Έχω κύστες στις ωοθήκες… τι να κάνω;

Οι κύστες ωοθηκών είναι σχηματισμοί ακανόνιστου μεγέθους που περιέχουν υγρό και όπως προκύπτει από την ονομασία τους- προέρχονται από τις ωοθήκες. Το μέγεθός τους ξεκινά από λίγα χιλιοστά και μπορεί να ξεπερνά τα 30 εκατοστά. Οι κύστες ωοθηκών διακρίνονται στις λειτουργικές και στις οργανικές.

Οι λειτουργικές κύστες είναι το είδος εκείνο που απαντά πιο συχνά στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Δημιουργούνται κατόπιν ορμονικών αλλαγών του γυναικείου οργανισμού και συνήθως, έχουν διάμετρο περίπου 4 – 5 εκατοστά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ωχρά σωμάτια, οι ωχρινικές κύστες και οι θυλακικές κύστες.

Από την άλλη, οι πιο συνηθισμένοι τύποι οργανικών κυστών είναι:

  • η δερμοειδής κύστη
  • το κυσταδένωμα
  • η ενδομητριωσική κύστη, γνωστή και ως σοκολατοειδής κύστη

Διάγνωση – Θεραπεία

Οι λειτουργικές κύστες, σε αντίθεση με τις οργανικές, δεν μπορούν αφαιρεθούν χειρουργικά, αλλά εξαφανίζονται αυθόρμητα ή μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Οι οργανικές, όμως, κύστες πρέπει να αφαιρούνται λαπαροσκοπικά γιατί:

  • η κύστη, χρόνο με το χρόνο, ενδέχεται να μεγαλώσει και να μην μπορεί να αφαιρεθεί
  • εάν δεν γίνει επέμβαση υπάρχει κίνδυνος συστροφής της ωοθήκης λόγω αυξημένου βάρους εξαιτίας της κύστης

Σημαντικό στάδιο, που προηγείται της εγχείρησης είναι το διαγνωστικό – προεγχειρητικό:

Το υπερηχογράφημα, η μαγνητική τομογραφία και η μέτρηση του αιματολογικού δείκτη CA 125 είναι οι εξετάσεις εκείνες που προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά των κυστών προκειμένου να γνωρίζουμε εάν υπάρχουν πιθανότητες κακοήθειας.

Σημειώνουμε ότι κακοήθεις κύστες δημιουργούνται, συνήθως, αμέσως μετά την εμμηνόπαυση.Η λαπαροσκόπηση είναι ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος αφαίρεσης κυστών ωοθήκης, εκτός, βέβαια, των κακοηθών.

Εφόσον το διαγνωστικό στάδιο κλίνει υπέρ της καλοήθειας και η κύστη δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά, η αφαίρεσή της μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής αφαίρεσης είναι πολλαπλά αφενός μειώνονται οι πιθανότητες υποτροπής και διατηρείται η αναπαραγωγική ικανότητας της γυναίκας, αφετέρου η νοσηλεία και η ανάρρωση της ασθενούς είναι σύντομη.

(Πηγή: http://www.peristeris.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Περιστέρης – Mαιευτήρας / Xειρουργός / Γυναικολόγος. Ο Dr. Γιάννης Περιστέρης ασχολείται κυρίως με θέματα υπογονιμότητας, εξωσωματικής γονιμοποίησης, λαπαροσκοπικής χειρουργικής αλλά και με τον προγεννητικό έλεγχο.

(Περισσότερες πληροφορίες για τον ιατρό θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2B0JwhM)

Στοιχεία επικοινωνίας:

διευθ.:  Λ. Κηφισίας 23, Αμπελόκηποι, Αθήνα

τηλ. επικοινωνίας:  210- 7485754 – 6932 229697 – 6974 441255

(944)