Έχω πρόβλημα στον θυρεοειδή, μπορώ να πίνω καφέ;

Πολλοί από εσάς, θέλετε να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ, αμέσως μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι σας ή πριν πάτε να εργαστείτε. Αλλά εάν παίρνετε θεραπεία για τον θυρεοειδή σας και το κάνετε αυτό πριν ή μέσα σε μία ώρα μετά τη λήψη του φαρμάκου σας, μπορεί να έχετε μειωμένη απορρόφηση του φαρμάκου, γεγονός που το καθιστά λιγότερο αποτελεσματικό.

Ένα φάρμακο για τον θυρεοειδή σας έχει καλά αποτελέσματα αν το πάρετε σωστά . Στην περίπτωση του καφέ, με το να τον πίνετε πολύ κοντά με τη λήψη του φαρμάκου σας μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις των επιπέδων των θυρεοειδικών σας ορμονών, καθώς και δυσκολίες προσαρμογής της δόσης σας.

Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να παίρνετε τα δισκία για την πάθηση του θυρεοειδούς το πρωί, με άδειο στομάχι, και να περιμένετε μια ώρα πριν φάτε. Αυτό ισχύει για τα περισσότερα φάρμακα του θυρεοειδή σας.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση καφέ την ίδια στιγμή ή λίγο μετά τη λήψη του χαπιού μπορεί να μειώσει σημαντικά την απορρόφηση του φαρμάκου του θυρεοειδούς στα έντερα.

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της κινητικότητας του εντέρου. Αυτό μπορεί να κάνει τα φάρμακά που λαμβάνετε από το στόμα να περνούν γρήγορα μέσα από το πεπτικό σύστημα και να μην απορροφούνται πλήρως.

Με χαμηλότερη απορρόφηση, το φάρμακο θα έχει λιγότερες από τις επιδιωκόμενες δράσεις, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων υποθυρεοειδισμού.

Το άρθρο υπογράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, Γενικός Χειρουργός, Ειδικός μαστού. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ). Τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας (SIS, Senologic International Society. 

(Για αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού δείτε εδώ: http://bit.ly/2GV7COk)

Στοιχεία επικοινωνίας:

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

(516)