιτέχνιδα του θεάματος, εγκατέλειψε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από παρενοχλήσεις στο Twitter και το Instagram, σύμφωνα με άρθρο του CNN καθώς τις έστελναν εικόνες από τον θάνατο του πατέρα της.

Δυστυχώς, εξακολουθεί να δέχεται παρενοχλήσεις χρόνια μετά. Το 2021, ένα βίντεο με έναν άνδρα ονόματι Jamie Costa να υποδύεται τον Robin Williams έγινε viral, η Zelda βομβαρδίστηκε με το υλικό- σύμφωνα με πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του US Magazine, ζήτησε ανοιχτά από τους ανθρώπους να σταματήσουν να της το στέλνουν.

Δεν είναι ότι η Williams είναι αντίθετη στο να συζητάει για τον πατέρα της – απλά αξίζει να το κάνει με τους δικούς της όρους. «Νέος, παλιός, ο συνδετικός ιστός αυτού του βαθιά ανθρώπινου πόνου μπορεί να είναι δύσκολο να τον αντέξει κανείς, αλλά μερικές φορές το βρίσκω πιο εύκολο γνωρίζοντας πόσοι άλλοι έχουν νιώσει το ίδιο τσίμπημα», έγραψε στο Twitter στην επέτειο του θανάτου του το 2021. «Δεν είμαστε μόνοι».

Photo: Public Domain

Η κληρονομιά του φτάνει πέρα από την ερμηνεία του στην παγκόσμια φιλμογραφία

Καθώς οι ιστορίες για τη ζωή του Ρόμπιν Γουίλιαμς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ο κόσμος αύξησε τις συζητήσεις του για θέματα που αποτελούσαν για καιρό ταμπού, όπως η κατάθλιψη, η κατάχρηση ουσιών και οι πιέσεις που συνεπάγεται η ζωή στη δημοσιότητα. Ίσως έχει κάνει τους ανθρώπους να γνωρίζουν καλύτερα τις συναισθηματικές δυσκολίες που συχνά υφίστανται όσοι μας ψυχαγωγούν, κάνοντάς μας να γελάμε και να κλαίμε και να νιώθουμε μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από τη δουλειά τους. Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής του Ρόμπιν Γουίλιαμς μας ώθησαν να κοιτάξουμε εκείνους τους ανθρώπους που φαίνεται να έχουν μια τέλεια ζωή και να προσπαθήσουμε να δούμε πίσω από τη μάσκα.

Όχι μόνο θα έχουμε για πάντα το τζίνι από το «Αλαντίν», τον Σον από το «Good Will Hunting» και τον Άντριαν από το «Good Morning Vietnam» – μεταξύ πολλών άλλων ρόλων – αλλά θα έχουμε και τον ίδιο τον Ρόμπιν Γουίλιαμς, έναν άνθρωπο του οποίου η ιστορία προσφέρει μια διαχρονική υπενθύμιση ότι όλοι χρειάζονται υποστήριξη και κατανόηση.

Πηγή: in.gr

(44)